Perakendeciler buluştu

Perakendeciler buluştu
Konya PERDER’in ev sahipliğinde perakende sektörünün sıkıntıları ve beklentileri konuşuldu

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Konya Şubesi’nin ev sahipliğinde perakende sektöründeki son gelişmelerin ele alındığı bir organizasyon gerçekleştirildi. Organizasyona Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeleri, bölge başkanları, yerel perakende temsilcileri ve Konyalı üretici firmalar katıldı. Dedeman Otel’de düzenlenen organizasyonda ayrıca firmalar stant kurarak ürünlerini sergiledi. Programın açılış konuşmasını yapan PERDER Konya Başkanı Ahmet Çetin, dövizin yükselip düşmesinin marketçileri etkilediği kadar bir o kadar da tüketicileri de etkilediğini belirtti.

ahmet-cetin.jpg

Çetin, “Bizlerden daha ziyade tedarikçi firmaların dövizin düşmesiyle birlikte daha duyarlı olmaları ile fiyatların inmesi bir o kadar kolay olacaktır. Sonuç olarak bizler marketçiler, tüketicilerimizi korumak adına öylesine düşük kârlarla işler yapıyoruz ki burada tüm tüketicilerimiz korumak, hem de devletimize katkı sunmayı sürdürüyoruz. Keşke döviz kuru sabitlense bizlerde fiyat artışı yapmasak. Ama bu durum bizi etkilemektedir. Mesela kağıt grubu, yağ grubu, et grubu gibi fiyatları en çok değişen gruplar önümüze geliyor. Bunların birçoğu ithalata ve ihracata dayalı olmasından dolayı ham maddeye bağlı değişiklikler olarak gözümüze çarpıyor. Konya Perder olarak 20 üyemiz, 150 şubemiz ve 4 bine yakın çalışanımız ile ülkemize sürdürülebilir kalkınma için ihtiyacı olan yerel marketler olarak sektörümüzle ülke ekonomisini geliştirerek her türlü projede yer almayı üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim” diye konuştu.

ali-kaya.jpg

KAYA: BİZİM GÜÇLÜ OLMAMIZ GEREKİYOR

Konya PERDER kurulalı 12 yıl olduğunu ve amaçlarının yerli perakendecilerin büyümesi, birlik beraberlik olması, iş geliştirmesi, 5 market zincirine karşı daha güçlü olunması olduğunu dile getiren PERDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kaya, “Tabi baktığımız zaman sayımız git gide azalıyor. Bizlerin güçlü olması gerekiyor. Bu birlik beraberlik içerisinde hep beraber yani Türkiye’nin 81 ilinde bizim yerli perakende ne kadar güçlü olursa biz sektör adına o kadar güçlü oluruz. Çünkü üreticilerimiz 600 kadar ürün üretiyor, maalesef üç harfli marketler bunun 3 barkodunu satıyor. Tabi ki bunlar sektörde ne kadar büyürlerse milli güvenlik sorunu. Sayın Bakan Murat kurum ile bu konuyu konuştuk. O yüzden bizim bir an önce yasa çıkması lazım ki, bu perakendecilerin yan yana çoğalmaması için acil bizim yasaya ihtiyacımız var. Yasalar 15 yıldır meclisten bir türlü çıkmadı. Sayın bakan orada benim konuşmamın hepsini not almış. En kısa zamanda bakanı ziyaret edeceğiz. Yani diyeceğim bizim yerli firmalarımızın kendilerini geliştirmeleri, sektörde sayılarını çoğaltmaları ve sistemli çalışmalarını kârlı iş yapmalarını öneririm. Hepimiz zor bir süreçten geçiyoruz. Doların, da Kurun da düşmesi bunun sabit olmasıyla, inşallah fiyat listelerinin oturmasını temenni ediyorum ki bizde bu sıkıntıyı raflarda müşteriyle karşı karşıya gelmekten kaçınalım istiyorum” diye konuştu.

omer-duzgun.jpg

DÜZGÜN: TAM 10 YILDIR GIDA ENFLASYONUNDA ALARM VAR

Küresel olarak zor bir dönemden geçildiğini söyleyen PERDER Genel Başkanı Ömer Düzgün, “Hem ülkemizin hem de dünyanın ana gündemi enflasyondur. Küresel ölçekte geçici teşhisi konulan enflasyonun aslında geçici olmadığı ortaya çıktı. Bunun yansımalarını daha pek çok alanda yaşıyor ve deneyimliyoruz. Ülkelerde yaşanan ciddi enflasyonun korkuları ve kaygılarını paylaşıyor yükseliyor yönündeki endişeleri herkes kendi çapında pozisyon alıyor ve stratejiler geliştiriyor. Bu gelişmelerin sektörümüzdeki yansımaları ise hepimizin malumudur. Bildiğimiz gözlemlediğimiz ve deneyimlediğimiz üzere ekonomi bir domino etkisi yaratıyor. Ham maddeden üretime, lojistikten müşteri temasına kadar geçen süreç bir birbirini iten ya da yavaşlatan faktörlerin bir bütünüdür. Pandemi döneminde birçok ülkede tahıl ve diğer tarım ürünlerinden yarı işlemiş tarım ürünlerine kadar çoğu gıda maddesinin üretiminde düşüş yaşandı. Virüsün kontrol altına alınmaması alınan önlemlerle gıda nakdini sınırladı. Aynı tabloyu hayvancılık sektöründe de görüyoruz. Sektörümüzdeki sorunların temelinde tarladan çatala bakmakta fayda görüyorum. Bugün gıda fiyatlarındaki artışı 84 milyon olarak konuşuyoruz. Tam 10 yıldır gıda enflasyonunda alarm var” dedi.

tahir-buyukhelvacigil.jpg

BÜYÜKHELVACIGİL: ÜLKEMİZİN 3 MİLYON TON CİVARI ÇEKİRDEĞE İHTİYACI VAR

Ayçiçeği ile ilgili konuşan Helvacızade Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “Ülkemizin asgari 2 buçuk 3 milyon ton civarı çekirdeğe ihtiyacı var. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Bu ülke güçlü bir ülke. Ama bizim planlama sorunumuz var. Bu planlama hem tarımda hem maketlerde her yerde geçerli. Sonuna kadar da Perakende Yasası’nın destekçisiyiz. Bunun bir an önce çıkması lazım. Pandemi ile çok sıkıntılı bir süreçten geçtik. Ama inaşallah Cumhurbaşkanımızın açıkladığı yeni ekonomik sistemle bunların önünün açılmasını temenni ediyoruz” dedi. (Gülşen Çopur)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.