Ramazan bereketi Konya’yı kuşattı

Ramazan bereketi Konya’yı kuşattı
 Editör
On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Konya’yı bereket kuşattı. Ramazan’ın arifesinde, haftasonu Konya’da özellikle geleneksel ticaretin sürdürüldüğü pazar ve çarşılarda Ramazan bereketi yaşandı

Başı rahmet, ortası bereket ve sonu günahlardan arınmaya vesile olan, içerisinde bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir Gecesi’ni de barındıran on bir ayın sultanı Ramazan, Konya’ya bereketiyle geldi.

Ramazan ayına özel olarak yapılan hazırlıklar, geçtiğimiz haftasonu adeta zirveye çıktı. Konya genelindeki alışveriş merkezleri, pazarlar ve çarşılarda Ramazan öncesi hareketlilik yaşandı. Temel gıda ürünlerinden, sebze ve meyveye, kuru bakliyattan, hurmaya kadar her türlü gıda ürününün satışının bulunduğu, Konya’da Kadınlar Pazarı olarak da bilinen Melike Hatun Çarşısı da bereketin en güzel yansımalarının yaşandığı merkezler arasında yerini aldı.

ramazan-hazirliklar-3.jpg

ÇARŞI HAREKETLİ, İŞLER BEREKETLİ

Ramazan ayının arifesinde, hafta sonu Konya genelinde yaşanan alışveriş telaşı, Kadınlar Pazarı’na da yansıdı. Esnaf ile müşteri arasında güzel diyaloglar yaşandı. Yüzlerin güldüğü bir ortamda alışverişler yapıldı. Çarşıda yaşanan hareketlilik, işlere bereket olarak yansıdı. Esnaf da bu bereketten nasibine düşeni aldı.

Kadınlar Pazarı esnafından Ramazan Koçak, Konya’da Kadınlar Pazarı’nın geleneksel ticaretin kalbinin attığı yer olduğuna işaret ederek, “Bu pazarın belli başlı müdavimleri var. Her ayın belli dönemlerinde gelir ve alışverişlerini belli başlı işletmelerden yaparlar. Hemen her esnafın kendine ait müşterisi bulunur. Çoğunluğu kırsal kesimlerden gelen müşterilerimizdir. Bir de Ramazan ayı ve bayram öncesinde burada ayrı bir heyecan, ayrı bir hareketlilik yaşanır. Bugünlerde de aynı durumu yaşıyoruz. Konya’nın dört bir yanından insanlar buraya gelerek Ramazan alışverişlerini yapıyorlar. Bu bir gelenek gibi olmuş. Ramazan alışverişi denince akla Kadınlar Pazarı geliyor. Gelen müşterilerimiz de mutfaklarında ihtiyaç duyacakları her türlü, en taze ve en kaliteli ürünü, en hesaplı şekliyle bulabiliyorlar. Ramazan ayından birkaç gün önce başlayan bu hareketlilik, Ramazan ayı içerisinde de devam ediyor” ifadelerini kullandı.

ramazan-hazirliklar-9.jpg

ESKİYİ ARASAK DA BUGÜNÜMÜZE ŞÜKÜR

Alışveriş merkezlerinin çoğalması ve şehrin her bölgesine yayılmasına bağlı olarak eskisi gibi bir yoğunluk yaşamadıklarını dile getiren Ramazan Koçak, “Şu da bir gerçek ki her sene bir önceki seneyi arar duruma geliyoruz. Ramazan ayı öncesinde Kadınlar Pazarı’nın dolup dolup taştığı, müşterilerin bırakın buradaki işletmeleri pazara girmek için bile sıra beklediği günleri hatırlıyorum. Tabi şimdilerde böyle bir durum söz konusu değil. Ancak dediğim gibi Ramazan ayının gelmesi buraya ayrı bir hava, ayrı bir heyecan katıyor. Yaşanan hareketlilik haliyle bizi de mutlu ediyor” dedi.

FİYATLARDA ARTIŞ YOK

Ramazan ayı öncesinde fiyatlarda bir değişiklik olup olmadığına ilişkin de açıklamalarda bulunan Koçak, “Tabi içinde bulunduğumuz günün koşulları gereği ister istemez birçok üründe maliyetlere bağlı olarak fiyat artışları oluyor. Ama bunu kesinlikle Ramazan ayı ile bağdaştırmamak gerekiyor. Yani Ramazan geldi, talep arttı, fiyatlar da yükseldi veya yükselecek gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Bundan bir hafta önceki fiyat neyse, bugünkü fiyat da aynı. Ürün tedarik ettiğimiz firmalar yeni getireceğimiz ürünlere artış yapmadığı sürece biz de fiyatları yükseltmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

ramazan-hazirliklar-11.jpg

VATANDAŞLAR FİYATLARI KARŞILAŞTIRIYOR

Vatandaşlar ise Ramazan alışverişi için farklı marketleri dolaşarak fiyat karşılaştırması yapıyor. Bazı vatandaşlar, fiyatların yüksek olmasından dolayı daha az miktarda alışveriş yapmayı tercih ediyor.

Şarküteri ürünlerindeki çeşitlilik için Kadınlar Pazarı'nın tercih edildiğini söyleyen Mehmet Ali Yıldırım da, "15 gündür Konya'da Ramazan hareketliliği var. Bizler iftarda oruçlarımızı açmak için hurma ve kuru bakliyatlarımızı aldık. Hurmanın fiyatı şuan 200 liradan başlıyor, çok pahalı buldum. Bizler asgari ücretle geçiniyoruz oldukça pahalı, gönlümüzce eksiklerimizi alıp evimize götüremiyoruz. Peynir fiyatları hurmaya göre daha pahalı. Peynir fiyatları 200 ile 300 lira civarında. Geçen seneye göre 100 lira olan peynir bu yıl 200, 300 lira oldu" şeklinde konuştu.

Zeynep Aksoy isimli vatandaş da “Ramazan alışverişi için geldik. Oruç açmak için hurmayı tercih ediyoruz. Hurmamızı aldık ama fiyatlar çok pahalı. Hurmayla oruç açmak bizim için gelenekselleşti” dedi.

ramazan-hazirliklar-8.jpg

Fiyatların yüksek olduğunu söyleyen bir başka vatandaş ise, “Kadınlar Pazarı’nı gelenekselliği ve çeşitliliği için tercih ediyoruz, Bosna'dan geliyoruz. Fiyatlar artık burada çok yüksek. Alışveriş yapmak için geldim ama bir şey almadan geri döneceğim. Şarküteri alışverişimizi semt pazarlarına giderek yapıyoruz. Artık daha fazla araştırma yaparak alışveriş yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.