Pitbull beslemek yasak mı? Türkiye'de yasaklı köpek ırkları hangileri?

Pitbull beslemek yasak mı? Türkiye'de yasaklı köpek ırkları hangileri?
Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier, American Bull

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde ağızlıksız pitbull ve sahibi kendisine uyaran bekçiye saldırması yasaklı köpek ırklarını bir kez daha gündeme getirdi.

2021'DE YASAKLANDI

7332 sayılı "Hayvanları Koruma Kanunu İle Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 14.07.2021 tarihli ve 31541 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bununla birlikte; Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekler yasaklandı.

yasak-001.jpg

ÜRETMEK, SAHİPLENMEK, SAHİPLENDİRMEK, BARINDIRMAK, BESLEMEK, SERGİLEMEK... YASAK!

Bahse konu kanunun 5.maddesi kapsamında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14. maddesinin (l) bendi "Bakanlıkça belirlenen tehlike arz eden hayvanları üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaktır" şeklinde değiştirildi.

DÜZENLEMEDEN ÖNCE BU KÖPEKLERE SAHİP OLANLARIN, KAYIT ALTINA ALDIRMIŞ OLMASI GEREKİYOR

Yürürlüğe giren genelge ile, söz konusu hayvanların 7332 sayılı Kanun gereğince 14.07.2021 tarihi öncesinde sahiplenilmiş olmaları ve 14.01.2022 tarihine kadar kısırlaştırılarak kayıt altına alınmaları kaydıyla sahiplerince bulundurulmasına imkan sağlandı.

KAYIT ALTINDA OLANLAR DA; AĞIZLIKSIZ, TASMASIZ DOLAŞTIRILAMAZ! HALKIN YOĞUN OLARAK BULUNDUĞU YERLERE, OYUN ALNALARINA, PARKLARA SOKULAMAZ!

Ancak düzenlemeden önce bu hayvanlara sahip olupda kayıt altına aldıranların da kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılması, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulması yasaklandı.

Genelgede "Bu hükümlere aykırı hareket edenlere, 11 bin TL idarî para cezası verilecek; belirtilen yasaklara aykırılığın tekrarı halinde, idarî para cezası verilerek hayvanlara el konulacak ve hayvan, konulabileceği bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülecektir." hükmü yer alıyor.

İŞTE O GENELGE

sdfsdfsf.jpg

tehlikearzedenhayvanlar07.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.