Panama belgelerinin sızdırılması

Panama belgelerinin sızdırılması
İngiltere Başbakanı Cameron:- "Vergi beyannameme giden bilgileri daha sonra paylaşacağım. Sadece bu yıl için olanları değil, geçen yılları da paylaşacağım, çünkü bu konuda tamamıyla açık ve şeffaf olmak istiyorum"- "Almam gereken dersler olduğunu biliyoru

LONDRA (AA) - Panama belgeleri kapsamında yaptığı açıklamalarla tepki çeken İngiltere Başbakanı David Cameron, "Vergi beyannameme giden bilgileri daha sonra paylaşacağım. Sadece bu yıl için olanları değil, geçen yılları da paylaşacağım çünkü bu konuda tamamıyla açık ve şeffaf olmak istiyorum" dedi.

Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 11,5 milyon belgenin sızdırılmasının ardından, babasının off-shore şirketiyle ilişkileri gündeme gelen Cameron, hafta başında, babasının kurduğu off-shore fonunda hisse sahibi olup olmadığı sorularına olumsuz yanıt verirken, önceki gün ise fonda eşiyle birlikte hisse sahibi olduklarını ve paylarını 2010 yılında 30 bin sterline sattıklarını ifade etti.

Lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin başkent Londra'da düzenlenen Bahar Forumu'nda bugün yaptığı konuşmada Cameron, İngiltere gündemine oturan ve adının karıştığı Panama belgelerine dair açıklamalarına değindi.

İngiliz lider, bu haftanın kendisi için mükemmel geçmediğini dile getirerek, "(Panama belgelerini) Bu konuyu daha iyi bir şekilde ele almam gerektiğini biliyorum. Bu durumun üstesinden daha iyi bir şekilde gelebilirdim. Almam gereken dersler olduğunu biliyorum, öğreneceğim. (Bu konuda) Başbakanlığı ya da isimsiz danışmanları suçlamayın, beni suçlayın." dedi.

- "Bunu yapan ilk başbakan olacağım"

2010 yılında vefat eden ve Panama belgelerinde adı geçen babası hakkında konuşulanlardan dolayı çok sinirlendiğini dile getiren Cameron, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onu çok sevdim. Her gün özlüyorum. Harika bir babaydı ve yaptığı tüm işlerden ötürü onunla gurur duyuyorum. Ancak bunun asıl resmi bulutlandırmasına izin vermemeliyim. Gerçekler şunlar; Herhangi bir tür hisse gibi, yatırım fonunda hisse satın aldım ve bunlar üzerinden vergi ödedim. Bu hisseleri sattım. Hatta, tüm sahip olduğum hisseleri başbakan olmadan önce sattım. Vergi beyannameme giden bilgileri daha sonra paylaşacağım. Sadece bu yıl için olanları değil, geçen yılları da paylaşacağım çünkü bu konuda tamamıyla açık ve şeffaf olmak istiyorum. Bunu yapan ilk başbakan, büyük bir siyasi partinin ilk lideri olacağım ve bunun yapılması gereken doğru şey olduğunu düşünüyorum."

- Geç gelen açıklama

İngiltere'deki muhalefet partileri ve halkın bazı kesimleri, Cameron'ın belgelere ilişkin geç açıklama yapmasına tepki göstererek, İngiliz lidere şeffaflık çağrısında bulunuyor.

Cameron'ın istifasını ve vergi cennetlerine karşı önlem almasını isteyenler de Başbakanlık önünde bugün gösteri düzenlemeye başladı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, önceki gün ITV kanalına yaptığı açıklamada, Panama belgelerinde adı geçen babasının off-shore fonunda hisse sahibi olduğunu ancak 2010 yılında başbakan seçilmeden önce hisselerini sattığını söylemişti. Saklayacak bir şeyinin olmadığını dile getiren Cameron, fonlardan elde ettikleri kazançların vergisini ödediğini vurgulamıştı.

Cameron bu hafta yaptığı bir diğer açıklamada ise hiçbir yerde hissesi veya off-shore fonu bulunmadığını dile getirmişti. Cameron, "Başbakan olarak maaşım, faizini aldığım biraz tasarrufum, kiraya verdiğim bir evim var. Bütün sahip olduklarım bunlar. Hiçbir yerde hissem veya off-shore fonum yok." demişti.

İngiltere Başbakanı Cameron'ın 2010 yılında vefat eden babası Ian Cameron'ın Mossack Fonseca'yı yatırımlarını İngiliz vergi sisteminden muaf tutmak için kullandığı ve off-shore fonu işlettiği ortaya çıkmıştı.

- Panama belgeleri

"Panama belgeleri" olarak basına sızdırılan belgelerde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki off-shore şirketlere dünyadaki mevcut finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.

Sızdırılan belgelerde aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirket ve ünlü simanın da adı geçiyor. Belgelerin sızdırılmasının ardından İzlanda Başbakanı David Gunnlaugsson istifa etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.