Panama belgelerinin sızdırılması

Panama belgelerinin sızdırılması
-Le Monde’a göre, Fransız Societe Generale, en fazla off-shore şirketi kuran 5 banka arasında-Fransız bankasının 979 off-shore şirket kurdurduğu iddia edildi

PARİS (AA) – Le Monde gazetesi, Fransız Societe Generale’in, Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca aracığıyla en fazla off-shore şirketi kuran 5 banka arasında yer aldığını yazdı.
Le Monde, Panama belgelerine göre Fransız bankası Societe Generale'in 979 off-shore şirketi kurduğunu iddia etti.

Gazete haberinde, İngiliz HSBC’nin 2 bin 300, İsviçreli UBS'in bin 100, Credit Suisse'in de zan altındaki hukuk firması aracılığıyla bin 105 off-shore şirketi kurdurmuş olduklarına vurgu yapıldı.

Le Monde’a göre, Societe Generale, söz konusu off-shore şirketlerin kurulmalarını, Paris merkezinden değil Fransız yargısının denetiminden kaçabilmek için İsviçre, Lüksemburg ve Bahama Adaları’ndaki yan şirketleri üzerinden gerçekleştirmiş. Bahama ve İsviçreli diğer bankalar da yine hukuk firması Mossack Fonseca aracığıyla başka off-shore şirket kurduranlar arasında yer alıyor.

2012 yılından bu yana off-shore şirket kurulmasının ciddi şekilde yavaşladığını kaydeden Le Monde, bununla birlikte hukuk bürosu aracığıyla Societe Generale’in kurduğu şirketlerden yaklaşık 100’ünün hala aktif olduğunu duyurdu.

Societe Generale ise yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılından bu yana doğrudan veya dolaylı olarak, bankanın kendisinin söz konusu ülkede hesabı olmadığını ve bunların müşterilerin hesapları olduğunu belirtmişti.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından paylaşılan Panama belgelerinde, çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor. Sızdırılan belgelerde, aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirketten ünlünün de ismi geçiyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.