REKTÖR ÇÖKMÜŞ: BİZ FARKLI BİR ÜNİVERSİTEYİZ

REKTÖR ÇÖKMÜŞ: BİZ FARKLI BİR  ÜNİVERSİTEYİZ
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, UĞURLU GÜNDEM’de Genel Yayın Yönetmenimiz Uğur Özteke’nin konuğu oldu.

PUSULA TV’de Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’ni anlatan Rektör Çökmüş, KGTÜ’nün Anadolu Birlik Holding’in gıdadan enerjiye kadar değişik sektörlerde imkanlardan yararlanarak ülkeye tam donanımlı insanlar yetiştireceğini söyledi. Üniversitedeki eğitim ve AR-GE çalışmalarına dikkat çeken Prof. Dr. Çökmüş, üzerinde çalıştıkları milli projeleri de açıkladı

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, UĞURLU GÜNDEM’de Genel Yayın Yönetmenimiz Uğur Özteke’nin konuğu oldu. Üniversiteyi, eğitim çalışmalarını, hedeflerini ve yeni projelerini anlatan Rektör Çökmüş, “Biz farklı bir üniversiteyiz” derken, ana hedeflerinin ülkesini, devletini seven, ülküsü ve idealleri olan, insanlığa faydalı, üretken ve özgüveni yüksek bireyler yetiştirmek olduğunu söyledi.

KGTÜ Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, PUSULA TV’deki açıklamalarına kendini tanıtarak başladı. Aydın’da bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak 1958 yılında doğduğunu ifade eden Çökmüş, “İlk-orta-lise öğrenimini Aydın’da tamamladıktan sonra lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Botanik-Zooloji Bölümünde tamamladım. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarının ardından eğitimimi ABD’de devam ettirdim. Doktora sonrası iki defa NATO bursu aldım. Kariyerimize Ankara Üniversitesi’nde devam ederken, Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Mikdat Çakır’ın teklifiyle, nasipte de olunca buraya geldik. 2014 yılı temmuz ayında önce görevlendirmeyle ardından da Ankara Üniversitesi’nden emekli olup tamamıyla Konya’ya geldik Rektör Yardımcısı ve Genel Sekreter Vekili olarak görev yaparken, mart başından itibaren YÖK onayıyla rektör olduk” dedi.

OLANI SÜRDÜRMEK GÜZEL AMA…

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nin kuruluş amacını da anlatan ve farklı bir üniversite olmak adına yapılan çalışmaları dile getiren Rektör Çökmüş, “Üniversitemizin kuruluş fikri, Karaman Milletvekilimiz Pankobirlik Başkanı Sayın Recep Konuk’a ait. Onun iradesiyle üniversite kuruluş çalışmaları 7-8 yıl önce başladı. Olanı sürdürmek güzel ama biz bir basamak daha ileri gidip olmayanı yapmak için yola çıktık. 2013 yılında üniversitemiz resmen kuruldu. 2016 yılında da eğitim öğretime başladık. Üniversitemizin misyonu gereği AR-GE üniversitesi olmak ve elit, eğitimli, çağdaş teknolojiyi bilen bir kesim yetiştirmek istiyoruz” diye konuştu.

EĞİTİM DİLİ YÜZDE 100 İNGİLİZCE

KGTÜ’de uluslararasılaşmanın temel ilke olduğunu ve eğitim kalitesinin de bu doğrultuda şekillendirildiğini ifade eden Prof. Dr. Çökmüş, “Geçen yıl 7 bölümümüz vardı ve 70 öğrenci aldık. Aynı anda da yüksek lisans çalışmalarına başladık. Bu yıl 2 bölüm daha ekledik. 5 tane mühendislik, 2 tane sosyal ve beşeri bilimler, 2 tane de tarım üzerine bölümler var. 90 öğrenci bu sene aramıza dahil olacak ve toplamda 160 öğrencimiz olacak. Bize gelen öğrencilerin başarı sıralaması en düşük 40 bin. Bu seviyeyi korumak arzusundayız. Eğitim dilimiz yüzde 100 İngilizce. Çünkü tüm üniversitelerin birinci önceliği olan uluslararasılaşmayı sağlamak için dil bariyerinin aşılmış olması gerekiyor. Bu noktada çok iyi bir hazırlık sınıfı modeli oluşturduk. Dil eğitiminde son teknoloji kullanılıyor” dedi.

HERKES İSTEDİĞİ BRANŞI SEÇECEK

Üniversitede uygulanan T tipi eğitim modelini de anlatan Rektör Çökmüş, “Bizim eğitim modelimiz de farklı. T tipi eğitim modeli. Bir taban kısmı var ve iki tarafa ayrılan bir eğitim modeli. Öğrenci taban eğitimini alıp daha sonra (1,5 yılsonunda) istediği bölümü seçiyor. Üniversiteye girişte mühendislik, iktisadi ve idari bilimler ile genetik ve yaşam bilimleri programına yerleşen öğrenci 1,5 yıl temel eğitimden sonra istediği bölümü seçip yoluna devam ediyor. Örneğin mühendislik bölümünü seçen öğrenci temel eğitim ardından Gıda Mühendisliği, Biyomühendislik, Elektrik Elektronik, Endüstri Mühendisliği veya Bilgisayar Mühendisliğinden istediği birini hiçbir kısıtlama olmaksızın seçiyor. İsteyen ana dalın yanında istediği yan dalı alma imkanına da sahip. Biz öğrencilerimizden ücret talep etmiyoruz. Yan dal eğitimi de tamamen ücretsiz” şeklinde konuştu.

ÜLKÜSÜ, İDEALİ OLAN İNSANLAR YETİŞECEK

Öğretimin yanında eğitimin de önemli olduğunu vurgulayan ve devlet-ülke sevgisine dikkat çeken Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, “Mezunlarımızın nasıl olması gerektiğini de tanımlamalıyız. Temel hedefimiz; eğitim öğretim, ülkesini devletini seven, ülkesiyle ilgili ülküsü, ideali olan, ülkeye aynı zamanda da insanlığa faydalı, üretken ve özgüveni yüksek bireyler yetiştirmek gayesindeyiz. Mezunlarımızın yüksek lisans ve doktora öğrencisi olmasını, ilmi çalışmalarda yer almasını arzu ediyoruz. AB Projeleri, TÜBİTAK ve Tarım Bakanlığı’ndan aldığımız projeler var. Ülke ve sektör problemlerinin çözümünde yenilikleri hedefleyen yeni çıktılar sağlayan çalışmaların peşindeyiz. Araştırma üniversitesiyiz, aynı zamanda öğrencilerin de yeterli pratik içerisinde yoğrulmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu imkanların hepsi bizde var. Gıdadan enerjiye kadar değişik sektörlerde imkanlar söz konusu” dedi.

MİLLİ BİR ÜRÜN GELİYOR

Programın son bölümünde üniversitenin üzerinde çalıştığı ve tamamlandığında ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtaracak önemli projeleri sıralayan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, “Benim alanım mikro biyoloji, bakteri ve mikroplar üzerine çalışıyorum. Bizde olmayan ve dışarıdan gelen bir zararlı böcek seralarımızda ciddi miktarda zararlar veriyor. 1950’lerden beri ülkemizde kullanılan zirai ilaçlar da zararlılara bağışıklık kazandırmış durumda. Bunun için böceği böcekle yok etme mücadelesi öne çıktı,.

Biyolojik mücadele gerçekleştiriyoruz. Geliştirdiğimiz bakteri sadece domates güvesini öldürüyor. Bu bakteri bizim elimizde, yeni tiplerini geliştirmeye çalışıyoruz. Dışa bağımlılığı yok etmenin mücadelesini veriyoruz. Milli bir ürünüz olacak” ifadelerini kullandı.

YERLİ KİT ve AROMATİK BİTKİ ÜRETİMİ

“Yeni bir üniversiteyiz. Belli eksiklerimiz var ama iyi kurgulandık. Zaman içerisinde çok daha iyi olacağız. Kendi alanında ismini herkese duyuracak bir üniversiteyiz” diyen Rektör Çökmüş, PUSULA TV izleyicilerine yeni projelerin de müjdesini vererek, “Özellikle gıda analizlerinde kullanılan kit üzerinde çalışıyoruz. Herhangi bir madeninin olup olmadığını tespit eden bu kitler yurt dışından ithal ediliyor ve ithalat oranları da yüzde 90’nın üzerinde. Bu kitlerin üretilebileceği bir altyapı geliştiriyoruz. Toplam 25 milyon TL olan bir proje kapsamında ünitemiz üç yıl içerisinde üretime hazır hale gelecek. Sektörle birlikte bu kitleri üretmeye başlayacağız.

Diğer önemli projelerimizden birisi de gıda ve tarım alanında tıbbi ve aromatik bitkiler üzerinde yaptığımı çalışmadır. Tıbbi aromatik bitkileri ve özellikle de endemik (yerli, sadece ülkemizde yetişen) bitkiler; Pankobirlik örgütü üzerinden tedarik edilerek sektöre kazandırılmasına dayalı bir proje. Altyapı çalışmaları ilerlemiş durumda. Tıbbi aromatik bitkilerin üretildiği, temin edildiği ve pazarlandığı uluslar arası bir tesis olacak” diye konuştu.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.