Ramazan ayının sembolü Karagöz Hacivat kimdir, gerçek mi?

Ramazan ayının sembolü Karagöz Hacivat kimdir, gerçek mi?
Ramazan ayının sembolü olan, geleneksel gölge oyunu Karagöz Hacivat kimdir?

Ramazan akşamlarında yapılan eğlencelerde vazgeçilmezi geleneksel gölge oyunu karakterleri Karagöz ile Hacivat kimdir, gerçek midir? Karagöz ile Hacivat Türk-Osmanlı tarihinin karşılıklı konuşma ile gerçekleştirilen bir gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına kurgusal, hayalbaz denir. Yardımcıları çırak, yardak, dayrezen, sandıkkardır. Oyunda konuşmaların değişmesi baş hareketleriyle yapılır.

KARAGÖZ HACİVAT GERÇEK Mİ?

Yüzyıllardır süregelen hikayelerinde iki karakterin gerçekten yaşayıp yaşamadığına dair kesin bir bilgi yoktur. Rivayete göre Karagöz ve Hacıvat Bursa'da Ulucami'nin imalatı esnasında çalışan 2 işçidir. Karagöz demirci ustası iken Hacivat ise duvarcı ustasıdır. İnşaatın yavaş ilerlemesinden sorumlu tutulup idam edilmişlerdir. Karagöz ve Hacivat'ı çok seven ve ölümlerine çok üzülen Şeyh Küşteri, ölümlerinin ardından kuklalarını yaparak perde arkasından oynatmaya başlar. Bu sayede Karagöz ve Hacivat tanınır. Günümüze kadar perdede oynatılan gölge oyununda Karagöz ve Hacivat, yazılı bir oyundan ziyade doğaçlamaya dayanarak yapılır. İki karakter karşılıklı atışma yapar. Günümüze aktarılan oyunlarının sayısı sınırlıdır, bu nedenle eklemeler ve çıkarmalar yapılmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum