‘Pancar Taban Fiyatı Açıklanmalı’

‘Pancar Taban Fiyatı Açıklanmalı’
Konya’da şeker fabrikaları alımlara başlamasına rağmen pancar taban fiyatları hâlâ açıklanmadığını ifade eden İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Pancar taban fiyatının açıklanmaması çiftçimizi endişelendiriyor.

Konya’da şeker fabrikaları alımlara başlamasına rağmen pancar taban fiyatları hâlâ açıklanmadığını ifade eden İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Pancar taban fiyatının açıklanmaması çiftçimizi endişelendiriyor. Üreticilerimizin artan girdi maliyetleri de hesaplanarak, pancarın ton taban fiyatının en az 400 TL olması gerekir” dedi. Üreticilerin bu yıl girdi maliyetlerinin yüzde 25’in üzerinde gerçekleştiğini aktaran Yokuş yaptığı açıklamada, “Bu yıl başta mazot, gübre, tohum, ilaç ve özellikle elektrik ve su maliyetlerinde  bir önceki yıla göre ortalama yüzde 25‘in üzerinde artış gerçekleşti. Bu ağır girdi maliyeti ve emeklerinin karşılığını alabilmeleri için 16 polar ( şeker oranı ) pancarın ton taban fiyatının 400 TL olması gerekmektedir. Bu miktarın altında belirlenecek bir ücretin on binlerce çiftçiyi mağdur edeceği de ortada” dedi.

‘ÜRETİCİLER GELECEK YILIN PLANLAMASINI YAPAMIYOR’

Şeker pancarında taban fiyatının açıklanmamasının çiftçiyi belirsizliğe sevk ettiğini belirten Konya Pancar ve Tarım Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil ise  şunları söyledi: “Bu sene 16 polar şeker pancarı için 390, 20 polar şeker pancarı için de 460 TL taban fiyatı istedik. Kampanya başladı, fiyatlar açıklanmadı. Pancar taban fiyatının bugüne kadar açıklanmamış olmasının geçerli bir sebebinin olması gerekir. Çiftçi, fiyat bekliyor. Üreticiler önünü göremiyor. Gelirinin giderinin hesabını yapamayan çiftçi, gerçekten çok zorlu günlerden geçiyor. Üreticinin önünü görememesi, aklının karışık olması, endişeli günler geçirmesi kimseye fayda sağlamaz. Üreticiler, bugün gelecek yılın üretim planlamasını yapması gerekirken, bu yılın taban fiyatı ne kadar olacak konusunu konuşuyor. Bunları aşmalıyız. Taban fiyatı acilen açıklanmalıdır. Akıldaki soru işaretleri giderilmelidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.