Ruslar Putin'e ekonominin durumunu sordu

Ruslar Putin'e ekonominin durumunu sordu
Rusya Devlet Başkanı Putin:- "Rusya'nın gayri safi milli hasılası 2015’te yüzde 3,7 düştü. Bu yıl da yaklaşık 0,3’lük bir küçülme yaşanması bekleniyor"-"(Enflasyon) Bu fiyat artışının en önemli nedeni tarım sektörünü geliştirmek amacıyla Batı'nın yaptırım

MOSKOVA (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin gayri safi milli hasılasının 2015’te yüzde 3,7 düştüğünü belirterek, bu yıl da yaklaşık 0,3’lük bir küçülme beklediklerini söyledi.

Putin, bu yıl 14. kez düzenlenen "Direkt Hat" programında Rus halkının telefon ve internet üzerinden yönelttiği sorulara canlı yayında cevap verdi. Putin'in 3 saat 40 dakika süren konuşmasında genel olarak ekonomik sorunlar ön plana çıktı.

Rusya'nın gayri safi milli hasılasının 2015’te yüzde 3,7 düştüğünü hatırlatan Putin, bu yıl da yaklaşık 0,3’lük bir küçülme yaşanmasının beklendiğini belirtti.

Putin, canlı yayına bağlanan bir vatandaşın ülkedeki yüksek enflasyonun ne zaman düşeceğine dair sorusunu, bu durumun önemli bir sorun olduğunu kabul ettiğini belirterek, şöyle cevapladı:
“Bu fiyat artışının en önemli nedeni tarım sektörünü geliştirmek amacıyla Batı'nın yaptırımları nedeniyle almak zorunda kaldığımız önlemlerdir. Ancak bu durum geçici ve fiyatların yakında istikrara kavuşacağını düşünüyorum. Batının yaptırımları ise kısa vadede kalkamayacaktır, bu nedenle karşı yaptırımlarımız da devam edecek.”

Rusya’nın ekonomik durumunun hala düzelmediğini ancak olumlu bir trend yakaladığını belirten Putin, ülke ekonomisinin enerji kaynaklarının ihracına dayalı ekonomik yapısının çok zor olmasına rağmen değiştirmeye çalıştıklarını hatırlattı.

Putin, Rusya’nın mevcut devlet fonlarının desteklenmemesi halinde dört yıl sonra bitebileceği uyarısında bulunarak, “Ekonominin önümüzdeki yıl büyümesini öngörüyoruz, böylece fonlarımızı da önemli oranda harcamak zorunda kalmayacağız, endişe etmeye gerek yok.” dedi.


-Panama belgelerinin sızdırılması


Putin, Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’dan sızdırılan “uluslararası vergi kaçakçılığına” ilişkin kayıtlardaki bilgilerin güvenilir olduğunu belirterek, "Biraz garip görünüyor ama doğru olmayan bilgiyi yayınlamıyorlar. Bilgilerin kendisi ve sunum tarzına bakılırsa sanki gazeteciler değil de avukatlar hazırlamış gibi." ifadelerini kullandı.

Sızdırılan belgelerde kendi arkadaşlarına yönelik yolsuzluk unsuru olmadığı görüşünü yineleyen Putin, vergi kaçırmak için off-shore banka hesaplarında yaklaşık 2 milyar dolarlık para transferinde bulunduğu iddia edilen arkadaşı Sergey Roldugin'in kazandığı paradan daha fazlasını müzik aletlerine harcadığını ifade etti.

Putin, daha önce de Roldugin ile gurur duyduğunu dile getirmiş ve, "Sergey Pavloviç (Roldugin) bizim şirketlerimizden birinde hissedar. Bazı paralar kazanıyor ama elbette milyar dolarlar değil. Ben Roldugin gibi bir arkadaşım olduğu için gurur duyuyorum. O kazandığı paranın hemen hepsiyle müzik enstrümanları alıp onları Rusya'ya getiriyor ve devlet kurumlarına kazandırıyor." demişti.


-Rus sporundaki doping skandalı



Putin, farklı branşlardaki Rus sporcuların doping testlerinin meldonyum maddesi yüzünden pozitif çıkmasına ilişkin, uluslararası kuruluşlarla koordineli bir şekilde çalışılması ve onların taleplerinin zamanında karşılanması gerektiğini söyledi.

Dünya Anti-Doping Ajansının (WADA) meldonyum maddesi kararının siyasi olduğunu düşünmediğini belirten Putin, Rus sporcuların haklarını hukuki yollarla aradığını ifade etti.

Putin, güncel dış politika konularına da değindiği konuşmasında, Rusya'nın hem Azerbaycan hem de Ermenistan ile dostane ilişkilere sahip olduğunu belirterek, bu nedenle ülkesinin Dağlık Karabağ sorununun çözülmesinden yana olduğunu ifade etti.

ABD'deki başkanlık seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Putin, ABD'nin imparatorluk hırslarını bir kenar bırakarak Rusya ve diğer ortaklarına saygı duyması gerektiğini savundu.

Putin ne zaman evleneceğine ilişkin bir soruya, "Özel hayatımdan bahsedersem ruble kuru ya da petrol fiyatlarında oynama olabilir." cevabını verdi.


-"Putin'e soru soracaklar özel olarak belirlendi"


Öte yandan Rus basınında yer alan bazı haberlerde,Putin'e canlı yayında soru soracak kişilerin önceden belirlendiği ve bazı soruların yetkililer tarafından kendilerine verildiği iddia edildi.

RBC Ajansında yer alan haberde, Putin'in ekibinin soru soracak kişileri önceden belirleyerek salı günü Moskova yakınlarında bir pansiyona yerleştirdiği belirtildi.

Habere göre, Kremlin ekibi, stüdyoya alınacak isimlerle söz konusu pansiyonda hangi sorunun nasıl soracağının provasını yaptı. Bu kişilere canlı yayına kadar pansiyondan ayrılmamaları ve hazırlık konusundan kimseye bahsetmemeleri istendi.

Ruslar Putin'e ekonominin durumunu sordu

Ruslar Putin'e ekonominin durumunu sordu

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.