Petrol fiyatlarında kaygılandıran yükseliş

Petrol fiyatlarında kaygılandıran yükseliş
 Editör
Petrol yeni yılla birlikte çatışma ortamının artma ihtimali sebebiyle yükseldi.

Piyasadaki belirsizlik ve çatışma ortamı petrol fiyatlarını vurdu.

Petrol fiyatları, Kızıldeniz'de Danimarkalı denizcilik şirketi Maersk'e yapılan son saldırının ardından Orta Doğu arzındaki potansiyel kesinti ve Çin'in talep umutlarıyla yeni yılın ilk işlem gününde yüzde 2'den fazla yükseldi.

PETROLDE ARTIŞ

Saat 15.05 itibarıyla brent ham petrolün varil başı fiyatı yüzd 2,1 artışla 78,66 dolara yükseldi. ABD West Texas Intermediate ham petrolü yüzde 2,16 artışla 73,20 dolar oldu.

Reuters'ın ekonomist ve analistlerle yaptığı anket sonuçlarında brent petrolün bu yıl ortalama 82,56 dolar olacağını tahmin ediliyor. Ancak jeopolitik gerilimler fiyatlara destek sağlayabilir.

ÇATIŞMA RİSKİ ARTTI

ABD donanması pazar günü İran destekli Husi güçlerinin Kızıldeniz'de bir Maersk konteyner gemisine düzenlediği saldırıyı püskürterek üç Husi gemisini batırdı ve militanlardan 10'unu öldürerek İsrail-Hamas savaşının daha geniş bir çatışmaya dönüşme riskini artırdı.

Daha geniş çaplı bir çatışma petrol taşımacılığı için önemli su yollarını kapatabilir.

Şanghay merkezli CMC Markets analisti Leon Li, şubat ayı başındaki Çin'in geleneksel bayramı Ay Yeni Yılı tatiline atıfta bulunarak, "Petrol fiyatı hafta sonu Kızıldeniz'de yaşanan gerginlikten ve Çin'in bahar festivali sırasındaki yoğun talep sezonundan etkilenebilir" dedi.

KIZILDENİZ ETKİSİ PETROLÜ ETKİLEDİ

Gemi takip verilerine göre, Orta Doğu ve Hindistan'dan Avrupa'ya dizel ve jet yakıtı taşıyan en az dört tanker Kızıldeniz'den kaçınmak için Afrika çevresinde seyrediyor.

Çin'de pazar günü açıklanan hükümet verilerine göre, imalat faaliyetlerinin aralık ayında üçüncü ayda da daralmasının ardından yatırımcıların yeni ekonomik teşvik önlemleri beklentileri yükseldi.

Ekonomik büyümeye yönelik bu tür bir teşvik petrol talebini artırabilir ve ham petrol fiyatlarını destekleyebilir.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.