Panama belgelerinin sızdırılması

Panama belgelerinin sızdırılması
Almanya Maliye Bakanlığı Sözcüsü Jaeger:-"Şeffaflığın artırılması için vergi cennetleriyle ilgili daha fazla baskı umuyoruz"-Almanya Hükümet Sözcüsü Seibert:-"Uluslararası toplumun Panama gibi ülkelere baskısı, şeffaflık alanı oluşturulması yönünde adım a

FRANKFURT (AA) - Almanya Maliye Bakanlığı Sözcüsü Martin Jaeger, Panama belgelerine ilişkin, şeffaflığın artırılması için vergi cennetleriyle ilgili daha fazla baskı umduklarını söyledi.

Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 11,5 milyon sayfalık belgenin sızdırılmasının ardından, sözcü Jaeger, Berlin'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Jaeger, şeffaflığın artırılması için vergi cennetleriyle ilgili daha fazla baskı umduğunu belirterek, güncel tartışmaların bu baskının artmasına katkıda bulunmasını beklediklerini aktardı.

Bu konuda son 3 yıl içinde 30 yıldan daha fazla gelişme yaşandığına dikkati çeken Jaeger, "Ancak şeffaflık konusunda eksikliğimiz var. Karanlığa ışık getirmemiz ve bu "çalılıkları" aydınlatmamız gerekiyor." diye konuştu.

-"Uluslararası toplumun Panama gibi ülkelere baskısı devam etmeli"

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise vergi cennetleri olarak adlandırılan ülkelere baskının daha fazla artması gerektiğini belirterek, "Bizim için şu açık ki uluslararası toplumun Panama gibi ülkelere baskısı, şeffaflık alanı oluşturulması yönünde adım atmaları için yüksek şekilde devam etmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, bazı Alman medyasında yer alan haberlerde Panama belgelerinde çok sayıda Alman bankasının da adının geçtiği öne sürüldü.

-Panama belgeleri

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Mossack Fonseca'nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeye ulaşmış ve 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı.

Alman Süddeutsche Zeitung ve İngiliz The Guardian gazeteleri gibi basın kuruluşları tarafından yayımlanan belgelerde, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, offshore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu iddia ediliyor.

Şimdiye kadarki en büyük belge sızıntısı kabul edilen olaya "Panama Papers (Panama belgeleri)" adı verildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.