Pakistan'da Kovid-19 Nedeniyle Kapatılan Petshoplarda Hayvanlar Ölüme Terk Edildi

Pakistan'da Kovid-19 Nedeniyle Kapatılan Petshoplarda Hayvanlar Ölüme Terk Edildi
ACF Başkanı Ayesha Chundrigar:- "Dükkanlardan hayvanların bağırışları geldiği için yerel yönetimden iş yerlerinin açılması için yardım istedik. Onlarca petshopun bulunduğu Empress Market'te girdiğimiz her dükkanda hayvanların yaklaşık yüzde 70'i ölüydü. Yaşayanların da bir kısmı bilinçsiz haldeydi"- "Maalesef petshop sahipleri hayvanlara, hakları olan canlılar olarak değil satıp para kazandıkları mallar olarak bakıyor"

İSLAMABAD (AA) - BEHLÜL ÇETİNKAYA - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle iş yerlerinin kapatıldığı ve kısmi sokağa çıkma yasağının uygulandığı Pakistan'da sadece Karaçi kentinde sahiplerinin uğramadığı petshoplarda yaklaşık 700 evcil hayvanın açlıktan ve havasızlıktan öldüğü ortaya çıktı.

AA muhabirine konuşan Ayesha Chundrigar Hayvanları Kurtarma Vakfı (ACF) Başkanı Ayesha Chundrigar, birçok petshop sahibinin iş yerini açmaması üzerine gelen şikayetleri değerlendirdiklerini söyledi.

Chundrigar, Karaçi'de canlı hayvan satışının yoğun olarak yapıldığı tarihi Empress Market binasında kötü şartlar altında tutulan hayvanların susuzluk, açlık ve havasızlıktan öldüğünü dile getirdi.

Salgınla mücadele kapsamında Karaçi'de iş yerlerinin 21 Mart'ta kapatıldığını hatırlatan Chundrigar, 30-31 Mart'ta kendilerine petshoplarda hayvanlar bulunduğuna ilişkin şikayetler geldiğini kaydetti.

Chundrigar, "Dükkanlardan hayvanların bağırışları geldiği için yerel yönetimden iş yerlerinin açılması için yardım istedik. Onlarca petshopun bulunduğu Empress Market'te girdiğimiz her dükkanda hayvanların yaklaşık yüzde 70'i ölüydü. Yaşayanların da bir kısmı bilinçsiz haldeydi." diye konuştu.

Empress Market'te yüzlerce petshopun bulunduğuna dikkati çeken Chundrigar, "Tahmini olarak girdiğimiz iş yerlerinde toplamda 1000 hayvan bulunuyordu. Kuşların yaklaşık yarısı, kedi köpek ve tavşanların ise yüzde 70'i ölüydü. Yaklaşık 700 hayvanın öldüğünü düşünüyoruz çünkü dükkanlarının açılacağını öğrenerek gelen bir kısım iş yeri sahibi bazı hayvanları başka yerlere götürdü." ifadesini kullandı.

- "Hayvanlara canlı değil mal gözüyle bakıyorlar"

Chundrigar, günlerdir aç, susuz ve havasız kalan hayvanların salgından önce de zor şartlarda yaşadığına vurgu yaparak, "Küçücük bir kafeste on tavşan vardı, başka bir kafeste 10 İran kedisinin tutulduğunu gördük. Husky cinsi soğuk ülkelere özgü köpek 40 derece sıcakta tutuluyordu. Maalesef petshop sahipleri hayvanlara hakları olan canlılar olarak değil satıp para kazandıkları mallar olarak bakıyor." dedi.

Yerel yönetimin, yalnızca iş yeri sahipleri izin verirse hayvanları götürebileceklerini söylediğine dikkat çeken Chundrigar, bu nedenle Karaçi'de ölüme terk edilen petshoptaki hayvanlardan yalnızca 70'ini AFC barınaklarına alabildiklerini söyledi.

Chundrigar, diğer iş yeri sahiplerinin de hayvanları başka yere taşıyacakları sözü verdiğini belirtti.

Karaçi'de belediye ve eyalet hükümetine bağlı veterinerlerin kapalı petshopları günlük kontrol edeceğinin altını çizen Chundrigar, şöyle devam etti:

"Hayvan haklarıyla ilgili siyasi kararlar alınması ve petshopların şartlarının düzenlenmesi gerekiyor. Bunun yanında dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Pakistan'da da çok fazla sokak hayvanı var. Bu canlılar yemek artıklarıyla besleniyordu ancak şu an tüm restoranlar salgın nedeniyle kapalı. En azından bu dönemde onlara yiyecek vermek ve bir kap su bırakmak gerekiyor. Ayrıca insanlar evcil hayvan edinirken sahipsiz hayvanlardan ve barınak hayvanlarından sahiplenmeli."

- Vahşi hayvan da satılıyor

Chundrigar, kentte canlı hayvan piyasasının, yaklaşık 300 iş yerinin yanı sıra tezgahların da bulunduğu Empress Market ve çevresinde oluştuğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Empress Market'te satışı yasak egzotik canlılar, nesli tehlike altındaki hayvanlar ile çeşitli vahşi hayvanların satıldığını biliyorduk. İş yerleri kapatılmadan önce buraya gözlem yapmaya gittiğimiz için şüphelenen satıcılar karantina sürecinde bu hayvanları başka yerlere götürmüşler. Dükkanlara girdiğimizde o hayvanlar ile pahalı kedi, köpek ve kuş türlerini bulamadık."

Bölgede aslan gibi yırtıcı hayvan yavrularının da satıldığına dair duyumlar aldıklarına işaret eden Chundrigar, Lahor ve İslamabad gibi diğer büyük şehirlerdeki petshoplarda da benzer manzaraların yaşandığına ilişkin bilgilendirildiklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.