Safranbolu'nun hediyelik eşyaları turist anketiyle belirlendi

Safranbolu'nun hediyelik eşyaları turist anketiyle belirlendi
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan evleriyle ünlü Safranbolu'da turistlerle yapılan anket sonucu prototipleri hazırlanan hediyelik eşyaların üretimi yapılacak- Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türker:- "Buraya g

KARABÜK (AA) - ERSİN TURAN - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan evleriyle ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, turistlerle yapılan anket sonucunda prototipleri hazırlanan hediyelik eşyaların üretimine başlanacak.

"Safranbolu Hatırası Projesi" kapsamında ilçeyi ziyarete gelen bin 20 turistle anket çalışması gerçekleştirildi. Anket sonuçlarına göre seçilen hediyelik eşyaların prototipleri hazırlandı. Hediyelik eşyaların üretimine ise nisan-mayıs ayında başlanması planlanıyor.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Safranbolu Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda şehir dışına giderken hediyelik eşya bulmakta zorlandığını ifade ederek, bunun Safranbolu'da uzun zamandır sorun haline geldiğini söyledi.

Safranbolu'da nitelikleri düşük, çeşitliliği az, yöreye uygun otantik ürünlerin olmadığını gözlemlediğine değinen Türker, şöyle devam etti:

"Hem kendim gözlemlememle hem de Safranbolu'ya gelen ziyaretçilerden de aynı konuda geriye dönüşler aldık. Bu sorunları dikkate alarak hediye çeşitliliğini artırma amacı taşıyan bir proje hazırladım. Adını da 'Safranbolu Hatırası Projesi' koyduk. Projede amaç, Safranbolu'yu temsil edebilecek, yöresel kültüre, zanaatleri kullanarak yeni hediyelik eşyalar tasarlamaktı."

Projeyi iki yönlü olarak gerçekleştirmeye çalıştıklarını anlatan Türker, bununla ilgili ulusal bir yarışma başlattıklarını ve yarışmaya 52 eserin başvurduğunu dile getirdi.

Türker, seçici kurulun, bu eserlerden ikisi mansiyon olmak üzere 5'ini ödüllendirmeye değer bulduğunu belirtti.

- Turistlerle anket yapıldı

Proje kapsamında Safranbolu'ya gelen yerli ve yabancı olmak üzere bin 20 turistle anket çalışması yaptıklarını anlatan Türker, şunları kaydetti:

"KBÜ Mühendislik Fakültesi öğrencilerimiz birtakım yeni ürünler tasarladılar. Onların yapmış olduğu ürünlerden de 9 tane belirledik. Bu hazırlanan tasarımları ürüne dönüştürdük, prototiplerini yaptık. Bu prototipleri broşür şeklinde bastırdık. Bu proje kapsamında bir çalışma daha yapmıştık. Buraya gelen ziyaretçilerin hediye satın alma davranışlarını ölçmeye çalıştık. 'Ne alıyorlar?', 'Ne kadar ücret ödüyorlar?', 'Hangi ürünleri beğeniyorlar?' bunları belirledik. Bu anketle elde edilen bulguları bir rapor haline getirdik. Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile iş birliği yaparak esnaflarla sonuç toplantısında buluştuk. Prototipleri ve anketten çıkan sonuçları tartıştık, onların fikirlerini aldık."

Bundan sonraki amaçlarının çıkan eserlerin raflarda yerini alması olduğunu kaydeden Türker, nisan-mayıs gibi Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odasının katkılarıyla bu ürünleri Safranbolu'da satışa sunmayı düşündüklerini ifade etti.

Türker, söz konusu hediyelik eşyalarda eseri kimin tasarladığı konusunda üzerlerinde plaketler olacağını belirterek, ayrıca uygun olursa coğrafi işaret de almayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.