Propolis Nedir? Propolis Faydaları ve Kullanım Alanları

Propolis Nedir? Propolis Faydaları ve Kullanım Alanları
Propolis Nedir? Propolis Faydaları ve Kullanım Alanları

Propolis nedir diye merak edenler için;

Propolis, arıların doğal olarak ürettiği bir arı ürünüdür ve arılar için kovanlarını korumak, hastalıklara karşı savunma sağlamak ve yaralarını iyileştirmek için kullanılan doğal bir arı ürünüdür. Arılar, ağaç reçinesini toplarlar ve çeşitli enzimleriyle birleştirerek propolisi üretirler. Ancak propolis, sadece arılar için değil, insanlar için de birçok fayda sunar. Propolis hakkında pek çok önemli bilgilere değineceğimiz bu yazıda, propolis nedir , propolisin faydaları nelerdir ve propolis ne işe yarar gibi sorularınıza cevap bulabileceksiniz.

Propolis

Propolis kelimesi, eski Yunan’da pro (ön, giriş) ve polis (şehir) anlamında, bal arılarının kovan savunmasını ifade etmek üzere kullanılmıştır.

Propolis Nedir?

Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından elde ettiği, reçinemsi bir madde olup insanlar için de pek çok faydası bulunan doğal bir arı ürünüdür. Ancak propolisin ham hali ile tüketilmesi mümkün değildir. Arılar; ağaçların, çiçeklerin, bitkilerin yaprak sap ve tomurcuklarından ürettiği propolisi, kovanlarını korumak için kullanırlar. Peki nasıl? Kovan ve diğer yaşam alanlarının iç kısmına bir tabaka şeklinde uygulayarak!

Propolis Ne İşe Yarar?

Propolis ne işe yarar diye soracak olursanız; kovanda yaşam, propolisle başlıyor diyebiliriz. Propolis, arılar tarafından kovan delik ve çatlaklarının kapatılmasında, peteklerin tamir edilmesinde, peteklerin birbirlerine yapıştırılmasında, petek gözlerinin parlatılmasında, kovan girişini daraltmada, çeşitli arı hastalıklarından kolonin korunmasında ve hastalık etmenlerinin etkisiz duruma getirilerek gelişmelerinin önlenmesinde kullanılır. Propolis sayesinde kovanda sterilizasyon sağlanmış olur, arılar petek gözlerini propolisle kapladıktan sonra arı sütü, polen gibi ürünlerini ve yavrularını bu gözlere yerleştirirler.

Propolisin Faydaları Nelerdir?

Propolis, elde edildiği coğrafyaya bağlı olarak pek çok fenolik ve flavonoid adı verilen biyoaktif maddeleri içerir. Bu biyoaktif maddeler, fenolik ve flavonoidler, terpenler, enzimler, vitamin ve mineraller olarak isimlendirilir. Propolisin içeriğinde bulunan bu özel bileşenler, onun faydalı etkilerini ortaya koymasında etkilidir. Yani bir propolis özütünün içeriğinde ne kadar fazla oranda fenolik ve flavonoid mevcutsa bu propolis özütü, o kadar faydalı etkilere sahiptir, diyebiliriz. Fenolik ve flavonoidler, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, hastalıklarla mücadelede, vücudun savunma sisteminde etkili biyoaktif bileşenlerdir.

Bizler çok şanslıyız! Neden diye soracak olursanız, Dünya’daki en kaliteli propolis özütlerinden biri de Anadolu coğrafyasından elde edilendir. Çünkü Anadolu coğrafyası, 12.000 bitki taksonu ile, Avrupa’nın 3 katı kadar bitki çeşitliliğine sahip, özel bir coğrafyadır ve bu sebeple de arı ürünlerinin yüksek kalitede üretimine elverişlidir. Yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki, Anadolu propolisi ekstraktı, en az 15 farklı fenolik ve flavonoid içermesi nedeniyle, Dünya’daki en değerli propolis özütleri arasında yer almaktadır.

En az 15 farklı fenolik ve flavonoid bileşen içeren Anadolu Propolisi Ekstraktı, ülkemizde üretilen ilk ve tek patentli, inovasyon ödüllü, yerli propolis özütüdür. Etkisi klinik çalışmalarla ispatlanmış patentli saf Anadolu propolisi ekstraktını standardize edilmiş miktarlarda içeren BEE’O Propolis Damlaları tercih ederek beslenmenize değer katabilirsiniz. Propolis ürünlerini keşfetmek için https://www.beeo.com.tr/propolis-damlalar sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.