REKTÖR SADE, “KÖKLÜ BİR GEÇMİŞİ OLAN ÜNİVERSİTEYİZ”

REKTÖR SADE, “KÖKLÜ BİR GEÇMİŞİ OLAN ÜNİVERSİTEYİZ”
Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Rektörü Bayram Sade PUSULA’ya özel yaptığı açıklamada üniversite olarak birçok yeniliğe imza attıklarını vurgularken, yeni projeler hakkında bilgi verdi

38 öğrenci programı, 32 lisansüstü programı, 9 bine yakın öğrencisi ve uzman akademik kadrosu ile Konya’nın köklü üniversitelerinden olan Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Rektörü Bayram Sade, PUSULA’ya özel açıklamalarda bulunarak KTO Karatay Üniversitesi’nin gerçek anlamda bir vakıf üniversitesi olduğunu söyledi. Ticaret Odası ve Karatay kavramlarını önemsediklerini kaydeden Sade, bu iki kavram ile birlikte üniversitenin köklü bir geçmişinin olduğunun gün yüzüne çıktığını kaydetti. 

“İLK MEZUNLARIMIZ OSMANLI’YI KURDU”

Selçuklu Devleti’nin yıkılmaya yüz tuttuğu dönemde Celaleddin Karatay önderliğinde kurulan Karatay Medresesi’nin devamı olan bir kuruluş olduklarını ifade eden Sade, yenilikçi ve ideal bir üniversite oldukları vurgusunu yaptı.  İlk mezunlarının Osmanlı’yı kurduğunu belirten Sade, “Yeniden kuruluş tarihimiz 2009 yılıdır. Bizim ilk mezunlarım Osmanlı’yı kurdu. O kökten aldığımızı geleceğe taşımak ve dünya üniversitesi olmak hedeflerimiz arasında” dedi.

“NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI TALEBİNİ KARŞILAMAK ÖNCELİKLİ GÖREVİMİZ”

İş dünyasının bir üniversitesi olarak öncelikli hedeflerinin nitelikli insan kaynağı talebini karşılamak olduğunu belirten Sade, Mühendislik ve İktisadi İdari Bilimler Fakülteleri’nin işin motor kısmını oluşturduğunu aktardı. Bu iki bölümde olduğu gibi her alanda iddialı olduklarını söyleyen Sade, “İş dünyasının bir üniversitesiyiz ve onun nitelikli insan kaynağı talebini karşılamak öncelikli görevimiz. Tıp, Hukuk, Sosyal Beşeri Bilimler, Güzel Sanatlar Tasarım fakültelerimizde de oldukça iddialıyız” şeklinde konuştu.

dsc_0218.jpg

“TİCARET ODASI ÜNİVERSİTESİ OLMAMIZ BİZİM İÇİN BÜYÜK AVANTAJ”

Yeni projelerle ilgili bilgi veren Rektör Sade, Ticaret Odası Üniversitesi olmalarının kendilerine büyük avantaj sağladığını belirterek, birbirinden yararlı projelere imza attıklarını kaydetti. Sade, “Sektör Danışmanlığı; Mühendislik, Güzel Sanatlar Tasarımda ve İktisadi İdari Bilimler fakültesi öğrencilerine uyguladığımız bir program. Bu programımızın tescilini aldık ve sadece bize özgü bir program. 1. sınıfta öğrenci gelip kaydını yaptırdığında kendisine kısa süre içerisinde kendi alanından akademik danışman birde sektörden danışman veriyoruz. 4 yıl boyunca bu öğrenciyle bu sektör danışmanı günümüzün tabiriyle Koçluk yapıyor ve sektörü tanıtıyor. Sektörün dünyadaki ve Türkiye’deki trendlerini tanıtıyor. Gidişat, beklenti ve insan kaynağından ne istediği ile ilgili öğrenciyi sektöre hazırlıyor.  Bu sistem stajdan farklı, stajımız zaten mevcut. Öğrencimiz ayda bir firma ile görüşme sağlıyor ve bu 1 gün için üniversite olarak öğrencimize sigorta yapıyoruz. Şu an binlerce öğrencimiz bu sistemden faydalanıyor. Firma sayımız da 300 ü geçti. Bu programla ilk defa bu yıl mezun vereceğiz ve başarı hikâyelerini paylaşacağız” diye konuştu. Hukukta Gözlem Projesi, İş Yerinde Gözle ve gönüllü stajlar ile öğrencilere birçok güzel imkân sunduklarını belirten Sade, sigortaların üniversite bünyesinde yapıldığını vurguladı.

“PİLOTAJ BÖLÜMÜ TÜRKİYE’DE İLK”

