Psikiyatri hastalarına "fıstık" gibi tedavi

Psikiyatri hastalarına "fıstık" gibi tedavi
Siirt'te Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde tedavi gören psikiyatri hastaları, merkezde düzenlenen etkinliklerde Siirt fıstığı ve kabuğundan çeşitli el sanatı ürünleri yaparak rehabilite oluyor- Merkez Sorumlusu Sosyal Hizmet Uzmanı Deniz:"Siirt fıstığının te

SİİRT (AA) - FECRİ BARLIK - Siirt'te, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde (TRSM) tedavi gören psikiyatri hastaları, rehabilitasyon çalışmaları kapsamında Siirt fıstığı ve kabuğundan çeşitli el sanatı ürünler yapıyor.

Siirt Devlet Hastanesi bünyesinde 2 yıl önce hizmete giren merkezde tedavi gören hastalar için rehabilitasyon çalışmaları kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Masa tenisi, resim, ebru, takı tasarımı, müzik ve halk oyunu gibi etkinliklerle moral bulan hastalar, kentin yöresel ürünlerinden Siirt fıstığından ve fıstık kabuğundan çeşitli el sanatı ürünleri de yaparak rehabilite oluyor.

TRSM Sorumlusu Sosyal Hizmet Uzmanı Haluk Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde aralarında psikiyatr, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve yardımcı sağlık personelinin de bulunduğu 10 personel ile 130 hastaya hizmet verdiklerini söyledi.

Hastalara en iyi şekilde rehabilitasyon hizmetlerini vermeye çalıştıklarını ifade eden Deniz, "Elimizden geldiğince ulaşabildiğimiz hastalara ulaşıyoruz. Buraya gelen hastalarımız rehabilitasyon hizmetlerimizden faydalanıyor. Buraya gelemeyen hastalarımızın evlerine giderek durumlarını takip ediyoruz. Buraya gelemeyen ilçelerdeki hastalarımızın takiplerini ise bazen telefonla yapıyoruz." dedi.

Hastaların merkeze ait servisle sabah evlerinden alındığını ve öğlen yemeğini merkezde yediklerini ifade eden Haluk Deniz, akşam saatlerinde yine aynı servisle güvenli bir şekilde evlerine bırakıldıklarını belirtti.

Merkezde bireysel ve grup çalışmalarının yapıldığını aktaran Deniz, çeşitli el sanatları ürünleriyle rehabilitasyon çalışmaları yapıldığını kaydetti.

Haluk Deniz, düzenledikleri etkinliklerle hastaların bir yandan sosyal yaşama bir yandan da tedavilerine uyum sağladıklarını anlatarak, sanatsal ve sportif etkinliklerin, rehabilitasyon eğitimi alan hastaların hastalıklarının hızlı ilerlemesini önlediğini, tedaviye daha hızlı cevap vermelerini sağladığını vurguladı.

- El ve zihin becerisi gelişiyor

En önemlisi de hastaların topluma kazandırılmış ve topluma ayak uyduran bir birey haline geldiğine dikkati çeken Deniz, "Bu çalışmalar gerek Siirt fıstığı gibi yöresel ürünlerle, gerekse satın aldığımız malzemelerle gerçekleştiriliyor. Siirt fıstığının tek tek bir araya getirilmesiyle gerçekleştirilen etkinliğimiz, hastalarımızın el ve zihin becerilerinin gelişmesini sağlıyor. El ve zihin becerisi gelişen hastalarımız, kendi işlerini daha kolay ve daha sağlıklı bir şekilde görme imkanına sahip oluyor." diye konuştu.

Merkezde hastaların tedavi ve takiplerinin yapıldığını, sadece hastalara değil, gerekli görülen durumlarda ailelerine de çeşitli aile eğitimi hizmetleri verildiğini dile getiren Deniz, her konuda yönlendirme ve destek çalışmaları yapıldığını anlattı.

- "Siirt fıstığı kabuğuna ruh kazandırdık"

Merkezdeki etkinliklerde görevli yardımcı sağlık personeli Şahin Sevilgen de rehabilitasyon çalışmalarını sadece ahşap, resim, müzik gibi etkinliklerle kısıtlamadıklarını, akla gelebilecek her şeyden faydalanmaya çalıştıklarını bildirdi.

Etkinliklerinde Siirt fıstığı ve kabuklarını da değerlendirdiklerine dikkati çeken Sevilgen, "Hastalarımızla gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde Siirt fıstığından çeşitli malzemeler üretiyoruz. Ekmek sepeti, takı kutusu, vazo gibi malzemeleri Siirt fıstığıyla yapıyoruz. Genel olarak sadece kışlık yakacak olarak kullanılan fıstık kabuklarına da sanatsal çerçevede bir ruh kazandırdık." şeklinde konuştu.

Şahin Sevilgen, etkinlikler kapsamında toprak, taş, ahşap ve atık gazetelerden de çeşitli ürünler yaptıklarını ve bunları merkezde sergilediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.