Rusya, Askeri Tatbikatlarını Artırdı

Rusya, Askeri Tatbikatlarını Artırdı
NATO'nun Doğu Avrupa ve Baltıklar'da etkinliğini artırması, acil müdahale gücü oluşturması nedeniyle Rusya, bu yıl için farklı seviyelerde 4 binin üzerinde askeri tatbikat planladı

Hakan Ceyhan Aydoğan / Elena Teslova - Rusya, NATO'nun Doğu Avrupa ve Baltıklar'daki askeri varlığını genişlettiği, Batı ile Suriye ve Ukrayna gibi konularda politik sorunlar yaşadığı dönemde askeri tatbikat takvimini genişletti. 

Rus ordusu, NATO'nun Doğu Avrupa ve Baltıklar'da etkinliğini artırması, acil müdahale gücü oluşturması nedeniyle, bu yıl için farklı seviyelerde 4 binin üzerinde askeri tatbikat planladı.

2014 yılında askeri tatbikat sayısını bir önceki yıla göre 3 kat artıran Moskova yönetiminin, bu yılki tatbikat sayısında geçen yıla oranla bir buçuk kat artış olduğu kaydedildi.

Rusya'nın tatbikat yaptığı yerler arasında stratejik öneme sahip Arktik bölgesi, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya, Ukrayna sınırı, Akdeniz, Karadeniz, Doğu Avrupa sınırı gibi bölgeler ağırlık olarak yer alıyor.

Kırım'ın ilhakı ve Ukrayna politikası nedeniyle ABD ve AB tarafından uygulunan yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ekonomik olarak zor zamanlar geçiren Rusya'da, askeri harcamalarda azalma olmaması ise dikkat çekiyor. 

- Bu yılki tatbikat yerleri 

Rusya Savunma Bakanlığı verilerine göre, 2015 takviminde 4 binin üzerinde tatbikat yer alıyor. Bazı tatbikatlar büyüklüğü ve önemi açısında dikkat çekiyor.  

Ruslar, 11-21 Mayıs'ta "stratejik ortağı" Çin ile Japon denizinde "Deniz İşbirliği 2015" adı altında ortak deniz tatbikatı düzenledi. Tatbikata iki taraftan 500'ün üzerinde asker, 22 gemi ve 20 kadar uçak katıldı. Rusya, Mısır, Moğolistan, Belarus, Sırbistan ve Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyesi ülkelerle de ortak tatbikatlar düzenlendi. 

Son olarak Merkez Askeri Bölgesi'ndeki ani tatbikat nedeniyle 100 bin asker, bin 500 tank ve 100'ün üzerinde tank alarm durumuna geçirildi. 

- "Rus ordusu, NATO varolduğu sürece teyakkuz halinde olmalı"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi’nden Prof. Dr. Vladimir Ştol, NATO’nun varolduğu sürece Rus ordularının güçlü ve teyakkuz halinde olması gerektiğini savundu.

"NATO bize saldırmıyorsa güçlü bir ordumuz ve gelişmiş silahlarımız olduğu içindir" değerlendirmesinde bulunan Ştol, şöyle devam etti:

“NATO, Rusya için büyük bir tehdit olmaya devam ediyor. Eğer elimizde, bu kadar güçlü nükleer füze potansiyeli ve güçlü bir ordumuz olmasaydı, dünyanın en büyük askeri yapısının (NATO) dünya siyasi haritasını yeniden çizmesi ihtimal dışı değildi.” 

Rusya RANHiGS Üniversitesi Ulusal Güvenlik Zümresi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Evgeniy Nikitenko, NATO faaliyetlerinin Rusya ulusal güvenliğinde ana askeri tehdit statüsünde bulunduğunu hatırlatarak tatbikatların "gerektiğinde hazır olma göstergesi" anlamına gelebileceğini söyledi.

Nikitenko, şunları kaydetti:

"Rus tatbikatlarının, NATO'nun Rus sınırına yakın yerde yaptığı tatbikatlara cevap olduğunu söylemek, birlik ile açık bir cepheleşmeye gidildiği anlamına gelir. Aklı başında hiç kimse bunu yapmaz. Ancak NATO'nun Rusya ulusal güvenliğinde ana askeri tehdit statüsünde bulunduğunu göz önüne alırsak askeri tatbikatları, gerektiğinde tehditlere cevap vermek için hazır olunduğunun göstergesi olarak kabul edebiliriz."  

-"Sovyetler, aşırı askeri endüstri harcamarı nedeniyle dağıldı"

Ekonomi uzmanı ve Askeri Mühendislik Akademisi fahri üyesi Pavel Medvedev, Rusya'nın askeri sanayi harcamalarının arttığına dikkat çekti. 

Medvedev, Rus ordusunun yeni birimler kurarak stoklarını doldurduğu haberlerinin tatbikatlar yanında fark edilmediğini belirterek, "Bu alarm sinyali. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ana nedenlerinden birisi, aşırı askeri endüstri harcamalarıydı. Şu an bu eğilim devam ediyor. Bu da yakın tarihin kimseye birşey öğretmediğini gösteriyor" dedi.  

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.