Sabahattin Ali’nin 72. Ölüm Yıl Dönümü, Sabahattin Ali Kimdir?

Sabahattin Ali’nin 72. Ölüm Yıl Dönümü, Sabahattin Ali Kimdir?
Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Toplumda gerçekçilik akımının öncü isimlerinden Sabahattin Ali’nin bugün ölümünün ardından tam 72 yıl geçti. Sabahattin Ali kimdir, ölüm sebebi nedir? İşte Sabahattin Ali'nin hayatı..

Türk edebiyatında toplumcu gerçekçilik realizm akımının öncülerinden olan Sabahattin Ali'nin günümüzde hala Kürk Mantolu Madonna, İçimizdeki Şeytan, Kuyucaklı Yusuf adlı eserleri en çok satanlar arasında yerini korumaya devam ediyor. Sabahattin Ali'nin hayatı ile ilgili önemli bilgiler

 

SABAHATTİN ALİ KİMDİR?

25 Şubat 1907de Edirne Vilayetinin Gümülcine Sancağına bağlı Eğridere kazasında doğmuştur. Babası piyade yüzbaşısı (Cihangirli) Selahattin Ali Beyin görev yerlerinin sık sık değişmesi dolayısiyla, ilköğrenimini İstanbul, Çanakkale ve Edremitin çeşitli okullarında tamamlamıştır (1921) Edremite göçtüklerinde bölge Yunan işgalinde olduğu için emekli olan babası aylığını alamamış ve aile çok zor günler geçirmiştir. İlkokulu bitirdikten sonra parasız yatılı olarak Balıkesir Öğretmen Okuluna giren Sabahattin Ali, beş yıl burada okumuş, daha sonra İstanbul Öğretmen Okulunda mezun olmuştur (1926) . Bir yıl kadar Yozgatta ilkokul öğretmenliği yapmış, Millî Eğitim Bakanlığının açtığı sınavı kazanarak Almanyaya giderek iki yıl orada okumuştur (1928 1930) . Yurda döndükten sonra Aydın ve Konya ortaokullarında Almanca öğretmenliği yapmıştır.

Konya’da bulunduğu sırada, bir arkadaş toplantısında Atatürk’ü yeren bir şiir okuduğu iddiasıyla tutuklanmış (1932) , bir yıla mahkum olarak Konya ve Sinop cezaevlerinde yatmış, Cumhuriyetin onuncu yıl dönümü dolayısıyla çıkarılan af yasasıyla özgürlüğüne kavuşmuştur (1933) . Cezaevinden çıktıktan sonra Ankaraya giden Sabahattin Ali Millî Eğitim Bakanlığına başvurarak yeniden göreve alınmasını istemiştir. Dönemin bakanı Hikmet Bayurun eski düşüncelerinden vazgeçtiğini ispat etmesini istemesi üzerine Varlık dergisinde ‘Benim Aşkım adlı şiirini yayımlayarak (15 Ocak 1934) Atatürke bağlılığını göstermeye çalışmıştır. Aynı yıl Bakanlık Neşriyat Müdürlüğü’ne alınmış, Ankara II. Ortaokulda öğretmenlik yapmıştır.

16 Mayıs 1935 günü Aliye Hanım ile evlenmiş, 1936da askere alınmış, 1937 Eylülünde kızı Filiz Ali dünyaya gelmiştir. Yedek Subay olarak askerliğini Eskişehirde tamamlamış, 10 Aralık 1938 de Musiki Muallim Mektebinde Türkçe öğretmeni olarak göreve başlamıştır. 1940 yılında tekrar askere alınmış, askerliğini yaptıktan sonra Ankara Devlet Konservatuarında Almanca öğretmenliği yapmıştır (1941 1945) .

İçimizdeki Şeytan romanı milliyetçi kesimde büyük tepki toplamıştır. Nihal Atsızın hakkında yazdığı hakaret dolu bir yazıya karşılık dava açmış, dava sırasında çok sıkıntı çekmiştir. 1944 yılında davayı kazanmasına rağmen tepkilerden kurtulamamıştır. Olaylı duruşmalar sonunda bakanlıkça görevinden alınmış, İstanbula giderek gazetecilik yapmaya başlamıştır (1945) . Ancak fıkra yazdığı La Turquie ve Yeni Dünya gazeteleri, iktidarın kışkırtmasıyla meydana gelen Tan olayları sırasında tahrip edilince işsiz kalmış, Aziz Nesin ve Rıfat Ilgazla Marko Paşa, Malum Paşa, Merhum Paşa, Öküz Paşa gibi siyasal mizah dergilerini çıkarmıştır (1946 1947) . Ancak, bu gazeteler tek parti iktidarının baskılarıyla karşılaşmış, dergilerin isimlerindeki Paşa ifadesiyle Milli Şef İsmet Paşa ile alay edildiği iddiası ile kapatılmış, yazılar ve yazarları hakkında kovuşturmalar açılmıştır.

Sabahattin Ali dergilerde çıkan yazılarından dolayı üç ay hapis yatmış, karşılaştığı baskılardan bunalmıştır. Ali Baba dergisinde yayımladığı Ne Zor Şeymiş başlıklı yazıda, içinde bulunduğu durumu şöyle anlatmaktadır: ‘Çalmadan, çırpmadan bize ekmeğimizi verenleri aç, bizi giydirenleri donsuz bırakmadan yaşamak istemek bu kadar güç, bu kadar mihnetli, hatta bu kadar tehlikeli mi olmalı idi.

Bir başka dava nedeni ile 1948de Paşakapısı cezaevinde üç ay yatmıştır. Çıktıktan sonra zor günler geçirmeye başlamış, işsiz kalıp, yazacak yer bulamamıştır. Yurt dışına gidebilmek için pasaport almak istemiş, alamamıştır. Yasal yollardan yurt dışına çıkma olanağı da bulamayınca Bulgaristan’a kaçmaya karar vermiş fakat para karşılığı anlaştığı Ali Ertekin adlı kaçakçı tarafından Bulgaristan sınırında şaibeli bir şekilde öldürülmüştür (2 Nisan 1948) .

sal.jpg

 

SABAHATTİN ALİ'NİN ESERLERİ

 Roman
Kuyucakl
ı Yusuf (1937)
İçimizdeki Şeytan (1940)
Kürk Mantolu Madonna (1943)
Öykü
De
ğirmen (1935)
Ka
ğnı (1936)
Ses (1937)
Yeni Dünya (1943)
S
ırça Köşk (1947)
Şiir
Da
ğlar ve Rüzgâr (1934)
Kurba
ğanın Serenadı (1937)
Öteki
Şiirler (1937)
Oyun
Esirler (1936)

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.