Pazar günü cebine kaşığını alan koşuyor! Peki, bu Konyalılar nereye koşuyor?

Pazar günü cebine kaşığını alan koşuyor! Peki, bu Konyalılar nereye koşuyor?
Konya birbirinden farklı birçok geleneksel yemeği ile kendine hayran bırakıyor. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan bu lezzetleri Pusula Haber TV olarak, Konyalı vatandaşlara sorduk. Konyalıların en sevdiği yöresel yemeği nedir?

Konya; tarihi, kültürü ve yemekleriyle Türkiye'nin en köklü şehirleri arasında yer alıyor. Medeniyetlere ev sahipliği yapmış Konya'nın çok sayıda yöresel yemeği bulunuyor. Bu medeniyetlerin yemeklerini kendi damak zevkine uygun olarak birleştirmeyi ve günümüze kadar taşımayı başarmıştır. Zengin bir mutfak kültürüne sahip Konya’nın en çok tercih edilen yemeği nedir? Pusula Haber TV olarak Konyalı vatandaşlara, “Konya'nın en sevdiğiniz yöresel yemeği hangisi?" sorusunu sorduk. İşte Konyalıların bu soruya cevabı ne oldu?...

“BU LEZZETLER BAŞKA BİR İLDE YOK”

“Konya'nın en sevdiğiniz yöresel yemeği hangisi?" sorusuna vatandaşlar şu şekilde cevaplar verdiler: “Konya’nın en sevdiğim yöresel yemeği; etli ekmek ve etli pilavı. Konya’nın vazgeçilmez yöresel lezzetleri arasında yer alıyor. Bu yemekler başka bir şehirde bulunmuyor. İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 81 ili gezdim. Ama bu lezzetler başka bir ilde yok. Pazar günü geldiğinde kaşığı cebine katan nerede düğün varsa oraya gidiyor. Pilavın eti bol olmalı. Böyle bir ekonomide eti bol bir düğün yapmak kolay değil. Konyamı seviyorum, eli ekmek ve pilavından memnunum. Genellikle Konya’nın bütün yöresel yemeklerini seviyorum. Ama en çokta tiridi, düğün pilavını ve bamyayı da çok seviyorum. Konya düğün pilavını ve klasik olarak etli ekmeği seviyorum. Konya düğün pilavını daha çok mevsimsel olarak tüketiyoruz. Kışın çok fazla düğünler olmuyor, ancak yazın düğünlerde çok oluyor. Etli ekmek ve Konya düğün pilavında arağım kriter; her ikisinde de et olduğu için etin kaliteli olması. Bir de yağ oranına dikkat edilmeli. Konya’nın en sevdiğim yöresel yemeği; etli ekmek. Etli, ekmeği lezzet olarak çok beğeniyorum. Et ve hamur işi ile aram iyi. Etli ekmek hamuru çıtır çıtır ve ince olmalı. Bazı yerler etli ekmeği kalın yapıyor, kalın olmasını sevmiyorum.”

ETLİ EKMEĞİN TARİFİNİ VERDİLER

Bir kısım vatandaş ise şu görüşlere yer verdi: “Etli ekmeği çok seviyorum. Tadı ve yapılışı çok güzel. Etli ekmek Konya’nın değil diye tartışıyorlar. Etli ekmek, Konya’nın etli ekmeği gibi olması gerekiyor. Etli ekmek; uzun ve ince olmalı. Gittiğim yerlerde görüyorum ‘Mardin etli ekmeği’ falan diyorlar. Ben Konyalı değilim. Ama etli ekmek kesinlikle Konya’nın yöresel lezzeti. Konya’nın en sevdiğimiz yöresel lezzetleri; etli ekmek, Mevlana, etli pilav ve bamya çorbası. Ben yağsız tercih ediyorum. Ama kardeşim yağlı ve sıcak olasını tercih ediyor. Etiyle garnitürünün uyumlu olması gerekiyor. Bamya ve su böreği. Her ikisi de ehli kişiler tarafından pişirildiğinde lezzetli oluyor. Etli ekmek; özel bir tasarım içeresinde etin sebzeyle bir araya gelmesiyle yapılıyor ve çıtır çıtır oluyor. Yaklaşık 50 santimetre civarında bir uzunluğa sahip. Bu uzunluğu değiştirip 2 metre yapanlar da var. Ama bence orijinal etli ekmek 45-50 santimetre civarında yapılmalı. Herkese tavsiye ediyorum, tüm Türkiye bu lezzeti denemeli. Etli ekmek, bıçak usulü olmalı, kıymanın kuşbaşı kesilmiş haliyle yapılmalı. Ama ben yine de geleneksel usulünü tavsiye ederim.” •Pakize Şengül

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.