Premier Lig'in büyük patronları

Premier Lig'in büyük patronları
Premier Lig'de Leicester City, Everton, Arsenal ve Manchester City gibi kulüplerin hissedarları arasında Asya ve Doğu Avrupa kökenli milyarder iş adamları bulunuyor- Tarihinin ilk şampiyonluk mücadelesini veren Leicester City'nin başarısının ardında Tayla


ANKARA (AA) - DOĞA KIRMIZIOĞLU - İngiltere Premier Lig'de birçok önemli kulübün hissedarları arasında yer alan farklı kıtalardan milyarder iş adamları, ada ülkesinde futbolun daha da gelişmesine katkı sağlıyor.

Bu sezon şampiyonluğun en önemli adayı arasında yer alan Leicester City'nin yanı sıra Everton, Arsenal, Manchester City ve Chelsea gibi ligin başat takımlarının başarısının arkasında Asya ve Doğu Avrupa kökenli milyarder iş adamlarının yatırımları yatıyor.

Son olarak Everton'ın yüzde 49,9'luk hissesinin İranlı milyarder iş adamı Farhad Moshiri tarafından satın alınmasının ardından İngiltere Premier Lig'de kulüplerdeki yabancı hissedarlarının sayısı daha da arttı.


- Moshiri'nin hedefi şampiyonluk


İş dergisi Forbes'un verilerine göre, İngiltere ve Rusya'da birçok çelik ve enerji şirketi bulunan ve yaklaşık 1,3 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünyanın en zengin iş adamları arasında yer alan İngiltere pasaportu da bulunan Moshiri, Premier Lig'in uzun yıllardan beri tanıdığı simalar arasında bulunuyor.

Moshiri, Arsenal'in yüzde 14,65'lik hissesini 2007'de satın almasının ardından bu payı yüzde 29,72'ye çıkarmak istedi. Kulüp yönetimi tarafından buna izin verilmemesinin ardından geçen şubat ayında Özbek asıllı Rus iş ortağı Alişer Usmanov'a elindeki hisseleri satan 60 yaşındaki Moshiri, elde ettiği geliri Everton'ın hisseleri için kullanarak kulübün en büyük hissedarı konumuna geldi.

İngiliz basını, bu sezon Everton formasıyla formda bir sezon geçiren Belçikalı golcü Romelu Lukaku başta olmak üzere takımın yıldızlarını kadroda tutmak isteyen İranlı iş adamının önünde zorlu görevler olduğunu belirtiyor. İlk olarak yeni stat yapımı inşasına başlayan Moshiri'nin, Portekizli teknik adam Jose Mourinho'yu gelecek sezon için takımın başına getirerek, yeni transferlerle şampiyonluğa oynayacak bir takım kurmayı hedeflediği öne sürülüyor.


- Leicester City'nin başarısının sırrı Taylandlı yatırımcılar


Premier Lig'de liderlik mücadelesine girdiği Tottenham Hotspur'un 7 puan önünde adım adım tarihinin ilk şampiyonluğuna doğru ilerleyen Leicester City'nin bu büyük başarısının ardında Taylandlı yatırım şirketi bulunuyor.

Asya Futbol Yatırımlarına (AFI) bağlı Taylandlı King Power Grubu'nun sahibi Vichai Srivaddhanaprabha'nın 2010'da satın aldığı Leicester City, bu sürecin ardından çıkışa geçti. Yapılan transferle güçlendirilen kadro sayesinde Leicester City, alt liglerden başladığı mücadelesinden Premier Lig'in en önemli şampiyonluk adayı haline gelerek adını şimdiden ülkesinin futbol literatürüne yazdırdı.

Forbes'a göre 2,90 milyar dolar servetiyle ülkesinin en zengin 9. kişisi konumundaki Srivaddhanaprabha, kurucusu olduğu King Power Grubu ile havaalanlarında gümrük vergisinden muaf ticaret yaparak zenginleşti.

Leicester City'nin sahibi olmasının ardından kulübün başkanı da seçilen Vichai Srivaddhanaprabha'nın oğlu Aiyawatt ise kulüpte asbaşkanlık görevini üstleniyor.


- Manchester City baştan aşağı değişti


Manchester City'yi 2008 yılında satın alan 32 milyar doların üzerinde serveti olduğu tahmin edilen Arap milyarder Şeyh Mansur bin Zayed El Nahyan ise o döneme kadar ligde genelde orta sıralarda yer alan İngiliz temsilcisinin yeniden yapılanmasını sağladı.

Sergio Aguero, Vincent Kompany, Kevin De Bruyne, Raheem Sterling ve Fernandinho gibi önemli oyuncuları kadrosunda bulunduran City, dünyanın en zengin kulüpleri arasında ilk sıralara yükselirken, sportif açıdan da büyük sıçrayış kaydetti.

