PAPATYALARIN RESSAMI: “ARZU TÜYBEK”

PAPATYALARIN RESSAMI: “ARZU TÜYBEK”
Kendisini en iyi resim ile ifade eden ve resim yaparak huzur bulan, şehrimizin güler yüzlü öğretmeni, Papatyaların Ressamı Arzu Tüybek ile hayatına dair her şeyi konuştuğumuz samimi bir söyleşi yaptık.

 

Konyalı olan Arzu Tüybek Selçuk Üniversitesi’nden mezun. Aynı üniversitede Yüksek Lisans yapmış ve doktoraya hazırlanıyor. Evli ve iki çocuk annesi… Eşi Bilim Sanat Merkezi’nde müdür. Vali Necati Çetinkaya Ortaokulu’nda matematik öğretmenliği yapıyor. Boş zamanlarında resim yaparak huzur buluyor.

img-20141230-wa0006-(copy).jpg

Herkesin korktuğu bir ders olmasına rağmen neden Matematik Öğretmenliği?

Matematiği çok seviyorum. Mesleğimi severek yapıyorum ve matematiği sevdirmeye çalışarak anlatıyorum. Küçükken doktor olmak istiyordum, şimdilerde “iyi ki olmamışım” diyorum.

Resimle nasıl tanıştınız?

Ortaokulda resim yarışmasında birinci olmuştum. O benim için bir kamçı oldu. Beni daha çok resim yapmaya teşvik etti. İlk profesyonel resmimi üniversite son sınıfta yaptım. Resim atölyelerinde yıllarca eğitim aldım. İbrahim Rızayev sayesinde kendimi geliştirdim. Şu an Orhan Cebrailoğlu Resim Atölyesi’nde resimlerimi yapıyorum.

img-20141230-wa0004-(copy).jpg

Demek ki matematik aşkınız daha ağır basmış. Resim öğretmenliğini tercih etmediğinize göre…

Aslında ikinci üniversite olarak resim okumayı çok düşündüm. Ama hocalarım ve ressam arkadaşlarım bu işin okulla çok alakası olmadığını söylediler. Böylece atölyeyi tercih ettim.

sam_0509-(copy).jpg

Yaparken sizi heyecanlandıran bir tablonuz oldu mu hiç?

İlk yağlı boya tablomu yaptığımda çok heyecanlanmıştım.

sam_0494-(copy).jpg

“HİKÂYESİ OLAN RESİMLERE BAYILIYORUM”

Neden resim yapıyorsunuz? Orhan Cebrailoğlu Resim Atölyesi hayatınıza neler kattı?

Duygularımı resme yansıtarak mutlu oluyorum. Resim benim kendimi en iyi ifade ettiğim sanat, kendimi anlatma biçimim. Ben bir de hikâyesi olan resimlere bayılıyorum. O yüzden yaptığım resimlerde mutlaka bir derinlik vardır. Ben kolay kolay anlaşılmam, kendimi en iyi resimle ifade ederim. Atölye bana çok şey kattı. Kursun olduğu günleri iple çekiyorum.  Okuldan çıkıp atölyeye koştura koştura gidiyorum. Atölye sayesinde Ufkum genişledi, resimde ustalaştım. Neler yapabileceğimi atölye sayesinde gördüm. Evde de kendime minik bir atölye yaptım.

img-20141230-wa0002-(copy).jpg

 

Ne tür resimler yapıyorsunuz?

Son zamanlarda hep özgün çalışmalar yapıyorum. Hep daha iyisini yapmayı istiyorum. Her resim başka bir resmin önünü açıyor. Papatyaları daha bir seviyorum bu aralar, o yüzden daha çok papatya resimleri yapıyorum. Hatta Orhan Hoca adımı “Papatyaların Ressamı Arzu Tüybek” diye değiştirdi.

sam_0498-(copy).jpg

 

Favori ressamlarınız hangileri?

Osman Hamdi Bey, Gelinciklerin Ressamı Hikmet Çetinkaya ve John Constable.

img-20141230-wa0001-(copy).jpg

“SERGİ AÇACAK YER BULAMIYORUM”

Ailenizle nasıl vakit geçiriyorsunuz?

Çocuklarım da benim gibi resim tutkunu. Ellerine tuval ve fırçayı versem harikalar yaratacaklar. Ara sıra onlarla beraber de resim yapıyoruz. Ailecek tiyatroyu çok seviyor, fırsat buldukça izlemeye gidiyoruz.

sam_0520-(copy).jpg

Müzik dinlemeyi sever misiniz?

Müzikten ziyade Sadrettin Özçimi’nin ney dinletilerini çok severim.

sam_0514-(copy).jpg

Konya ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

Konya hakkında fazla önyargılı olduklarını düşünüyorum. Kalıplaşmış önyargıları yıkmak lazım. Konya’yı çok seviyorum, bu şehirde huzur buluyorum. Konya’yı tek eleştirdiğim nokta resim konusunda gelişmemiş olması. Kişisel sergi açmak istiyorum, kaç aydır sergi salonu bulamıyorum. Medaş Sanat Galerisi kapanma aşamasında, duyunca çok üzüldüm. Orası muhteşem bir yerdi. Karma sergi açtığımız Altan Tufan Sanat Galerisi kapanma aşamasında. Devlet Sanat Galerisi yıkıldı, tekrar yapılacakmış. Resmen sergi açacak yer bulamıyorum.  Kütüphaneyi gösterdiler bana. Herkesin kitap okuduğu bölümde “sessizce orada açarsan aç” dediler. Çok üzüldüm. Hâlbuki kişisel sergim çok özel bir yerde olsun istiyorum. Bir senedir bunun mücadelesini veriyorum. Konya’da çok büyük bir açık olduğunu düşünüyorum. Kimsenin de umurunda değil. Bu engeller yüzünden insanlar resim için mücadele etmekten vazgeçiyorlar. 

sam_0510-(copy).jpg

 

Röp: Emine Şeyma Yıldız

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum