Paris'teki Saldırılara Tepkiler

Paris'teki Saldırılara Tepkiler
Saldırılar Viyana, Kahire ve Gazze'de protesto edildi

ANKARA (AA) - Fransa'da mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen ve 12 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan silahlı saldırı, Avusturya, Mısır ve Gazze'de protesto edildi. 

Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplanan yaklaşık 12 bin kişi, silahlı saldırıyı protesto gösterisi yaptı. 

Hükümet tarafından Başbakanlık binası önünde "Teröre Karşı Birlik" adıyla düzenlenen gösteriye Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Başbakan Werner Faymann, Başbakan Yardımcısı Reinhold Mitterlehner, bakanlar, milletvekilleri, dini toplulukların temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Müslüman, Hristiyan, Yahudi ve diğer dini gruplardan oluşan binlerce kişi, Paris'teki terör saldırılarını protesto etmek için "Ben Charlie'yim" yazılı pankartlar açtı.

Saldırıda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu yapılan etkinlikte, terör eylemleri kınandı.

Gazetecilere açıklama yapan Başbakan Faymann, insanların soğuk havaya rağmen kendiliğinden teröre karşı toplandığını ve zor zamanda "Paris"in yanında olduklarını ifade etti. Güvenlik güçlerinin Avrupa çapında güvenlik derecesini artırması gerektiğini ifade eden Faymann, hükümet olarak her zaman güvenlik güçlerinin arkasında olacaklarını söyledi.

Faymann, "Bu noktada Avrupa'da yaşayan tüm insanlardan barışa çağrı, teröre karşı olan çalışmalara destek ve özellikle düşmanca tavırlardan kaçınmalarını istiyorum. Düşmanca fikirler aksiyona dönüşürse terör ve şiddeti artırır ama birlik, beraberlik ve dayanışma barışı getirir" diye konuştu.

Etkinliğe katılan Yeşiller Milletvekili Alev Korun ise her kesimden insanın terör saldırılarını kınamak için eyleme katıldığını belirterek, "Hepimize ait olan değerleri savunmak için buradayız. Aramıza nifak tohumları sokmayalım. Irkçılığa, teröre ve şiddete ne şekilde olursa olsun hayır, bu kesin bir hayırdır bunun aması yoktur" dedi.

Yaklaşık bir sat süren etkinlik, olaysız sona erdi.

- Kahire ve Gazze'de protesto-

Mısır'ın başkenti Kahire'de gazeteciler, Paris'teki silahlı saldırıda öldürülen 12 kişi için dayanışma gösterisi düzenledi.

Gazeteciler Sendikası binası önünde toplanan bir grup gazeteci, saldırıyı kınayarak ellerinde kalemlerle sessiz yürüyüş gerçekleştirdi.

"Kalem ve İfade Özgürlüğünü Koruma" adıyla düzenlenen gösteride "İfade Özgürlüğü Yaşasın, Terör Ölsün" yazılı pankartlar açıldı.

Filistinli Sivil Toplum Kuruluşları Ağı'nın Gazze'deki Fransız Kültür Merkezi önünde düzenlediği yürüyüşe katılan göstericiler de sözkonusu saldırıyı kınayarak, "Terör kurbanlarıyla dayanışma", "Teröre Hayır" yazılı pankartlar açtı.

Vicdan İnsan Hakları Kurumu Başkanı Halil Ebu Şemale, gösteride yaptığı konuşmada, "Fransa'yla dayanışma amacıyla düzenlediğimiz bu gösteride, Paris'teki terör saldırısında hayatını kaybedenlerle de dayanışmamızı ilan ediyoruz" dedi. 

Ebu Şemale, "Filistin halkı, İsrail teröründen çok çektiği için teröre karşı durmaya en fazla ihtiyacı olan halktır" ifadesini kullandı. 

Protesto eylemi olaysız bir şekilde sona erdi.

Paris'teki saldırıları kınamak için Batı Şeria'nın Ramallah kentinde ise yürüyüş düzenlendi. 

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve Ramallah'taki sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen dayanışma yürüyüşüne, Filistinli grupların liderleri, Hristiyan ve Müslüman din adamları ve üst düzey güvenlik görevlilerinin yanı sıra çok sayıda Filistinli katıldı. Eylemde, Paris'teki saldırıları kınayan pankartlar taşındı.

Fetih Merkez Komitesi üyesi Abbas Zeki burada yaptığı konuşmada, "Paris'te yaşananlar, İslam'ın hoşgörü mesajına ters. Tüm Fransa halkına destek olduğumuzu duyurmak için buradayız" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.