Panama belgelerinin sızdırılması

Panama belgelerinin sızdırılması
Hukuk firmasının, uluslararası yaptırım uygulanan kişi ve şirketlerle çalıştığı iddia edildi

ANKARA (AA) - Dünyanın en büyük offshore hukuk firmalarından Panama merkezli Mossack Fonseca'dan sızdırılan belgeler, firmanın uluslararası yaptırım uygulanan kişi ve şirketlerle çalıştığını ortaya koyuyor.

BBC'nin haberine göre, sızdırılan belgelerde Mossack Fonseca'nın, ABD'nin yaptırım uyguladığı İran, Zimbabve ve Kuzey Kore'den 33 kişi ve şirketle çalıştığı ifade ediliyor. Belgeler ayrıca Mossack Fonseca'nın kara listeye alınan şirketlere yaptırımları delmelerinde yardımcı olduğunu da ortaya koydu.

Hukuk firmasının söz konusu kişi veya şirketlerden bazılarıyla çalışmaya uluslararası yaptırımlar uygulanmadan önce başladığı ancak Mossack Fonseca'nın kısıtlamalar uygulamaya girdikten sonra da bu kişi ve şirketlerle çalışmayı sürdürdüğü iddia ediliyor.

Şirketlerden birinin Kuzey Kore'nin nükleer silah programıyla bağlantılı olduğu belirtildi. Bu şirketin 2006'da kurulan, Pyongyang merkezli DCB Finans olduğu ortaya çıktı. Belgelerde, sahipleri Kuzey Koreli Kim Chol Sam ve yaptırım uygulanan Daedong Credit bankasının eski Üst Yöneticisi Nigel Cowie olduğu belirtilen şirketin Kuzey Kore rejimine fon sağladığı ve rejimin nükleer silah programına kaynak sağlayan bankayla birlikte çalıştığı ortaya çıktığında ABD tarafından yaptırımlara hedef olduğu ifade edildi.

Şirketinin yasalara uygun şekilde kurulduğunu ve kendisinin Kuzey Kore'deki çalışma süreci boyunca yaptırım uygulanan herhangi bir kuruluş tarafından yapılan işlemlerden hiçbir şekilde haberdar olmadığını savunan Cowie'ye yaptırım uygulanmadığı kaydedildi.

"Panama belgeleri" olarak basına sızdırılan belgelerde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla offshore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki "offshore" şirketlere dünyadaki mevcut finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.

Sızdırılan belgelerde aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirket ve ünlü simanın da adı geçiyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.