Sakarya'da 33 ülkeden 3 bin 728 kişiye Türkçe kursu

Sakarya'da 33 ülkeden 3 bin 728 kişiye Türkçe kursu
Sakarya'da, Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen sığınmacılar başta olmak üzere Irak, İran, Tunus, Fas, Ukrayna, Rusya, Ürdün, Bulgaristan, Yunanistan, Lübnan'ın da aralarında bulunduğu 33 ülkeden 3 bin 728 kişi Türkçe kurslarında eğitim gördü

SAKARYA (AA) - EMRE AYVAZ / UĞUR SUBAŞI - Sakarya'nın Adapazarı ilçesindeki Halk Eğitim Merkezinde, 33 ülkeden 3 bin 728 yabancı Türkçe öğrendi.

Suriye'deki iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye yerleşen, tercüman bulmakta zorlanan sığınmacılar ile üniversite eğitimi almak için Türkiye'ye gelen yabancı uyruklu öğrenciler, ülkeye uyum sağlamak ve yaşamlarını kolaylaştırmak için Türkçe kurslarına gidiyor.

Halk Eğitim Merkezindeki Türkçe kursundan şimdiye kadar Suriyeliler başta olmak üzere Irak, İran, Tunus, Fas, Ukrayna, Rusya, Ürdün, Bulgaristan, Yunanistan ve Lübnan'ın da aralarında bulunduğu 33 ülkeden 3 bin 728 kişi yararlandı.

İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte şu anda örgün öğretime devam eden 700'e yakın Iraklı ve Suriyeli öğrenci olduğunu belirtti. Hem çocuklara hem de velilerine halk eğitim merkezlerinde Türkçe öğretildiğini ifade eden Kuntoğlu, 2011'den bu yana yaklaşık 4 bin kişinin kurslardan yararlandığını anlattı.

Halk eğitim merkezlerinde Türkçe öğrenen sığınmacıların günlük işlerini yürütebildiklerini kaydeden Kuntoğlu, ihtiyaç halinde yabancılara yönelik Türkçe kurs açmaya devam edeceklerini belirtti.

Kuntoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı ile İHH İnsani Yardım Vakfı arasındaki "Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var" Projesi kapsamındaki çalışmalarda Sakarya'nın Ankara ve İstanbul'dan sonra üçüncü il konumunda olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Hemen hemen her okulumuzda 'Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var' Projesi aktif olarak uygulanmaktadır. Aynı zamanda Suriyeli sığınmacılar için muhaliflerin hazırlamış olduğu müfredatın uygulanacağı, Milli Eğitim Müdürlüğünün belirleyeceği Suriyeli öğretmenlerden oluşan okullar açıyoruz. Sakarya'da bu konuyla alakalı çalışmalarımız başladı, İHH ile çalışmalarımız devam ediyor."

- "6 ayda Türkçe öğrendim"

Suriyeli öğrenci Ethem Beyazıt da 2011'de Suriye'de iç savaş başladığını ve evlerinin savaş başladıktan 1 ay sonra yıkıldığını söyledi.

Kendisinin de Suriye'de savaşçılardan biri olduğunu ve yaralandığını dile getiren Beyazıt, "Yaralandıktan sonra Ürdün'e gittim ve tedavi oldum. Ürdün'de bizim için yaşam çok zordu. Türkiye'de mülteci ve Suriyeliler için bir kolaylaştırma vardı ve oradan Türkiye'ye geldik." dedi.

Beyazıt, Adapazarı Halk Eğitim Merkezinde Suriyelilere yönelik kurslar olduğunu öğrendiklerini ve bu kurslardan yararlanmaya başladıklarını ifade etti.

Türkiye'den çok memnun olduğunu dile getiren Beyazıt, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ve Türk halkına çok teşekkür ediyoruz. Ben Adapazarı Halk Eğitim Merkezinde 6 ayda Türkçe öğrendim. Benim için kolay oldu. Ben Suriye'de tıp fakültesinde öğrenciydim. Öğrencilik hayatımı Türkiye'de devam ettiriyorum." şeklinde konuştu.

Esed, DAEŞ ve PYD'nin gitmesiyle Suriye'nin barışa kavuşacağını söyleyen Beyazıt, "Suriye bunların hepsinin üstesinden gelecek. Batılılara ihtiyacımız yok. Biz sadece Müslümanlardan dua istiyoruz. Suriye'de barış sağlanırsa vatanımıza döneceğiz ve Türkiye'yi ve Türk vatandaşlarını unutmayacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.