Prof. Tüysüz: Deprem konusunda Konya dikkatli olmalı

Prof. Tüysüz: Deprem konusunda Konya dikkatli olmalı
Konya, Türkiye’nin deprem riski en düşük şehirlerinden biri olarak görülüyordu. 1 Ağustos akşamı 5,1 büyüklüğünde gerçekleşen deprem sonrası uzmanlar, Türkiye’nin risksiz olduğu düşünülen şehirlerinin de dikkatli olması gerektiğini açıkladı.

Konuyla ilgili NTV’ye konuşan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz‘e göre, “Konya dahil Türkiye’nin hiçbir şehri deprem konusunda risksiz değil. Ayrıca uzun süredir suskun olan fayların varlığı da tehlikeyi arttırıyor” açıklamasını yaptı.

Adana’nın riskli faylarla çevrili olduğunu ifade ederken yapı stokunun iyi olmadığını da söyleyen Tüysüz, 6 Şubat depremlerinin stres yüklediği faylar konusunda uyarılarda bulundu.

Bundan sonra yapılan hesaplamalarda bazı bölgelerde stres transferi tetiklemekte olabileceğini belirten, Tüysüz, “Bu bölgede deprem olacaktır. Bunlardan biri Çardak- Savrun bölgesinde yani sürgü Elbistan’a ve Kozan’a kadar burada çok sayıda fay var” dedi.

KONYA’NIN İÇERİSİNDE DİRİ FAY VAR

Sismolojik olarak Konya’nın sakin bir yapısı olduğu iddialarına doğru bir düşünce olmadığını belirten Tüysüz, “Türkiye’de bilinen 85 deprem tane deprem üretme potansiyeli olan fay var. Konya’nın içerisinden diri fay var” diye konuştu. Tüysüz, şöyle devam etti:

“Adana’nın konumuna baktığımız zaman çevresi faylarla çevrili. Bugün olmazsa başka bir fay, 50-100 yıl içinde Adana kötü zeminiyle gelecekte etkilenecek bir bölgedir. Bingöl Yedisu uzun zamandır 1700’den bugüne deprem olmamış Kuzey Anadolu’nun kırılmamış parçası. 7,2-7,3 deprem üretebilir. Kırılırsa Erzincan, Bingöl ve Tunceli’de ciddi etki yaratacaktır.”

KONYA’DA DEPREM OLMAZ İDDİALARI AYRINTILI ARAŞTIRILMALI

Milliyet Gazetesine açıklama yapan Prof. Dr. Murat Utkucu, Konya’da deprem algısının yanlış yerleştiğine işaret ederek bu durumun deprem risk haritalarının yanlış yorumlanmasından kaynaklı olduğuna dikkat çekerek şunları ekledi:

"Bu bir inanış tabii, Konya’da deprem olmaz orası deprem bölgesi değil şeklinde. Bu durum deprem risk haritalarına bakan halkın arasına yerleşmiş. Konya’da deprem olmaz diye bir şey yok. Depremi sadece fay hattı olarak düşünmeyin, depremin dalgaları yayılıyor. Mesela şubat ayında Maraş’ta deprem oldu, 450 kilometre ötede Diyarbakır’da hasar var, ölüm var. Bu durum Konya için de söz konusu. Konya’nın merkezinde fay yoksa bile şehrin çevresindeki faylardan kaynaklı büyük bir deprem böyle bir yer hareketi üretebilir. O civarda mesela Sultandağı fayı var. Yakın civardaki fayların üreteceği depremler Konya’da hasara neden olabilir. Konya dediğimiz yer Türkiye’nin en büyük ili; mesela Tuz Gölü fayı var, geçmişte de deprem üretmiş bir fay. Bu faylar üzerinde çalışılması gerekiyor. Sadece tarihi kaynaklar da yeterli değil. Mesela 4-5 bin yılda bir deprem üretiyorsa deprem geçmişini nereden bilebiliriz ? 4 bin yıl önce deprem oldu da yazılı tarih ne zaman başlıyor. Dolayısıyla Konya’da deprem olmaz iddiaları çok ayrıntılı araştırmalarla desteklenmeli. Konya’da deprem olmadığını ispatlamak için tüm tarihe bakmak lazım."

KONYA’DA 30 BİN BİNA DEPREME DAYANIKSIZ

Deprem sonrası Konya İnşaat Mühendisleri odası Başkanı Kamil Akın Sözcü Gazetesine bir açıklama yapmıştı. Konya'da riskli yapı sayısının her geçen günde arttığına dikkati çeken Kamil Akın: “Konya'da 50 km uzunluğundaki fay zonu 6, 6,5 büyüklüğünde deprem meydana gelebileceğini uzmanlar söylüyor. Konya'nın zemini alüvyon olduğu için depremi daha şiddetli hissedebiliyor. ‘Konya deprem bölgesi değil’ derler ama bu deprem Konya'da da deprem olabileceği gerçeğini insanlara gösterdi.

Konya'nın maalesef yapı stoku büyük bir depreme hazır değil. Konya'da en az 30 bin bina depreme dayanıksız ve riskli. Bu yüzden bu 30 bin binanın bir an önce dönüşüme girmesi lazım. Bunun da yanında kentteki tüm yapıların her 5 yılda uzmanlar tarafından kontrol edilmesi ve raporlandırılması lazım.”

Kentte imar barışına başvuru sayısı hakkında da çarpıcı bilgiler veren Akın, “Konya'da İmar Barışına başvuru sayısı 156 bin 613. Bu rakamla Konya İstanbul ve İzmir'in ardından 3’üncü sırada yer alıyor. Bu rakamlarda Konya'daki yapı stokunun ne kadar vahim durumda olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.