En son 1968'de kazandığı lig şampiyonluğu kupasını 44 yıl sonra 2012'de yeniden kaldıran Manchester City, aynı başarıyı 2013-14 sezonunda da tekrarladı.

Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon tarihinde ilk kez yarı finale yükselen Manchester City, dünyanın en iyi teknik adamları arasında gösterilen Pep Guardiola ile de gelecek sezon için anlaşarak Avrupa'daki başarı çıtasını daha da yükseğe çekmek istiyor.


- Chelsea şampiyonluklara ambargo koydu


İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea, 2003'te Rus milyarder iş adamı Roman Abramoviç'in kulübü satın almasının ardından tarihinin en önemli başarılarını yaşadı. 1905 yılında kurulan Chelsea, sonraki bir asırlık tarihinde sadece 1 lig şampiyonluğu yaşarken, Rus milyarder iş adamı döneminde 2005, 2006, 2010 ve 2015'te 4 kez aynı başarıyı tekrarladı.

Aynı dönemde İngiltere Kupası'nı (FA Cup) da 4 kez kaldıran İngiltere temsilcisi, UEFA Şampiyonlar Ligi'ni 2012'de, UEFA Avrupa Ligi'ni ise 2013'te müzesine götürdü. Londra temsilcisinde, ünlü Portekizli teknik adam Mourinho'nun bu sezon şampiyonluk mücadelesinin uzağında kalmasıyla görevine son verilmiş ve Hollandalı çalıştırıcı Guus Hiddink ile yola devam edilmişti. Chelsea, gelecek sezon kadrosunda yapmayı planladığı takviyelerle yeniden çıkışa geçmeyi arzuluyor.

Yetim bir çocuk olarak dünyaya gelmesinin ardından 1990'lı yıllarda petrol ve gaz ticareti yaparak zenginleşen Abramoviç, yaklaşık 7,9 milyar dolarlık servetiyle futbol dünyasının içindeki en zengin iş adamları arasında yer alıyor.


- Futbolun cazibesine katılanlar

Premier Lig'de futbola yaptıkları yüksek yatırımlarla takımlarını ön plana çıkan diğer uluslararası iş adamları arasında yer alan Arsenal'in hisselerinin yüzde 30'una sahip Usmanov ise 13,2 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 100 kişisi arasında bulunuyor.

Swansea City'nin yüzde 20'sini satın alan Güney Afrikalı Brian Katzen, kimyasal petrol ticareti yapan Bournemouth'un sahibi Rus Maxim Demin, uluslararası aile şirketleri arasında yer alan Liebherr'in varislerinden İsviçreli Katharina Liebherr'in sahipliğini yaptığı Southampton, Watford'un sahibi İtalyan işadamı Gino Pozzo, Premier Lig ekiplerinin dikkati çeken diğer büyük patronları arasında yer alıyor.

Premier Lig'de yer alan kulüplerin hissedarları şöyle:

Kulüp Hissedarları
Arsenal

E. Stanley Kroenke (66%) (ABD)
Alişer Usmanov (30%) (Rusya)
Aston Villa
Randy Lerner (ABD)
Bournemouth Maxim Demin (Rusya-İngiltere)
Chelsea
Roman Abramoviç (Rusya)
Crystal Palace Steve Parish (İngiltere)
Martin Long (İngiltere)
Stephen Browett (İngiltere)
Jeremy Hosking (İngiltere)
Everton
Farhad Moshiri (49,9%) (İran-İngiltere)
Bill Kenwright (İngiltere)
Jon Woods (İngiltere)
Leicester City Srivaddhanaprabha Ailesi (Tayland)
Liverpool
John W. Henry (ABD)
Manchester City
Mansur bin Zayed El Nahyan (87%) (Birleşik Arap Emirlikleri)
Çin hükümeti (13%)
Manchester United
Glazer Ailesi (ABD)
Newcastle United
Mike Ashley (İngiltere)
Norwich City
Delia Smith-Michael Wynn-Jones (53%) (İngiltere-Galler)
Michael Foulger (15%) (İngiltere)
Southampton Katharina Liebherr (İsviçre)
Stoke City Coates Ailesi (İngiltere)
Sunderland Ellis Short (ABD)
Swansea City Bay ve Bayan Martin Morgan (22.5%) (Galler)
Brian Katzen (20%) (Güney Afrika)
Swansea City Yatırımları (20%) (Galler)
Huw Jenkins (12,5%) (Galler)
Robert Davies (10%) (Galler)
Tottenham Hotspur
Joe Lewis (İngiltere)
Daniel Levy (İngiltere)
Watford Gino Pozzo (İtalya)
West Bromwich Albion
Jeremy Peace (87,8%) (İngiltere)
West Ham United
David Sullivan (51,1%) (Galler)
David Gold (35,1%) (İngiltere)
Straumur Investment Bank (10%) (İzlanda)



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.