Pancar susuzluktan yanıyor, çiftçi hüngür hüngür ağlıyor!

Pancar susuzluktan yanıyor, çiftçi hüngür hüngür ağlıyor!
Sık sık meydana gelen obruklar ve oluşan derin yarıklarla gündeme gelen Konya Ovası’nda suyun çekilmesi tarım sektörüne yönelik en somut sonuçlarını da ortaya koymaya başladı. Pancar tarlaları susuzluktan yanıyor!

Konya Ovası’nın verimli toprakları harman döneminde elde edilen hasat ve beklenen rekoltenin yüksekliğiyle anıldığı kadar şimdilerde su kıtlığına dayalı olarak oluşan obruklar ve yer yarıklarıyla da anılır oldu. Konya Ovası’nın kuzeyinde yer alan verimli topraklardaki su krizinin en bariz sonuçları ise pancar tarlalarında kendisini göstermeye başladı.

Konya Ovası’nın kuzeyinde yer alan Altınekin ilçesine bağlı Dedeler Mahallesi’ndeki tarım arazileri susuzluktan kurumaya başladı. Şimdilerde yemyeşil olması gereken pancar yaprakları susuzluktan yanmaya, sararıp dökülmeye başladı. Çiftçi ise 450 metreye kadar indirdiği derin kuyu sondajı ile suyu çıkaramayınca çaresizliğin fotoğrafını bu şekilde paylaştı.

whatsapp-image-2023-08-25-at-10-26-50.jpeg

MAHSUL TARLADA KALABİLİR!

Altınekin Dedeler Mahallesi Muhtarı ve aynı zamanda çiftçi olan Erdoğan Şen, daha önce derin yarıklarla gündeme gelen mahallelerinde yeraltı sularının şimdilerde tamamen çekildiğini ifade etti. Yeşil bitkilerin susuzluktan kurumaya yön tuttuğunu dile getiren Erdoğan Şen, “Şimdilerde şeker pancarının sulaması gereken çiftçilerimiz su olmadığı için mahsullerini sulayamıyor. Bu turum mahsulün tarlada kalabileceği endişesini de beraberinde getiriyor. Su alabilmek için 400-450 metre sondaj vurduruluyor. Kuyuların bir kısmından bir miktar su çıkıyor. Bu da sulama için kullanılan tabancaların 30-40 tanesini ancak besleyebiliyor. Bir süre sonra bu su da kesiliyor” diye konuştu.

whatsapp-image-2023-08-25-at-10-40-27.jpeg

GÖRDÜĞÜMÜZ MANZARA GÖZLERİMİZİ DOLDURUYOR

Topraktaki bitkinin susuzluğunun yapraklarının sararıp dökülmesinden anlaşılabileceğini dile getiren Dedeler Mahallesi Muhtarı ve çiftçi Erdoğan Şen, “Gördüğümüz manzara gözlerimizi yaşartıyor. Ama bu duruma kısa vadede bir çare bulamıyoruz. Sadece mahallemizde değil, ilçemiz genelinde benzer durumlarla karşılaşılıyor. Sulayamadığımız ürün tarlada sıcaktan yanmaya mahkum hale geliyor. Çiftçiler olarak şu an şeker pancarını sulayacak su olmadığından mahsulümüzün tarlada kalacağından endişe ediyoruz” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2023-08-25-at-10-40-28.jpeg

BÖLGEMİZDE SULU TARIM BİTME NOKTASINA GELDİ

Bu şartlar altında bir sonraki yıl çiftçilerin aynı riski göze alamayacağını ve sulu tarımdan tamamen vazgeçeceğini ifade eden Erdoğan Şen, “Tarımın, topraktan elde edilen ürünlerin ve gıdanın öneminin günden güne arttığı aşikarken, bölgemiz çiftçisi üretimden vazgeçme noktasına gelmiş durumda. Bunun temelinde de susuzluk yatıyor. Bölgemizde sulu tarım bitme noktasına geldi. Bu şartlarda önümüzdeki yıl çiftçimiz sulu tarım yapmayacak. Aslında içinde bulunduğumuz durum Konya Ovası’nın kuzeyine dış havzalardan su getirme işinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiş bulunuyor. Durumun vahameti de ciddiyeti de ortada. Artık somut adımların atılmasını bölge çiftçisi olarak bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

whatsapp-image-2023-08-25-at-10-26-49.jpeg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum