Reza Zarrab ve Ebru Gündeş’in anıldığı yalı davası yeniden mi görülecek?
Ebru Gündeş ve Reza Zarrab ile anılan Kanlıca’daki 2. derece tarihi eser statüsündeki yalıya ilişkin davada dikkat çeken bir karar çıktı. Yerel mahkemenin mimar Firuz Akın Han hakkında verdiği 1 yıl 8 ay hapis ve 80 TL adli para cezası, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulunarak bozuldu. Dosyada yeniden yargılama yapılacak.
8 YILLIK SÜREÇTE KRİTİK DÖNEMEÇ
2017’de başlayan yargılama kapsamında, firari olduğu belirtilen Reza Zarrab’ın ifadesi alınamadı. İstanbul 9. Asliye Ceza Mahkemesi dosyayı ayırarak mimar hakkında mahkûmiyet kararı vermişti. Ancak İstanbul 6 No’lu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun itirazı üzerine dosyayı inceleyen istinaf, yerel mahkeme hükmünü kaldırdı.
“ÖZGÜN YAPI BOZULDU” TESPİTİ
Bozma kararında bilirkişi raporlarına atıf yapılarak, izinsiz müdahalelerin esaslı onarım niteliğinde olduğu, sit alanındaki bir çam ağacının kesildiği ve yapının özgünlüğünü kaybettiği yönünde tespitlere yer verildi. Aykırılıkların eski hale getirilmediği gerekçesiyle kararın hukuka uygun olmadığı belirtildi.
KAÇAK MÜDAHALE İDDİALARI NELERİ KAPSIYOR?
Daha önce kamuoyuna yansıyan raporlarda tarihi yapıya yönelik şu müdahaleler sıralanmıştı:
Kaçak kat ilavesi
Zemin kat dış cephesinin yıkılarak camla kapatılması
Ahşap korkulukların sökülerek camla değiştirilmesi
İki yapıyı bağlayan asansör ve tüp geçit inşası
Deniz araçları için kaçak iskele yapılması
Tapu devri ve kamuoyu beklentisi
Ebru Gündeş ile Reza Zarrab’ın 2021’deki boşanmasının ardından, tartışmalı ikiz yalıların tapusunun kızları Alara Sarraf’ın üzerine geçtiği öğrenilmişti.
İstinafın bozma kararı sonrası gözler yeniden görülecek davaya çevrildi. Kamuoyu, tarihi yapıdaki izinsiz bölümlere ilişkin nasıl bir karar çıkacağını ve olası yıkım sürecinin işletilip işletilmeyeceğini merak ediyor.

Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.