Petrol 60 doların üzerinden işlem görüyor

Petrol 60 doların üzerinden işlem görüyor
Petrol, Suudi Arabistan’ın piyasaya güvendiği sinyali vermesinin ardından Londra’da varil başına 60 doların üzerinden işlem görüyor

Petrol, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın piyasaya güvendiği sinyali vermesi ile 3 yıldan uzun bir sürenin en yüksek volatilitesinin kaydedilmesinin ardından Londra’da varil başına 60 doların üzerinden işlem görüyor.

Brent petrolü vadelileri, yüzde 0.6 yükseliş ile 3 gün içinde ikinci kez artış gösterdi. Krallığın Maliye Bakanlığı’na önceden ekonomik danışmanlık yapmış olan John Sfakianakis’e göre, Suudi Arabistan’ın gelecek yıl petrol fiyatının varil başına 80 dolar olacağı yönündeki tahmini, hükümetin fiyatlarda bir toparlanma olmasını beklediğine işaret ediyor. Bloomberg’in derlediği verilere göre başa baş opsiyonlarda volatilite bu hafta Ekim 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) pazar payını korumak için üretimde düşüş kararı almaması ve ABD’nin 30 yılın en yüksek seviyesinde üretim gerçekleştirmesinin küresel arz fazlasını şiddetlendirmesi ile bu yıl yüzde 45 geriledi ve 2008’den bu yana en sert düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor. Irak Petrol Bakanı Adel Abdul Mahdi, “Petrol fiyatlarının varil başına 70-80 dolar seviyelerinde olması adil olur” dedi.

Seul’da bulunan Hyundai Futures Corp. analistlerinden Will Yun, “Daha az likidite olmasında dolayı piyasa bugün dalgalanıyor. OPEC ve ABD’nin üretimde düşüş sinyali vermemesi ile piyasadaki belirsizlik sürüyor” dedi.

Şubat vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 38 sent kadar yükselerek varil başına 60.62 dolar oldu ve Singapur saati ile 12:11’de 60.53 dolardan alıcı buldu. Kontrat, 24 Aralık’ta 1.45 dolar gerileyerek 60.24 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 4.39 dolar seviyesinde. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.4 geriledi ve 5. haftalık düşüşe hazırlanıyor.

Şubat vadeli WTI petrol kontratı Nymex elektronik işlemlerde 39 sent kadar veya yüzde 0.7 artış ile varil başına 56.23 dolardan işlem gördü. Kontrat 24 Aralık’ta 1.28 dolar düşüş ile 55.84 dolara geriledi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 53 aşağısında seyrediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.