Rüzgarda sıra "daha az verimli" bölgelere geldi

Rüzgarda sıra "daha az verimli" bölgelere geldi
Siemens Türkiye Rüzgar ve Yenilenebilir Enerji Bölümü Direktörü Yıldırım:- "Rüzgar enerjisinde teknoloji son noktaya gelmedi. Şimdi daha az verimli yerlerin de değerlendirilmesi için çalışmalar yapılıyor"- "Lisanslama süreciyle doğrudan ilgili kurumlarda

ANKARA (AA) - GÜLŞEN ÇAĞATAY - Siemens Türkiye Rüzgar ve Yenilenebilir Enerji Bölümü Direktörü Hakan Yıldırım, rüzgar enerjisinden elektrik üretiminin hızlı büyüyen bir sektör olduğunu belirterek "Rüzgar enerjisinde teknoloji son noktaya gelmedi. Şimdi daha az verimli yerlerin de değerlendirilmesi için çalışmalar yapılıyor" dedi.

Türkiye'deki rüzgar sektörünü AA muhabirine değerlendiren Yıldırım, ülkenin potansiyelinin yüksek olmasına rağmen henüz istenilen düzeye ulaşılmadığını ancak teknolojinin her geçen gün geliştiğini ve sektöre çok ciddi yatırım yapıldığını söyledi.

Dünyada baş döndürücü bir hızla gelişen sektörün geçen yıl sonu itibarıyla toplam küresel kurulu gücünün rüzgarda 431 bin megavata ulaştığını hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Dünyada ve Türkiye'de rüzgar bebek seviyesinde bir sektör. Teknoloji her geçen gün değişiyor ve çok ciddi yatırımlar yapılıyor. Dünyada 10 yıl önce rüzgarda kurulu güç 60 bin megavat iken, şimdi 431 bin megavata ulaşıldı. Sadece geçen yıl 63 bin megavatlık rüzgar santrali devreye alındı. Bu gelişmelere rağmen, rüzgar enerjisinde teknoloji son noktaya gelmedi. Şimdi daha az verimli yerlerin de değerlendirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Daha az verimli bölgelerin rüzgar enerjisinde değerlendirilebilmesi için teknoloji yatırımları yapılmaya başlandı."

- Rüzgarı daha az olan bölgelere yatırım

Yıldırım, Türkiye'nin rüzgar potansiyeli daha az olan yerlerine de etkili türbinler koyularak elektrik üretimi için çalışmalar yapıldığını belirterek "Nisan ayından itibaren yatırımların rüzgarı daha az olan bölgelere kaymasını bekliyoruz. Orta güçte rüzgarların görüldüğü orta Anadolu gibi bölgelere yönelik olarak 130 metre kanat boyuna sahip, 3,3 megavat gücünde türbinleri piyasaya sunduk" ifadesini kullandı.

Çok daha verimli türbinlerle rüzgardan gelen enerjiyi maksimize etmenin mümkün olduğunu anlatan Yıldırım, "Türkiye'nin 2023'ten sonra rüzgardan elektrik üretiminin yüzde 10-15 bandını aşması hedefi var. Bu çerçevede, verimlilik çalışmalarını ön plana aldık. Siemens olarak 3-4 ay içerisinde 3 adet yeni türbin modelini daha tanıtacağız" diye konuştu.

- Lisanslama sürecinde farkındalık

Lisans sürecinin uzun olmasına da değinen Yıldırım, "Lisanslama süreciyle doğrudan ilgili kurumlarda öncelikle farkındalığın artırılması gerekiyor. Lisans alma süreciyle ilgili kurumların planladığı yatırımlar da gecikiyor. Bir günlük gecikme bile ülke ekonomisi ve yatırımcı açısından kayıp anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, Nisan 2015'te yapılması gereken ancak henüz gerçekleşmeyen rüzgar enerjisi lisans ihalelerinin de bir an önce tamamlanarak yatırımların önünün açılması gerektiğini kaydetti.

Bu arada, Türkiye'nin rüzgarda toplam kurulu gücü 2012'de 2 bin 312 megavat iken, geçen yıl sonu itibarıyla 4 bin 718 megavata ulaştı. Türkiye geçen yıl devreye aldığı 956 megavatlık santralle rüzgara yönelen ülkeler arasında Avrupa beşincisi oldu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.