Pembe ve mor zeytinler pazarlarda ilgi odağı oldu
Uyar, mor lahana ve pancar kullanarak 6 aylık özel bir işlemle zeytinlerin rengini mor ve pembeye dönüştürüyor. Bu doğal yöntemle elde edilen farklı renklerdeki zeytinler, vatandaşların büyük ilgisini çekerken, kilosu 250 liradan alıcı buluyor.
DOĞAL YÖNTEMLE RENK DEĞİŞİMİ
Zeytin işine başlamadan önce turşuculuk yaptığını belirten Mehmet Uyar, mor ve pembe zeytin fikrinin buradan doğduğunu ifade ediyor. "Bir dönem mor lahana turşusu satıyordum. Turşunun suya rengini bıraktığını fark ettim ve aynı yöntemi zeytine uygulamayı denedim. 1,5 kilo zeytini bu suyun içinde beklettim ve zamanla renk değişimi başladı. Süreyi uzattıkça zeytin tamamen mor renge büründü. Aynı işlemi pancarla da denedim ve pembe zeytin elde ettim" dedi.
ÖZEL SUDA 6-7 AY BEKLETİLİYOR
Uyar, ürünlerinde kesinlikle gıda boyası kullanmadığını ve renklendirme sürecinin tamamen doğal yollarla gerçekleştiğini vurguluyor. "Mor zeytin için mor lahana suyu, pembe zeytin için pancar suyu kullanıyorum. Tuzlu su ile lahananın rengini çıkarıp süzüyorum ve zeytinleri bu suda tatlandırıyorum. Ancak bu süreç uzun sürüyor. Zeytinler ortalama 6-7 ay suda bekletilerek doğal rengini alıyor. Eğer gıda boyası kullansaydık bir günde bu işlemi tamamlayabilirdik, ancak tamamen doğal yöntemlerle çalışıyoruz" diye konuştu.
RENKLİ ZEYTİNLERE YOĞUN İLGİ VAR
Pazar tezgahında 30 farklı çeşit zeytin bulunduran Uyar, en fazla ilgiyi mor ve pembe zeytinlerin gördüğünü belirtiyor. "Biberli, ızgara, dilme, kırma gibi pek çok zeytin çeşidim var ama en çok sorulan ve ilgi çeken ürünler mor ve pembe zeytinler oluyor. Vatandaşlar bu renklerin nasıl elde edildiğini merak ediyor. Merak edip alanlar tekrar gelip alışveriş yapıyor" dedi.
Kaynak:İhlas Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.