Ruanda'nın Burundi'yi istikrarsızlaştırdığı iddiası

Ruanda'nın Burundi'yi istikrarsızlaştırdığı iddiası
Ruanda, Burundili mültecileri üçüncü ülkelere gönderecek

KIGALI (AA) - Ruanda Dışişleri Bakanı Louise Mushikiwabo, siyasi krizden kaçarak ülkelerine sığınan Burundililerin üçüncü ülkelere gönderileceğini bildirdi.

Mushikiwabo, yaptığı yazılı açıklamada, Ruanda'ya sığınan Burundili mültecilerin uluslararası toplumun desteğiyle güvenli bir şekilde başka ülkelere yerleştirileceğini belirtti ancak söz konusu ülkelere ilişkin bilgi vermedi.

Komşu ülkelerden gelen mültecilerin Ruanda'da uzun süre kalmalarının ilişkilere zarar verebileceğine dikkati çeken Mushikiwabo, "Ulusal güvenliğimiz için risk oluşturmanın yanı sıra diplomatik ilişkilerimize de zarar verebilir" ifadesini kullandı.

Burundi Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Alain Aime Nyamitwe, Aralık 2015'te, Ruanda'ya sığınan bazı Burundililerin isyan çıkarmak amacıyla silahlı gruplara katıldığını söylemişti. Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ise iddiaları yalanlamıştı.

ABD'nin Afrika İşleri Bürosu Sekreter Yardımcısı Linda Thomas Greenfield, önceki gün yaptığı açıklamada, "Söz konusu suçlamalar hakkında meslektaşlarımızın hazırladığı raporlarda, Ruanda hükümetinin Burundi'yi istikrarsızlaştırma faaliyetlerine destek vermiş olabileceğini öğrendik" ifadesini kullanmıştı.

ABD'nin Afrika Büyük Göller Bölgesinin Temsilcisi Thomas Perriello da Ruanda'ya sığınan Burundili göçmenlerin Burundi hükümetine karşı silahlı eylemlerde bulunması için kamplarda eğitildiğine yönelik bilgilere ulaşıldığını kaydetmişti.

BM verilerine göre, siyasi krizin başladığı Nisan 2015'ten bu yana 75 binden fazla Burundili Ruanda'ya sığındı.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan ve ülkede 1993-2006 yılları arasında yaşanan iç savaşı sonlandıran Aruşa Anlaşması'nda yer alan, devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın tekrar aday olmasının önünde yasal engel bulunmadığı" yönünde görüş beyan etmişti.

Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. BM verilerine göre, olayların patlak verdiği nisan ayından bu yana yüzlerce kişi öldü, on binlerce kişi yaralandı.

Şiddet olaylarına rağmen 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin ederek görevine resmen başlamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.