Sami Selçuk kimdir, nereli? Sami Selçuk biyografisi

Sami Selçuk kimdir, nereli? Sami Selçuk biyografisi
1937 yılında Konya’nın Taşkent ilçesinde doğan hukukçu Sami Selçuk, 1999 tarihinde Yargıtay Birinci Başkanlığına seçildi. İşte Sami Selçuk hakkında merak edilenler.

Sami Selçuk 1937 yılında Konya’nın Taşkent ilçesinde doğdu. 1955 yılında Konya Lisesi’ni ve 1959 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.

Ankara yargıç adayı olarak mesleğe başlayan Selçuk, sonra sırasıyla; Sütçüler, Akşehir, Yenice ve 1972'den sonra Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulundu.

21 Eylül 1982 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Selçuk, Fransızca ve İtalyanca bilmekteydi. Selçuk, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde doktora yaptı ve 1986 yılında Doçent oldu.

Birçok basılı eseri, Varlık (İstanbul), Türk Dergisi, Revue penitentitiare et de droit penal (Paris), Revue de droit penal et de criminologie (Bruxelles), Archivio penale (Milano), Cuadernos de politica criminal (Madrid) adlı yerli ve yabancı dergiler ile günlük basında yayımlandı.

Türkçe ve yabancı dilde; hukuk, dil, laiklik ve Atatürkçülük ve çeşitli konularda makale ve denemeleri olan Selçuk, 1990'larda farklı konularda kaleme aldığı denemeleri Adam Sanat dergisinde yayımlandı.

Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 7 Temmuz 1999 tarihinde Yargıtay Birinci Başkanlığına seçilen Selçuk, 15 Haziran 2002 tarihinde yasal yaş sınırı nedeniyle emekliye ayrıldı.

3 Kasım 2002 Türkiye genel seçimleri'nde ANAP'tan Ankara 2. bölge 1. sıradan milletvekili adayı oldu ancak milletvekili seçilemedi.

Emekliye ayrıldıktan sonra Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin öğretim üyeleri kadrosuna dahil oldu ve Ceza Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığına seçildi.

Fakültede Ceza Hukuku ve Ceza Usul Hukuku dersleri veren Selçuk, Aralık 2010'dan itibaren AİHM Danışma Paneli (AİHM yargıçlarını değerlendirmek yeterliliğini incelemek üzere kuruldu) üyeliğine seçildi. Ayrıca Selçuk, Kamu Görevlileri Etik Kurulu üyeliği görevini de yürüttü.

İletişim Yayınları tarafından yayımlanan Kemalizm başlıklı ciltte (Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce serisi, 2. cilt), Sami Selçuk'un Kemalizm, sivil toplum modernleşme ve demokrasi konularındaki görüşleri ele alındı.

Eserleri

“Dolandırıcılık”, İstanbul, 1982;

“Cinayet Mahkemesi Anıları”, (Andre Gide'den Çeviri), Ankara, 1983;

“Dolandırıcılık Cürmünün Kimi Suçlardan Ayırımı”, Ankara, 1986;

“Temsili ve Katılımcı Demokrasinin Kökeni”, İstanbul, 1987;

“Toplumsal Savunma İlkeleri”, (Filippo Gramatica'dan çeviri), 1988;

“Çürütmeler”, İstanbul, 1990;

“Önce Dil”, Ankara, 1993;

“Çek Suçları”, Ankara, 1993;

“Laiklik”, İstanbul, 1994;

“Kızlık Bozma Suçu”, Ankara, 1996;

“Zorba Devletten Hukukun Üstünlüğüne”, Ankara, 1998;

“Demokrasiye Doğru”, Ankara, 1999;

“Konuşma”, Ankara, 1999;

“Özlenen Demokratik Türkiye”, Ankara, 2000;

“Longing for Democracy”, 2000

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.