Pekmezin doğal kremasını yaptılar
128
Sivrihisar ilçesine bağlı İstiklalbağı köyünde, atalarından kalan bağlardan topladıkları üzümden elde ettikleri pekmezi işleyen köylülerin yaptığı krema, sofraları süslüyor.
228
Köyün girişinde uzun yıllardır bulunan üzüm bağlarındaki çeşitli cinsteki üzümler sabah erken saatlerde toplanarak, kasalara konuluyor. Daha sonra üzerine poşet serilen römorklara doldurulan üzümler, çuvallanıyor. Çiğneme yöntemiyle sıkılan üzümden, şerbet elde ediliyor. Leğenlerde toplanan üzüm şerbeti, kazanlara dökülüp İstiklalbağı köyündeki bulanan özel bir toprakla karıştırılıyor. Bir süre kaynatılan karışım, sabaha kadar dinleniyor.
328
Bu dinlenme sırasında kabın dibine eklenen toprak ve üzüm şırasının içindeki belli parçacıkların oluşturduğu tortu çöküyor. Ayrılan berrak şıra, kepçe yardımıyla kaynatma kazanlarına aktarılıyor. Kaynatılırken oluşan köpüklerin alınmasıyla berrak görünümlü pekmez elde ediliyor. Kaynatma işlemi sırasında şıranın içindeki şeker karamelize olup kararıyor ve koyu bir kıvam alıyor.
428
Üreticilerden Halil Yağız (64), AA muhabirine yaptığı açıklamada, atalarından kalan bağların bakımını mart ayında yaptıklarını kaydetti.
528
Birçok işlemin ardından eylül ayı sonu itibariyle üzümlerin tatlanmaya başladığını anlatan Yağız, şöyle konuştu: "Eylül ayı sonu itibariyle bağları bozuyoruz. Sabah erken saatlerde bağlara gidip üzümlerimizi topluyoruz. Topladığımız üzümlerden yaptığımız pekmezi farklı yöntemlerle krema haline getiriyoruz. Bu iş biraz zahmetli. Pekmezimiz adeta bıçakla kesilecek kıvama geliyor, krema gibi ekmeğe sürülüyor. Pazarda satıyoruz."
628
Ali Rıza Sarı (61) ise köyde atalarından kalan bağların yaşlanmasına rağmen üretimi sürdürdüklerini, üzümlerinin tamamen organik olduğunu söyledi.
728
828
928
1028
1128
1228
1328
1428
1528
1628
1728
1828
1928
2028
2128
2228
2328
2428
2528
2628
2728
2828
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.