Sanayiler taşınıyor

Sanayiler taşınıyor
Kısa sürede hayata geçmesi planlanan Üretim Reform Paketi ile bu yıl içerisinde Konya’daki küçük sanayi siteleri şehir merkezinin dışına taşınacak

Yönünü ekonomide yapısal reformlara çeviren hükümet, sanayi üretiminde köklü değişiklikler getirecek Üretim Reform Paketi’ni hayata geçirme noktasında sona yaklaştı. 77 maddelik paketle, sanayi üretiminin önündeki engeller kaldırılarak üreticinin desteklenmesi, sanayinin gelişmesi ve ihtiyaç duyulan nitelikli elemanın yetişmesi için uygun zemin hazırlanıyor. Üretim Reform Paketi, mevcut yatırımları güçlendirmenin yanı sıra, sanayiden uzaklaşan sermayeyi de yeniden üretime motive edecek.

233 MİLYON TL KAR

Paketle sanayicinin üzerindeki mali yükler azalacağını ifade eden Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Sanayi Sicil Belgesine sahip sanayi işletmelerinden Elektrik tüketimlerinden yüzde 2’lik TRT payı ve Emlak vergisi alınmayacak. Satışlarda damga vergisi ve harçları kaldırılacak. Sanayi işletmelerinin hafta sonu çalışma ruhsatı alma zorunluluğu kaldırılacak. Bu düzenlemeyle, 233 milyon TL’nin sanayicinin cebinde kalacak” diye konuştu.

OSB’LERİN DOLULUK ORANI ARTACAK

Üretim Reform Paketi’nin, başta OSB Kanunu olmak üzere çok sayıda kanun ve KHK’da değişiklikler içerdiğini dile getiren Öztürk, “En kapsamlı değişiklik, OSB Kanunu’nda olacak. Bu paket ile Islah OSB uygulaması tekrar hayata geçirilecek ve düzensiz ve plansız yapılmış sanayi bölgeleri planlı hale getirilecektir.  Bu kapsamda, yatırım yapılmayan parsellerin üretime kazandırılması amacıyla, faaliyete geçmeyen sanayi parselleri geri alınacaktır. Böylece Türkiye’de sayıları 312’yi bulan OSB’lerde yüzde 70’lerde kalan doluluk oranını daha üst seviyelere taşınacak” dedi.

PARSEL FİYATLARINA DÜZENLEME

OSB’lerde yatırımları engelleyen yüksek parsel fiyatlarına da düzenleme geldiğinin müjdesini de veren Öztürk, “Buna göre maliyetlere en fazla yüzde 25 kar konulup satış yapılacak. Ayrıca OSB’lerde mülk edinen sanayiciler, tapularını teminat olarak gösterebilecek. OSB’lere Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) kurma hakkı getiriliyor. Böylece sanayici mülk edinme ve sanayi parseli alma zorunluluğundan kurtulacak. OSB’lerdeki yatırımlar için Bakanlık tarafından kredi verilecek, finans kuruluşlarından kullanılacak krediler için de faiz desteği sağlanacak” ifadelerini kullandı.

KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ TAŞINACAK

Üretim Reform Paketi ile şehir merkezlerinde kalan, hizmet için yeterli olmayan ve kent estetiğini bozan sanayi sitelerinin şehir merkezi dışına taşınması için de harekete geçiliyor. Bu kapsamda belediyeler, il özel idareleri, bakanlık ve mülk sahipleriyle anlaşılarak hukuki zeminde şehir merkezlerinde kalan sanayi sitelerinin şehir dışına taşınması sağlanacak. Bu kapsamda ortalama büyüklükleri 100 metrekare olan işyerlerinin 300 metrekare işyerlerine taşınması söz konusu. Bu dönüşümle sanayi siteleri daha tertemiz ve modern bir yapıya kavuşacak” dedi

KONYA, PİLOT İLLER ARASINDA

2017 yılında taşınma işlemlerine ilk etapta 8 sanayi sitesi ile başlanacağını söyleyen Öztürk, “ Bu çerçevede Isparta, Malatya, Düzce, Rize, Konya, Uşak, Elazığ ve Samsun'da bulunan 8 sanayi sitesi taşınacak. Taşınma maliyetlerinin yaklaşık 3 milyar TL olması bekleniyor. Konya’nın da bu pilot iller arasında yer alması önemli. Nitekim Konya’da uzun zamandır kent içerisinde kalan sanayi sitelerinin kent dışına, daha büyük işyerlerine taşınması planlanıyor ve bununla ilgili de çeşitli projeler yürütülüyor” dedi.

OSB’LERE OKUL KURULABİLECEK

Öztürk, “Üretim Reform Paketi’nin ana hedefleri yerli ve yenilikçi yaklaşımın esas itibariyle İnovasyon, Ar-Ge ve teknoloji odaklı gelişimin ve büyümenin tüm üretim sektörlerinde yaygınlaştırılmasını sağlamak. İhtiyaç duyulan söz konusu yüksek katma değerli teknolojik ürünleri üretecek nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda “Üretim Reform Paketi” ile birlikte üniversitelerin Ar-Ge kapasitesi arttırılması hedeflenmektedir. Bilimsel araştırma projelerinde çalışan yüksek lisans öğrencilerine burs verilecek ve sanayiye yönelik araştırma projeleri desteklenecektir. Ayrıca, üniversitelerin mühendislik ve fen fakültesinde okuyan öğrenciler en az bir yarıyıl eğitimini sanayide yapacaklar. Paketle, OSB'lerde özel endüstri meslek lisesi ve meslek yüksekokulları kurulmasının önünü açılıyor” dedi.

YERLİ ÜRETİCİYE YÜZDE 15 AVANTAJ

Reform paketi ile yerli üreticiye yüzde 15 oranında fiyat avantajı sağlanmasının zorunlu hale getirildiğini vurgulayan Öztürk, “Yapım işlerinde yerli ürünlerin kullanılması şartıyla yerli üretimin desteklenmesi hedefleniyor. Üretim reformlarında yer alan desteklerin uzun süredir sanayiciler tarafından dile getirilen sorunlara çözüm getirmeye yönelik olması sevindirici. Sanayinin mevcut koşullarda sürdürülebilirliğini yitirmeye başlamasından dolayı pek çok üretici hizmet sektörüne kaymaya başladı. Üreticilerin yeniden sanayiye dönmesi için bu paket çok olumlu katkı yapacak” dedi.

KONYA PAKETTEN PAYINI ALACAK

Öztürk, sözlerine şunları ekledi; “Bu paket ile sanayiciye ciddi bir destek geleceği gibi özellikle Anadolu’da yatırım alanı sorunu bitecek ve daha da önemlisi faaliyete geçmeyen alanlar –ki, 200’den fazla alan olduğu tahmin ediliyor- geri alınıp, üretime kazandırılacak. Ancak önemli olan bu teşviklerin hazırlanması kadar mevzuatların da bir an önce hazırlanması.  Çünkü daha önce de birçok teşvik açıklandı, ancak mevzuatlarının hazırlanmasında çok geç kalındı. Sahip olduğu 9 adet OSB ve 54 sanayi sitesi ile ülkemizin en önemli üretim merkezlerinden birisi olan Konya, bu paketten en çok faydalanacak şehirlerin başında geliyor. Üretim Reform Paketi, üreten Türkiye hedefine ulaşmamız için atılmış büyük bir adımdır. Bunun yüksek teknolojili ürünler üreten bir sanayi için milat olmasını temenni ediyoruz.” (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.