Poroşenko, Savçenko'nun avukatlarıyla görüştü

Poroşenko, Savçenko'nun avukatlarıyla görüştü
Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Rusya’da mahkemenin tutumunu protesto etmek için cezaevinde açlık grevi yapan Savçenko’nun avukatlarını kabul etti

KİEV (AA) - Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya’da tutuklu bulunduğu cezaevinde, mahkemenin tutumunu protesto etmek için açlık grevi yapan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun avukatlarıyla görüştü.

Devlet Başkanlığı internet sayfasından yapılan açıklamaya göre, avukat İlya Novikov, Nikolay Polozov ve Mark Feygin ile Başkanlık binasında bir araya gelen Poroşenko, Savçenko’yu içtenlikle savundukları için avukatlara teşekkür etti.

Savçenko’nun bugünkü duruma düşmesine neden olanlar için "Savçenko listesi" adı altında bir çalışma yaptıklarını bildiren Poroşenko, bu listede bulunanlara yaptırımlar uygulanacağını ifade etti. Poroşenko, “Bütün dünya Magnitsky listesini biliyor. Eğer Savçenko listesi oluşturulsa adalet yerini bulacak. Bir insanla kahramanla milletvekiliyle adaletle alay edenleri cezasız bırakmak olmaz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın "Savçenko listesi" düşüncesinin uluslararası toplumda destek gördüğünü belirten Poroşenko, konunun Avrupa Birliği’nin de gündemine girdiğini vurguladı.

Poroşenko, Savçenko’nun evine dönebilmesi için bütün anayasal yetkilerini kullanacağını vurgulayarak “Ben, Savçenko’nun sağ salim Ukrayna’ya dönebilmesi için her şeyi yapmaya hazırım. Biz onu bekliyoruz. Bugün, onun dönmesi her Ukraynalı için olağanüstü derecede önem taşıyor” dedi.

Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlara gönüllü katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu Üsteğmen Savçenko, 18-19 Haziran 2014’te Sçastye yakınlarında, sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ayrılıkçılarınca rehin alınmıştı. Ukrayna’nın doğusundaki Rus gazetecileri öldürmekle suçlanan Savçenko hakkında savcı, 23 yıl hapis ve 100 bin ruble para cezası talep etmiş, tutuklu kaldığı sürenin cezadan düşürülmesini istemişti.

Savçenko, duruşmada son savunma için söz hakkı verilmemesi üzerine açlık grevine başlamıştı. Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Savçenko'nun Ukrayna’nın sembolü haline geldiğini kaydetmişti.

Rostov Bölgesi Donetsk Şehir Mahkemesi, Savçenko hakkındaki kararı 21-22 Mart'ta açıklayacağını duyurmuş ancak Savçenko açlık grevine devam edeceğini bildirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.