Rus birlikleri bölgede kalmaya niyetli
NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı (SACEUR) General Philip Breedlove, Ukrayna sınırındaki bazı Rus birliklerinin bölgede kalmaya niyetli olduğu izlenimi verdiğini söyledi.
NATO Savunma Bakanları Toplantısı sırasında basın mensuplarına konuşan Breedlove, bölgede kalan Rus birliklerinin sayısı hakkında net bir yorum yapmazken, ABD kaynakları, değişme ihtimali bulunmakla birlikte yedi tabur sayısını veriyor.
Breedlove, görülen yeni tehditlere karşı çok daha esnek güce ihtiyaç duyan NATO’nun, uzun vadede bölgede gerektiği sürece kalmak üzere birlik bulundurma konusunu değerlendirmesi gerektiğini belirtti.
NATO tarafından ele alınarak nihai karar verilmesi gereken unsurlar arasında bu birliklerin nerede konuşlandırılacağı, bir bölgede sürekli kalıp kalmayacağı, yer değiştirip değiştirmeyeceği, rotasyona tabi olup olmayacağı gibi detaylar bulunuyor.
NATO’nun uzun vadeli planlaması bakanlar seviyesinde ele alınsa da bu konuda henüz nihai karar alınmış değil. Nihai kararların 4-5 Eylül’de Galler’de devlet ve hükümet başkanları seviyesinde yapılacak NATO Zirvesi’nde alınması öngörülüyor.
NATO, Rusya’nın Ukrayna politikaları karşısında müttefik ülkeleri rahatlatmak amacıyla devreye soktuğu önlemlerin, Rusya ile ilişkilerin temelini oluşturan 1997 tarihli anlaşmayla uyumlu olmasına özen gösteriyor. Breedlove, Rusya’nın egemen bir sınırı geçip egemen bir ülkenin bir kısmını topraklarına katarak bu anlaşmayı ihlal ettiğini söyledi.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.