Sanatın olduğu yerde silahlar susar

Sanatın olduğu yerde silahlar susar
Denize düşmüş gül gibi düştüm ateşe, ben yangını sevdim. Ben seni hiç sevmedim ki; Ben sevdim mi adam gibi severim.” Gündoğar’ın etkili sesiyle kulaklarımızdan girip beynimizin en özel noktalarında yer etmiş sözler bunlar.

İbrahim Sadri’nin okuduğu dizelerle müziği birleştirerek Türk insanına şiiri sevdiren adam da diyebiliriz kendisine.

Konya’nın yetiştirdiği önemli isimler arasında yeralan Gündoğar, son çalışmasıyla “Gel gardaşım bir olalım, bize bizden gayrı dost yok” sözlerini hem Türkçe hem de Kürtçe seslendirerek barış mesajları verdi. Milyonlar satan birçok albümün gizli kahramanı Gündoğar, Kardeşlik Türküsü’yle sosyal medyada son dönemde yine milyonların beğenisini kazandı.

7-005.jpg

 Ve Gündoğar’la barışa dair…

Bir şarkı ya da bir şiir toplumsal mesaj vermede ne kadar etkili?

Ben bu şarkıyı 1988- 89 yıllarında, İdari Bilimler Akademisi’nde öğrenci iken Türkçe yazıp bestelemiştim. O yaşlarda sazımın sihirli bir değnek olduğunu düşünürdüm. Yazdığım şiirlerin bütün insanlığa barış ve kardeşliği getireceğini hayal ederdim. Ve hala öyle hissediyorum. Hala şiirlerin ve şarkıların tebessümüyle sevgiyi, kardeşliği yaşatabileceğimizi düşünürüm.

12.jpg

Bu şarkıyı yazalı uzun zaman olmuş. O zaman sizi böyle bir şarkı yazmaya iten duygu neydi?

O yıllarda çok gençtim. O zamanlarda da benzer olaylar yaşanmaktaydı. Ne yazık ki bugün yine aynı şeylerle uğraşıyoruz. Oysa bizim yaşadığımız bu güzel coğrafyada hepimizin o kadar çok ortak noktası var ki.  Her şeyden önce insan oluşumuz, inancımız, binlerce yıllık bir arada yaşanmışlığın getirdiği bağlar ve daha neler neler. İnanıyordum ki namludan çıkan her kurşun medeniyetimizi katletmekte. Bizi, vatanımızı, çocuklarımızı, geleceğimizi ve hatta dünümüzü hedef almakta. Yeni bir medeniyet yaratamayışımız, yüzyıllardır hiç dinmeyen acılar. İçimi sızlatan bunca gerçek … Hala kan, hala hüzün.

Artık büyüdünüz, duygunuzda ne değişti? Neden Kürtçe sözlerle yeniden okudunuz?

Şimdi artık bir öğrenci değilim. Büyüdüm. Ama hala anlayamadım. Aldatılan insan nasıl bir daha aynı tuzağa düşer. Kardeş olmaklığı hak etmek için  aynı anadan doğmak gerekmez. Bu coğrafyada yaşayabilmek gerekliliktir. Bir olmaktan başka çıkar yolumuz yok. Kardeşlik Uluğ bir ayettir. Sadece sevmek yeter. Neden, niçin demeden sevmek. Özgürce sevmek. Ayet delil ve işaret anlamına gelir. Uluğ, yüce, saygın ve erdem. Çözüm bu iki kelimenin birleşiminde. Ve duygum aynı. Bir mesaj vermek istedim. Şarkımı Kürtçe sözlerle yeniden seslendirdim. Bu mesaj barış, kardeşlik mesajı olsun diye.  Bizim en çok ihtiyacımız olan şeye dikkat çekmekti amacım.

dsc_3751.jpg

Sanatın bu noktada yeri ne?

Sanatın olduğu yerde silahlar susar. Sanat gerçekten de sihirli bir değnek gibidir. İnsanları sevgiye, saygıya sevk eder. Bu sevgiyi ve saygıyı ortaya koyacak, gösterecek ortam hazırlar. Bir yerde sanat varsa orada konuşulan güzelliktik. Çünkü sanat kötü giden her şeyi de saygı ve sevgi çerçevesinde dile getirtir. Etkilidir. Mesaj vermenin en önemli mecralarından biri de sanattır. Önemli olan bu mecrayı nasıl kullanacağımız. Biz mecrayı barış adına, güzellik adına kullanırsak sonuç da mutlaka güzel olacaktır, barış olacaktır.

dsc_6409.jpg

 

 

 

 

 

GEL GARDAŞIM BİR OLALIM ŞARKI SÖZLERİ

Gel gardaşım bir olalım

Bize bizden gayrı dost yok

Aç kolunu sarılalım

Bize bizden gayrı dost yok

 

Gezdim inan karış karış

Her yerde ayrı bir yarış

Gel sen de bizlere karış

Bize bizden gayrı dost yok

 

Kölen olayım gardaşım

Her yanda ayrı bir hışım

Düşmana eğdirme başım

Bize bizden gayrı dost yok

 

Söyle Gündoğar'ım nitsin

Hangi kötüye sal etsin

Bu öfke bu nefret bitsin

Bize bizden gayrı dost yok      Röportaj: Çiğdem KURUT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.