Şalgam nedir? "Konya Şalgam Gallesi" tarifi
Konya Şalgam Gallesi; koyun eti, şalgam, kuru soğan, tereyağı, kuyruk yağı ve tuz kullanılarak üretilen yöresel bir yemektir.
Konya Şalgam Gallesi, Konya yemek kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Geçmişi eskiye dayanır. Bu sebeple Konya Şalgam Gallesinin, coğrafi sınır ile ün bağı bulunuyor.
Peki Şalgam Gallesi nasıl yapılıyor? İşte "coğrafi işaret" tescilli tarifi:
MALZEMELER
4 kişilik Konya Şalgam Gallesi yemeği için gerekli olan malzemeler:
- 250 g kuşbaşı koyun eti
- 500 g şalgam
- 1 adet kuru soğan
- 15 g tereyağı
- 750 ml sıcak su
- 12 g tuz
- 1 yemek kaşığı kuyruk yağı

YAPILIŞI
Et bir tencerede suyu çekene kadar kavrulur. Soğan ince doğranarak tereyağı ve kuyruk yağı ile birlikte sararana kadar kavrulur. Et kavrulurken şalgamlar soyulup daire şeklinde doğranır. Şalgamlar süzüldükten sonra kavrulmuş ete ilave edilir ve karıştırılır. Tuz ve su ilave edilerek ortalama 1 saat pişirilen Konya Şalgam Gallesi, sıcak olarak servis yapılır.
ŞALGAM
Şalgam kökleri sebze olarak yenilen turpgillerden bir bitkidir.
Şalgam, günümüzde hem insanlar hem de hayvanlar için üretilmektedir.
İnsan yiyeceği olarak yetiştirilenleri yumuşak etli, hayvan yemi olanları ise sert etlidir.
Şalgam suyu şalgam bitkisinin yanı sıra siyah havucun su ile karıştırılıp, tuz da ilave edilmesiyle yapılır.
Son derece sağlıklı bir yiyecek olan Şalgam eskiden da çok olmak kaydıyla yemeklerde de kullanılır.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.