Rus hükümeti kemer sıkmaya hazırlanıyor

Rus hükümeti kemer sıkmaya hazırlanıyor
Rus hükümeti, maaşlarda kısıntı yaparak kamu ve özel sektörde yatırımları arttırmayı hedeflerken, uzmanlar böyle bir hamlenin faydadan çok zararı olabileceğini belirtiyor

Rus hükümeti, maaşlarda kısıntı yaparak kamu ve özel sektörde yatırımları arttırmayı hedeflerken, uzmanlar böyle bir hamlenin, krizin devam ettiği ülke ekonomisine faydadan çok zararı olabileceğini belirtiyor.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığının geçen haftalarda hükümete sunduğu teklife göre, bu yıldan itibaren 2019’a kadar maaşlarda kısıntı yapılarak, 2019 yılı sonunda yüzde 4,5’lik Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesi amaçlanıyor.

Halkın reel ücretlerinin bu yıl yüzde 2,8, önümüzdeki yıl da yüzde 0,3 azaltılması, emekli maaşlarının ise bu yıl yüzde 4,8, 2017’de yüzde 2 düşürülmesi planlanıyor.

Teklifin uygulanması halinde ülkedeki yoksulluk oranının bu yıl yüzde 13,7’ye çıkacağı, 2018’de yüzde 13,9’la en yüksek seviyesine ulaşacağı öngörülüyor.

"Teklife ciddi muhalefet olacaktır"
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan, Rus devletine bağlı Ulusal Ekonomi Başkanlık Akademisi Ekonomi Profesörü Konstantin Korişçenko, Rusya’da hükümetin sosyal harcamalardan feragat ederek ekonomiyi kamu ve özel sektör yatırımlarıyla canlandırmayı hedeflediğini belirtti.

"Ücretleri kısmak, doğru bir strateji değil"
Moskova'daki Ekonomi Yüksek Okulundan Doç. Dr. Anton Tabakh, halkın gelirlerini kısmanın doğru ve güvenilir bir strateji olmadığını vurguladı.

Moskova Yeni Ekonomi Üniversitesi Finans Bölümü Öğretim Üyesi Oleg Şibanov ise yatırımı arttırmak için maaşlarda kesintiye gidilmesi halinde tüketimin zarar göreceğinin altını çizerek, sosyal stresin artacağını ve politik açıdan bu stratejinin çok rahat bir ortam yaratmayacağını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.