Rusya'nın, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini durdurması

Rusya'nın, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini durdurması
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Çubarov:- "Kırım'daki durumu şu şekilde anlatabiliriz; Kendi kendilerine savcı diyen insanlar var şimdi Kırım'da. Kırım'da şimdi işgal durumu var ve biz o savcıları ve vazifelerini meşru görmüyoruz"- "Poklonskaya, 'ben sa

İSTANBUL (AA) - HÜSEYİN ALTINALAN - Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Rusya'nın Kırım’a atadığı savcı Natalya Poklonskaya'nın Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini durdurma kararı almasına ilişkin, "Kırım’daki durumu şu şekilde anlatabiliriz; Kendi kendilerine savcı diyen insanlar var şimdi Kırım’da. Kırım’da şimdi işgal durumu var ve biz o savcıları ve vazifelerini meşru görmüyoruz." dedi.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Çubarov, KKTM'nin faaliyetlerinin durdurulmasının hukuki olmadığını ve bu kararın tüm dünyada tepkiyle karşılandığını vurguladı.

Rusya'nın Kırım'a atadığı savcı Poklonskaya'ya tepki gösteren Çubarov, "Kendi kendine 'Kırım Savcısı' diyen Natalya Poklonskaya KTMM'nin faaliyetlerinin durdurulması yönünde bir karar verdi. Poklonskaya, KTMM'nin faaliyetlerinin Rusya kanunlarına aykırı olduğu gerekçesiyle 15 Şubat 2016 tarihinde KTMM'nin kapatılması için dava açmıştı. Bugün, işgalci Rusya'nın Kırım'daki mahkemesinde 3-4 duruşma geçti. Sıradaki mahkeme 15 Nisan’da yapılacak." diye konuştu.

Savcı Poklonskaya'nın, Rusya'nın kanunlarını bile çiğnediğini savunan Çubarov, "Kırım’daki durumu şu şekilde anlatabiliriz; Kendi kendilerine savcı diyen insanlar var şimdi Kırım'da. Kırım'da şimdi işgal durumu var ve biz o savcıları ve vazifelerini meşru görmüyoruz." ifadesini kullandı.

Çubarov, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Poklonskaya, 'ben savcıyım, benim hakkım var' diyerek karar verdi ama bu kararı Rusya'nın kanunlarına aykırı. 7 ve 9'uncu maddelerde, 'cemiyetlerin faaliyetleri uygun görülmez ise savcı faaliyetlerin iyileştirilmesi ya da düzeltilmesi yönünde ikazda bulunabilir ama kendi kararıyla cemiyetin faaliyetlerini durdurmaya hakkı yok, buna mahkeme karar verebilir' diyor. Bu savcı, şimdi mahkeme kararı olmadan işgalci Rusya’nın kanunlarına karşı karar almış oldu. Aslında bu kararı tek başına almadı. Buna Moskova karar verdi. Yani Moskova’dan emir geldi. Ama bu karar, son birkaç ay içinde dünyada büyük tepki topladı. Bu konuda birçok açıklama yapıldı."


- BM ve AP üyelerinden Kırım'a destek

KTMM'nin faaliyetinin durdurulmasına birçok ülkenin tepki gösterdiğini dile getiren Refat Çubarov, şunları söyledi:

"4 Şubat’ta KTMM’nin kapatılması için dava açılmamıştı ama bu yönde olacağı tahmin ediliyordu. Avrupa Parlamentosu, 'Kırım Tatar milletinin Kırım yarımadasında yerli halk olarak kendi milli enstitülerini kurması ve saklaması hakkı vardır' şeklinde bir beyanat açıkladı. 18 Mart’taki Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısında liderimiz Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu bir konuşma yaptı. Toplantıda diğer ülkelerin temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda, Kırım Tatar milletini yöneten ve halk tarafından seçilmiş bir organın kapatılamayacağı yönünde beyanatta bulundu. 22 Mart’ta Cenevre’de BM İnsan Hakları Komitesi toplantısında da ben bir konuşma yaptım. Benden sonra 41 ülkenin temsilcisi konuştu. Rusya haricindeki tüm ülkeler, KTMM’nin kapatılmasına taraf olmadıklarını belirtti."

Rusya'nın, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini durdurması

Rusya'nın, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini durdurması

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.