SANTEK toplantısı Konya’da gerçekleştirildi

SANTEK toplantısı Konya’da gerçekleştirildi
SANTEK Savunma, Tarım Makineleri Ve Otomotiv Sektör Buluşmaları ve Çalıştayı'nda, konuşan Sanayi Ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Konya’nın Sanayisiyle göz doldurduğunu söyledi

Konya'da, Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) kapsamında savunma sanayi, otomotiv, tarım makineleri sektörlerinden yerli üreticiler ile ulusal tedarikçileri bir araya getiren Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) buluşmaları ve çalıştayı, Bayır Diamond Otel'de başladı. İki gün boyunca gerçekleştirilecek SANTEK, Savunma, Tarım Makineleri ve Otomotiv Sektör Buluşmaları toplantısında, sektör masaları oluşturularak, çalıştaylar yapılacak.

dsc-0203.jpg

Toplantının açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, bilim ve sanayiyi bir araya getiren mekanizmaların bugün de etkin yürütüldüğüne dikkati çekerek, "İllerimizin sanayisi ve teknolojisine ilişkin politika ve stratejileri belirlemek sorunları tartışmak ve çözüm üretmek amacıyla Sanayi ve Tekonoloji İl Müdürlüklerinin merkezinde yer aldığı ve yılda 2 defa gerçekleştirilecek SANTEK oluşturulmuştur" dedi. Büyükdede, “Ocak 2022 itibariyle AR-GE ve yenilik ekosistemimizde bugün 92 teknopark bin 254 ARGE ve 38 tasarım merkezi sayısına ulaşmış olduk. Bu sayıların önümüzdeki dönemde katlanarak büyümesini bekliyoruz” dedi.

BÜYÜKDEDE: KONYA OTOMOTİVDE ÇOK ETKİN BİR MERKEZ HALİNE GELMELİ

“Konya sanayi sektörü hızla gelişen ve dinamik imalat sanayi yapısıyla ürün çeşitliliğinin her geçen gün artırabilmektedir” diyen Büyükdede, “Sanayisi belli ürünlere dayalı olmayan makine sanayinden kimyaya, tekstilden otomotiv tedarik sanayine, elektrik elektronikten gıdaya, ambalajdan kağıt sanayine kadar oldukça geniş bir sektörel alanda üretim imkanı ve kabiliyetine sahip olan Konya'mız tarihi yılın ambarı kimliğinin yanında sanayi şehri kimliği eklenmiş ve 160’tan fazla ülkeye ihracat yaparak küresel bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Küçük işletmeler halinde otomotiv tedarik sanayinde üretime başlayan Konya'mız bugün dünya standartlarında önemli bir otomotiv aksam üretim merkezlerinden biri haline gelecektir. Ve bakanlık olarak düşüncemizde otomotiv sektöründe Bursa gibi, Ankara gibi, İstanbul, Kocaeli gibi Konya’nın da otomotivde de çok etkin bir merkez haline gelebilmesini sağlamayı çok arzu ediyoruz. Bildiğiniz gibi Konya Savunma Sanayimizde çok özel bir öneme de sahip. Savunma sanayi yatırımlarının Konya'ya getirilmesi konusunda da ciddi bir çalışmanın içindeyiz. Konya küçük sanayi sitelerinde bir cennet. Her bir küçük sanayi sitesi diğer illerde OSB. O derece bir güce sahip. Ama Türkiye’nin sanayi alanında alması gereken çok fazla yol olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

dsc-0192.jpg

KÜTÜKCÜ: YATIRIM İŞTAHI YÜKSEK BİR ŞEHİRİZ

“Konya’mız; 11 organize sanayi bölgesi, 70’in üzerinde sanayi sitesi, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoloji Endüstri Bölgesi, nitelikli sanayi üretim alt yapısı, üretken insan kaynağı ile Türkiye’nin en önemli sanayi üretim merkezlerinden birisi haline geldi” diyen Konya Sanayi Odası (KSO) ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, “Ülkemizin ihracatta rekor kırdığı bir dönemde, Konya olarak biz de tarihimizin en yüksek ihracat rakamına ulaştık. 3 milyar doları aşmamıza ramak kaldı. Hamdolsun, yatırım iştahı da yüksek bir şehiriz. Konya OSB’mizin 5. Kısım Genişleme Alanında tahsisleri, pandemiye rağmen tamamladık ve şu anda tahsis ettiğimiz 150 parselin 50'sinde üretim başladı. 5. kısımda yatırımlar devam ederken, biz de aynı zamanda 6. Kısmı yatırıma ve üretime hazırlama çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

