Manşetler
Günün Haberleri
Arşiv
Sitene Ekle
Pusula Haber
  • KONYA
  • KONYASPOR
  • SİYASET
  • Manşetler
  • RESMİ İLANLAR
  • Konya 15 °C
24
19:08 Eyüpspor, teknik direktör Selçuk Şahin ile 3 yıllık sözleşme imzalandı
18:55 "El Turco", Ducati'nin evinde tulum çıkardı
20:35 İran Sağlık Bakanlığı: İsrail’in saldırılarında 128 kişi öldü, 900 kişi yaralandı
20:35 Konya'dan Antalya'ya tatile giden lise öğrencisi denizde boğuldu
20:35 Konya'da bugün neler oldu? 15 Haziran 2025
20:22 İsrail, İran’daki Meşhed Havaalanı’nı vurdu
20:03 İran'a saldıran İşgalci siyonist İsrail, Gazze'deki vahşet ve soykırıma devam ediyor
20:00 Gazze’ye destek için Konya sokaktaydı: 'Küresel Vicdan Yürüyüşü' yapıldı
19:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan diplomasi trafiği
19:20 Samsunspor taraftarlarından Filistin'e destek İsrail'e lanet
19:08 Eyüpspor, teknik direktör Selçuk Şahin ile 3 yıllık sözleşme imzalandı
18:55 "El Turco", Ducati'nin evinde tulum çıkardı
20:35 İran Sağlık Bakanlığı: İsrail’in saldırılarında 128 kişi öldü, 900 kişi yaralandı
20:35 Konya'dan Antalya'ya tatile giden lise öğrencisi denizde boğuldu
Günün tüm haberleri
  1. Anasayfa
  2. Foto Galeri
  3. GÜNCEL
  4. Pekmezin doğal kremasını yaptılar

Pekmezin doğal kremasını yaptılar

Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde bağlardan topladıkları üzümden elde ettikleri pekmezi işleyen köylülerin yaptığı krema, sofraları süslüyor
YAYINLAMA: 08 Ekim 2014 Çarşamba 12:33
GÜNCELLEME: 00 0000 Salı 00:00
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 1 128

Sivrihisar ilçesine bağlı İstiklalbağı köyünde, atalarından kalan bağlardan topladıkları üzümden elde ettikleri pekmezi işleyen köylülerin yaptığı krema, sofraları süslüyor.

Pekmezin doğal kremasını yaptılar 2 228

Köyün girişinde uzun yıllardır bulunan üzüm bağlarındaki çeşitli cinsteki üzümler sabah erken saatlerde toplanarak, kasalara konuluyor. Daha sonra üzerine poşet serilen römorklara doldurulan üzümler, çuvallanıyor. Çiğneme yöntemiyle sıkılan üzümden, şerbet elde ediliyor. Leğenlerde toplanan üzüm şerbeti, kazanlara dökülüp İstiklalbağı köyündeki bulanan özel bir toprakla karıştırılıyor. Bir süre kaynatılan karışım, sabaha kadar dinleniyor.

Pekmezin doğal kremasını yaptılar 3 328

Bu dinlenme sırasında kabın dibine eklenen toprak ve üzüm şırasının içindeki belli parçacıkların oluşturduğu tortu çöküyor. Ayrılan berrak şıra, kepçe yardımıyla kaynatma kazanlarına aktarılıyor. Kaynatılırken oluşan köpüklerin alınmasıyla berrak görünümlü pekmez elde ediliyor. Kaynatma işlemi sırasında şıranın içindeki şeker karamelize olup kararıyor ve koyu bir kıvam alıyor.

 

Pekmezin doğal kremasını yaptılar 4 428

Üreticilerden Halil Yağız (64), AA muhabirine yaptığı açıklamada, atalarından kalan bağların bakımını mart ayında yaptıklarını kaydetti.

Pekmezin doğal kremasını yaptılar 5 528

Birçok işlemin ardından eylül ayı sonu itibariyle üzümlerin tatlanmaya başladığını anlatan Yağız, şöyle konuştu: "Eylül ayı sonu itibariyle bağları bozuyoruz. Sabah erken saatlerde bağlara gidip üzümlerimizi topluyoruz. Topladığımız üzümlerden yaptığımız pekmezi farklı yöntemlerle krema haline getiriyoruz. Bu iş biraz zahmetli. Pekmezimiz adeta bıçakla kesilecek kıvama geliyor, krema gibi ekmeğe sürülüyor. Pazarda satıyoruz."

Pekmezin doğal kremasını yaptılar 6 628

Ali Rıza Sarı (61) ise köyde atalarından kalan bağların yaşlanmasına rağmen üretimi sürdürdüklerini, üzümlerinin tamamen organik olduğunu söyledi.

Pekmezin doğal kremasını yaptılar 7 728
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 8 828
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 9 928
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 10 1028
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 11 1128
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 12 1228
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 13 1328
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 14 1428
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 15 1528
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 16 1628
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 17 1728
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 18 1828
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 19 1928
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 20 2028
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 21 2128
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 22 2228
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 23 2328
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 24 2428
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 25 2528
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 26 2628
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 27 2728
Pekmezin doğal kremasını yaptılar 28 2828
Pusula Haber © 2010
Anasayfa
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Sitene Ekle
  • Türkiye Haberleri
  • Futbol Haberleri
  • Konya Haberleri
  • Konyaspor Haberleri
  • Pusula Life Haberleri
  • Süper Lig Haberleri
  • Konya'da Spor Haberleri
  • Basketbol Haberleri
  • Operasyon Haberleri
  • ABD Haberleri
  • Trafik Kazası Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Terör Haberleri
  • Dünya Haberleri
  • Yaşam Haberleri
Haber Portalı Yazılımı
Pusula Haber
Haberler
  • Son Haberler
  • Manşetler
  • KONYA
  • KONYASPOR
  • SİYASET
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • KONYA'DA SPOR
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • SPOR
  • 3.SAYFA
  • PUSULA LİFE
  • KÜLTÜR-SANAT HABERLERİ
  • TEKNOLOJİ
  • RESMİ İLANLAR
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş bulunuyorsunuz. Daha fazla bilgi için Çerez politikamıza tıklayınız.