Bünyelerinde birçok yeni bölüm açıldığını kaydeden Sade, bölümler hakkında bilgi vererek özellikle Pilotaj bölümünün Türkiye’de ilk olduğunu kaydetti; “Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksek Okulu’muz içerisinde Pilotaj Bölümümüzü açtık. Özellikli ve özgün olan programımızla bu kurguda Türkiye’de tek olduğumuzu iddia ediyoruz.  Aynı zamanda uçuş okulu olan bir üniversiteyiz. Hem uçuşla ilgili tüm dersleri veriyoruz hem de eğitimlerimizi kendi uçaklarımız, kendi planörlerimiz ve kendi pistlerimizde bu eğitimleri biz vereceğiz. Böylece öğrenci 4 yılın sonun da uçuş eğitimini tamamlamış, sertifikalarını almış pilot olarak mezun olmuş olacak. Türkiye’deki birçok Pilotaj Bölümünde uçuş okulu yok. Biz tüm imkanları öğrencilerimize sağlıyoruz. Aynı zamanda Planör eğitimi veren tek üniversite olacağız. Öğrenci ilk pilotluk tecrübesini motorsuz hava araçları ile yapacak. Planörler eşliğinde uçağı indirecek. Bir araştırma yapılmış bu araştırmaya göre; düşen uçaklarda az hasarla kurtulan pilotların planörlük eğitimi aldığı bilgisi ortaya çıkmış. Bizde kaliteli pilotlar yetiştirmek için eğitimlerimizi vereceğiz. Tabi birde şöyle bir durum var. Pilot olmak için sağlığın elverişli olması lazım. Okurken yada pilotluğun belli bir yılında sağlığını kaybeden öğrencilerimize hiçbir ücret talep etmeksizin YÖK’ün sağladığı kriterleri sağladığı taktirde çift anadal imkanı sunuyoruz. Böylelikle olası bir rahatsızlık durumunda öğrencimizin elinde yedek bir mesleği olmuş oluyor” şeklinde konuştu.

“ÖĞRENCİLERİMİZİN AKILLI TEKNOLOJİYE HIZLA ULAŞMA ŞANSLARI VAR”

Ticaret ve Sanayi Meslek Yüksek Okulu’nun sanayinin içerisinde olmasının güzel bir kurgu olduğunu ifade eden Sade, “İki yeni bölümümüz Dış ticaret ve mekatronik bölümlerimizi açtık. Burada güzel bir kurgu, güzel bir etkileşim var. Burada öğrencilerimizin akıllı teknolojiye hızla ulaşma şansları var. Böyle bir meslek yüksekokulu Türkiye’de var mıdır bilmiyorum. Öğrenciye sadece sınıfı değil alanıyla ilgili her türlü deneyimi sunmak için ortam oluşturduk. Yeni bölümlerimizi de hayata geçireceğiz” diye konuştu.

“KARATAY AKİTEK ÖNEMLİ BİR MERKEZ”

Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK)’in bütçesinin Avrupa Birliği’nce yüzde yüzünün onaylandığını kaydeden Rektör Sade, “Bu sık görülen bir durum değildir. Biz projemizle bunu başardık. Konu Kobilerin güçlendirilmesi. Konya tarım makinaları üssü. Türkiye’deki üretimin yüzde 60 ila 65’i Konya’da. Tarım makineleri ihracatını Konya tek başına yüzde 40-45 ini sağlıyor. Böyle bir durumda buradaki KOBİ’nin güçlendirilmesinin oluşturacağı katma değer inanılmaz. Dezavantajlı bir durumda var fakat bu durumu avantaja dönüştürmekte mümkün. Bu kadar üretim ve ihracatı Konya yapıyor ama bir eksiğimiz var. Teknoloji kullanımı oldukça düşük. Çevremizdeki ülkelerin gelir düzeyleri düşük olduğu için bu makinalar satılıyor fakat bir gün bu ülkeler sizden teknoloji isteyecek. Tarım makinasının da akıllısını isteyecek. Bizim merkezimiz aslında sanayiyi dijital dönüşüme, akıllı teknolojiye, tarım 4.0’a hazırlayacak bir proje. Türkiye’de yine bu alt yapıda bir merkez yok. Çok özel makinaların teçhizatın ve nitelikli akademisyenlerin görev alacağı güzel bir proje. İhale sürecinin 6 ila 8 ay içerisinde tamamlanıp merkezin tüm alt yapısıyla kurulacağını düşünüyoruz” dedi.

dsc_0237.jpg

“TEMEL TIP İLE İLGİLİ TÜM ARAŞTIRMALARIN EV SAHİBİ OLACAK”

Yeni açılan Tıp Fakültesi Merkezi Araştırma Geliştirme laboratuvarı hakkında bilgi veren Rektör Sade, 29 tane son teknoloji ile geliştirilmiş cihaz olduğunu belirterek temel tıp ile ilgili  tüm araştırmaların yapılabileceğini kaydetti. 

dsc_0231.jpg

“BU KURGUDA MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YOK”

Mühendislik Fakültesi inşaatının 47 bin 500 metrekarelik bir alanda temelinin atıldığını söyleyen Sade, burada ilginç ve çok güzel bir sistemin hayata geçirileceğini aktardı ve şunları söyledi; “İnşaatımız başladı. Fakülte ve laboratuvar ayrı binada olmak üzere ikili sistem halinde olacak. Laboratuvarların ilginç bir kurgusu var. Zeminin bir bölümü şeffaf olacak ve zeminde ne olduğunu, hangi malzemelerden yapıldığını İnşaat mühendisliği öğrencisi görebilecek.  Duvar şeffaf olacak ve öğrenci duvarın içerisinde hangi malzeme, ne yalıtım yapılmış hepsini görebilecek. Mütevelli heyet başkanımız mühendis olduğu için çok sayıda ülkeye giderek bunları gözlemledi ve bu seyahatlerin birikimi olarak bu projeyi ortaya çıkardı. Türkiye’de bu kurguda mühendislik fakültesi yok. Daha farklı sürprizlerde var. Bunları da yakın zamanda açıklayacağız.” (Ayşegül Ertul)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.