Pazar tezgahının kirası, ürüne yansıyor

Pazar tezgahının kirası, ürüne yansıyor
Yıllar önce kurayla verilen pazar yerlerinin değerinin de artmasıyla, tezgahlar babadan oğula devredilmeye ve yüksek rakamlara kiralanmaya başladı. Tezgahlar, internet sitelerinde kiraya verildi.

Yıllar önce kura ile elde edilen pazar tezgahları İstanbul'da esnafın gelir kapısı oldu.

Genellikle babadan oğula devredilen pazar tahtalarını işletmeyen genç kuşaklar, bu tahtaları günlük, haftalık ya da aylık olarak pazarcı esnafına kiralıyor.

1,5 metre tahtanın günlük kiralama bedeli  ise 50 ile 100 lira arasında değişiyor.

AYLIK 6 BİN LİRA GELİR

Bazı kişiler de yüksek fiyatlardan çok sayıda tahta satın alarak aylık minimum 6 bin lira kira geliri elde ediyor. Öte yandan yasak olmasına rağmen sıkça görülmeye başlayan pazar tahtası kiralamaları artık internet üzerinden de yapılıyor.

pazar-tezgahi_4412.jpg

KONUMA GÖRE TEZGAH KİRASI DEĞİŞİYOR

Çeşitli ilanlarla pazar tahtası sahipleri günlük, aylık ya da yıllık olarak tezgahlarını kiralıyor ya da satışa çıkarıyor. Pazar yerine göre haftalık 500-2000 TL kiraya verilen yerler de var, aylık 5 bin liraya verilen yerler de.

533eb2e5ade892689aac2525491b6fd8.jpg

"PAZARCI, BU KİRALARI KARŞILAMAK İÇİN MALA ZAM YAPIYOR"

Pazar tahtalarının yatırım aracına dönüşmesinden rahatsız olduklarını ifade eden İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün bu durum pazarcılığı mecrasından çıkardığını belirterek, "Yatırımcılar pazardan gelip yer satın alır, buraları pazarcılara kiraya verirse pazarcı da kira ücreti, tahsis ücreti gibi giderleri muhakkak müşteriye yansıtır. Bu bizim için kabul edilebilir bir şey değil. Buna karşı gerek bakanlığımıza, gerek idare mahkemelerine davalar açtık, belediyelere yazılar yazdık. Bu işi mecrasından çıkarmamak lazım." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.