"Ruhsatsız Av Tüfeğinin Cezası, Hapis Cezası Olsun”

"Ruhsatsız Av Tüfeğinin Cezası, Hapis Cezası Olsun”
Lise öğrencisi 17 yaşındaki Helin Palandöken'in pompalı tüfekle öldürülmesi, bu silahları ruhsatsız olarak elde eden, satan ve taşıyan kişilere verilen cezaları gündeme getirdi- Kanuna göre, ruhsatı olmadan yivsiz tüfek bulunduran, satışına

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Belma Satır, "ruhsatı olmadan yivsiz tüfek bulunduran, satışına aracılık eden ve taşıyanlara her tüfek için verilen 500 lira idari para cezasının" hapis cezasına dönüştürülmesini istedi.

Satır, "lise öğrencisi 17 yaşındaki Helin Palandöken'in, Mustafa Yetgin tarafından İstanbul Pendik'te pompalı tüfekle başından vurularak öldürülmesi"yle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayın, kendisinin seçim bölgesi Pendik'te yaşandığını söyledi.

Bu olayın kadına yönelik şiddet olduğunu ve bir genç kızın daha hayatının söndüğünü belirten Satır, Helin Palandöken'in ailesine başsağlığı dileğinde bulundu.

Belma Satır, pompalı tüfeklerin zararları konusunda komisyonlarına çok sayıda dilekçe geldiğini ve bunları değerlendirdiklerini ifade ederek şöyle konuştu:

"Pompalının da arasında yer aldığı yivsiz av tüfekleri, avda ve atıcılık sporunda kullanılan ve namlularında yiv-set bulunmayan tüfeklerdir. Ancak öldürme, terör, yağma, tehdit gibi olaylarda sıklıkla kullanıldığı görülen pompalı av tüfeklerinin kolaylıkla satın alınması önemli bir sorundur. Cinayet, yaralama, yağma, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme, halk arasında korku ve panik yaratmak için tehdit, terör ve suç örgütleri olaylarında, özellikle 'pompalı' diye tabir edilen ruhsatsız av tüfeklerinin tercih edildiği görülmektedir.

Bu silahlara ulaşmak zor değil. Normalde bu silahların önce ruhsatlarının alınıp sonra tüfeklerin satın alınması gerekiyor ama bunlar internet üzerinden satın alınırken, yaş ve adli sicil kayıtları yasaya göre her ne kadar isteniyorsa da bu belgeleri almadan da av tüfeklerine sahip olunabiliniyor. Alınan tedbirler ve uygulamalara rağmen av tüfeklerine gösterilen ilgide her yıl artış olduğu görülmektedir."

- "Birçok suçta rahatlıkla kullanılabiliyor"

Komisyon Başkanı Satır, yaptırımların ruhsatsız av tüfeği bulundurmayı veya taşımayı engellemediğini, aksine bu silahların birçok suçta rahatlıkla kullanılabildiğini kaydetti.

Satır, yaptırımların daha caydırıcı hale getirilmesi durumunda, söz konusu suç oranlarında da azalma olacağını vurguladı. Belma Satır, suç işleme düşüncesinde olan kişilerin 150-350 lira bedelle ruhsatsız av tüfeği temin edebildiğini, hatta internetten satın alabildiğini söyledi.

Belma Satır, av tüfekleriyle işlenen suçların toplumda ne kadar büyük infial yarattığı ve kamu düzenini nasıl bozduğunun yaşanan olaylarla ortaya çıktığını belirtti.

Bunun önüne geçilebilmesi için mevcut kanunun değiştirilmesi gerektiğine işaret eden Satır, "Bu bağlamda, kamu düzeni ile insanların can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ruhsatsız av tüfekleri için öngörülen yaptırımın, hapis veya adli para cezası olarak değiştirilmesi önemlidir." dedi.

Satır, Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nı̇şan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun'un 13. maddesinde, "Mülkiyeti kendisine ait olup olmadığına bakılmaksızın; yivsiz tüfek ruhsatnamesi olmadan yivsiz tüfek bulunduran, satışına aracılık eden, taşıyan veya nakleden gerçek veya tüzel kişilere her tüfek için beşyüz Türk lirası idari para cezası verilir." denildiğini anımsattı.

Bu para cezasının hapis cezasına dönüştürülmesi veya idari para cezasının adli para cezasına dönüştürülmesi gerektiğine işaret eden Satır, "Sadece cezaların artırılmasıyla bu tür olayların önüne geçilmez ama caydırıcı olabilir." diye konuştu.

- "Hükümetin mücadelesi bu yıl güçlendi"

Satır, hükümetin bireysel silahlanma ve bu kapsamda özellikle pompalı tüfek edinimiyle ilgili mücadelesinin 2017 yılında güçlendiğini vurguladı.

Bu yılın başında yapılan düzenlemelerle, ruhsatsız olarak pompalı tüfek bulundurma cezasının beş kat artırıldığına ve ayrıca birden fazla tüfek bulundurulması halinde her bir tüfek için ceza getirildiğine işaret eden Satır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2017 yılı ortasında ise yivsiz tüfek bulunduranların yanı sıra satışına aracılık edenler, taşıyanlar veya nakledenler için de ceza getirilmiştir. Diğer taraftan pompalı tüfek satışında kayıt dışı ile mücadele kapsamında, satışlara ilişkin bilgileri vermeyen satıcılara verilen cezalar 10 kat artırılmıştır. Belirtilen kanuni düzenlemelerin hayata geçirilmesinde ve etkili bir şekilde uygulanmasında, başta vali ve kaymakamlarımız olmak üzere yetkililerden duyarlılık bekliyoruz.

Dilekçe Komisyonu olarak belirtilen düzenlemelerin takipçisi olacağız. Emniyet Genel Müdürlüğünün gayretlerini ise takdirle izlemekteyiz. Zira internet üzerinden yapılan ruhsatsız satışlarla mücadele kapsamında cezalar kesilmekte ve bayiler kapatılmaktadır. Ayrıca, internet üzerinden satışı yapılan ve kargo yoluyla gönderilen pompalı silahlarla mücadele amacıyla ilgili kurumların dikkat etmesi gereken hususlar bildirilmekte ve koordinasyonu sağlanmaktadır."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.