ÇOK MOZAİKLİ BİR SANAYİ ALT YAPIMIZ VAR

Konya’nın daha fazla ve daha nitelikli üretmek istediğinin altını çizen Kütükcü, “Zira bugün, 80’den fazla sektörde üretim yapan, çok mozaikli bir sanayi alt yapımız var. Geçtiğimiz yıl, makine ve aksamları sektöründe 641 milyon dolar ihracat yaptık. Makine sektöründe Türkiye’nin 5. büyük ihracatçısıyız. Tarım makineleri sektöründe de 161 milyon dolar ihracat ile, Türkiye’nin 2. ihracatçı şehriyiz. Otomotiv endüstrisinde de 596 milyon dolar ihracat ile yine Türkiye’nin 8. büyük ihracatçı şehriyiz. Savunma ve havacılık sanayi sektöründe de, 260 milyon 882 bin dolar ile, sektörde en fazla ihracat gerçekleştiren 4. il konumundayız. Konya sanayimizde üretilen ürünlerde, düşük ve orta-düşük teknolojiden, orta-yüksek teknolojiye evrilme olduğunu görüyoruz. Orta-yüksek teknoloji üretiminde Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katıyız. Bundan sonraki süreçte de, yüksek teknoloji üretimine doğru emin adımlar ile ilerliyoruz” dedi.

dsc-0201.jpg

ÖZTÜRK: KONYA İHRACATINI 3 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ÇIKARDI

Konya’nın 2001 yılında binde 3 olan Türkiye ihracatından aldığı payı, 2022’de yüzde 1,45’e çıkarmayı başardığını ifade eden Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, “2001 yılında sadece 100 milyon dolar ihracat yapan şehrimiz bugün ihracatını 3 milyar dolar seviyesine çıkartmıştır. Diğer önemli bir veri de Türkiye ekonomisinin büyüklüğüne şehrimizin verdiği katkıdır. Konya’daki yıllık GSYH bir önceki yıla göre yüzde 5,8 artış oranı ile yüzde 1,79 olan Türkiye ortalamasının 3 katının üzerinde büyümüştür. Konya 2020 yılında yüzde 0,12 oran ile Türkiye’nin GSYH büyümesine en fazla katkı veren 5. il olmuştur. 2018 yılında sanayi sektörü Konya GSYH içinde yüzde 18,7 pay alırken 2019’da bu oran yüzde 22’ye, 2020’de ise yüzde 23,8’e yükselmiştir. Odamız bünyesinde kurduğumuz Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü, Konya’da sanayi teknoloji işbirliğinin en güzel örneklerinden biridir. Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü bünyesinde yer alan Model Fabrika, Mesleki Eğitim Merkezi, Akıllı Teknolojiler Merkezi; şehrimizdeki imalat sanayi işletmelerinin verimliliklerine ve teknolojik dönüşümüne katkıda bulunan, yeni nesil üretim anlayışına sahip yöneticiler ve nitelikli elemanlar yetiştirme konusunda başarılı çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.

dsc-0191.jpg

KONARLI: KONYA SANAYİSİNE KATKI SAĞLAYACAK

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarlı ise, “Konya’da önde gelen savunma sanayi, otomotiv ve tarım makineleri sektörleri olmak üzere kümelenmiş olan 3 sektör seçilerek bu sektörlerde birlikte çalışma kültürünü daha fazla geliştirebilmek, sektörler bazında politika ve stratejileri belirlemek, sorunları tartışmak ve çözüm üretmek amacıyla 3 salonda çalıştaylar gerçekleştirilecek. Sanayicilerimizin önündeki engelleri kaldırarak daha verimli üretim yapmalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizi öncelikle Konya Sanayisine ve ülke ekonomisine katkı sağlamasını hedefliyoruz” diye konuştu.

dsc-0214.jpg

PROGRAM YARIN DA DEVAM EDECEK

Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, sanayi ve teknoloji alanında atılan bu adımların heyecanlandırıcı olduğunu söylerken, Vali Yardımcısı Faruk Bekarlar da Konya sanayisinin büyük bir potansiyeli olduğunu belirtti. Konya’nın çok geniş bir sektörel alanda hizmet verdiğini dile getiren Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Babür Özçelik, böyle bir çalışmanın da sektörlere önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi. Çalıştay gerçekleştirilen sunumlarla devam etti. Program, yarın da Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde devam edecek. (Gülşen Çopur)

dsc-0216.jpg

dsc-0202.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.