Romen öğrenciler Beyşehir'de aşure yedi

Romen öğrenciler Beyşehir'de aşure yedi
Konya’nın Beyşehir ilçesindeki Fetullah Bayır Fen Lisesi, AB Comenius Öğrenci Değişim Projesi çerçevesinde Romanya’dan gelen 22 lise öğrencisi ve 4 öğretmeni misafir etti.


Konuk öğrenciler, “ye iç dua et” temalı proje kapsamında geldiği Beyşehir ilçesinde, okul bahçesinde düzenlenen aşure etkinliğine de katıldı. Romen öğrenciler ve öğretmenleri, etkinlikte muharrem ayı dolayısıyla kazanlarda pişirilen geleneksel aşureden tadarken, ardından katılımcılarla birlikte hep birlikte el açarak dualar etti. Etkinlikte öğrenciler tarafından sunulan folklor gösterileri de renk katarken, şiirler okundu, şarkılar seslendirildi.
Proje ile ilgili bilgiler veren Fetullah Bayır Fen Lisesi Müdürü Bilal Alperen, Romanya’dan öğretmenleriyle birlikte Beyşehir’e gelen 22 lise öğrencisini Beyşehir’de ağırlamaya başladıklarını belirterek, “Konuklarımıza ‘hoş geldin’ dedik, muharrem ayı münasebetiyle okulumuzda yaptığımız aşure etkinliğinde onların da aramızda olmasını istedik” dedi. Kaynaşmak ve paylaşmak adına güzel bir etkinlik gerçekleştirdiklerine inandıklarını dile getiren Alperen, “İnşallah Nisan ve Mayıs ayı gibi de ortalama 25 öğrencimiz, okulumuz ve ülkemizi temsilen Romanya’ya gidecekler. Bu defa, bizim öğrencilerimiz orada misafir olacaklar. Bu bizim okul olarak ilk projemiz” dedi.
Projenin ana teması hakkında da bilgiler veren Alperen, “Ana tema, misafirlerimizin bulunduğu kurum tarafından belirlendi. ‘Ye iç, dua et’ diye enteresan bir teması var. Biz de bu temaya uygun olarak kendi kültürümüze ait yiyecekleri, yemekleri gerek otel, ev, lokanta ortamlarında her fırsatta kendilerine tanıtmanın gayreti içerisindeyiz. Tıpkı bugün olduğu gibi bu aktiviteleri, dualarla, bizim inançlarımıza uygun ibadet şekillerini muhakkak bu aktivitelerin önüne, yanına, sağına, soluna koyarak bu süreci devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.
Okulun proje koordinatörü olan İngilizce Öğretmeni Halit Kalaycı ise, proje kapsamında Romen misafirlerine bölgenin tarihi eserlerini gezdireceklerini, göl turu yaptıracaklarını belirterek, “Karahisar Mahallesi’ne gideceğiz. Konya’da hafta sonu ziyaretlerimiz olacak. Ardından, içeride kalıp yabancı öğrencilerimizle birebir projemizi devam ettireceğiz” dedi.
Romen Proje Koordinatörü İlköğretim Öğretmeni Gegorge Micu da, Türkiye’de olmaktan çok mutlu olduklarını belirterek, “Bu proje ile ilgili çalışmaktan çok memnunum. Türk insanı çok cana yakın, çok sevecen. Ben Romanya’da ilköğretim öğretmeniyim. Ama bu okulun proje ortağıyım” diye konuştu.
Romen misafirlere yönelik olarak gerçekleştirilen okul bahçesindeki etkinliğe Beyşehir Garnizon ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Özdemir, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Başkan Yardımcısı Kahraman Göksu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler ile yabancı öğrenci ve öğretmenler katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.