Safran Konya’yı Sevdi

Safran Konya’yı Sevdi
Türkiye'de ağırlıklı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tarihi evleriyle ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve "mucize bitki" olarak adlandırılan safran, Konya’da girişimci kadın gücü ile..

Türkiye'de ağırlıklı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tarihi evleriyle ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve "mucize bitki" olarak adlandırılan safran, Konya’da girişimci kadın gücü ile Dr. Berna Eryaman tarafından 3 yıldır Konya’da da yetiştiriliyor. Her yıl ağustos ayında ekimine başlanan, ekim-kasım aylarında mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan 15-30 santimetre uzunluğundaki safran, Konyalı girişimci kadın gücü ile Dr. Berna Eryaman tarafından iki ayrı tarlada 3 yıldır üretimi gerçekleştiriliyor. . Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram ürün elde edilebilen safranın kilogramı 25-30 bin liradan satılıyor.

DÜNYANIN EN PAHALI BAHARATI

Dr. Berna Eryaman, “Safran kıraç toprakta yetişiyor. Çok su istememesi çok çapa istemesiyle beraber mütevazi bir bitki. Bence safran bir kadın işi çünkü hassas davranılmak zorunda. Amacım tıbbi aromatik bir bitkiyi, kültürel bir bitkiyi ülkemizde canlandırabilmek ve Konya’da ki kadın çiftçilere ufak alanlarında ekim sağlayabilmek ve bu amaçla safranı Türkiye üzerinde çoğaltmaktır. Hedefimiz Türkiye’de ve Konya’da safran kooperatifleştirmesini gerçekleştirmektir”  dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.