Sarıkamış'ta demirciliği "üniversiteli çırak" yaşatacak

Sarıkamış'ta demirciliği "üniversiteli çırak" yaşatacak
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde tek bir ustanın sürdürdüğü sıcak demir ustalığı, baba mesleğine sahip çıkan üniversite öğrencisi genç sayesinde gelecek nesillere aktarılacak- Sarıkamış'ın son demir ustası Cebir: - "Eskiden 10 demirci dükkanı vardı, şimdi sade

KARS (AA) - HÜSEYİN DEMİRCİ - Bir zamanların gözde mesleklerinden sıcak demircilik, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde "üniversiteli çırak" sayesinde yaşatılacak.

Kaybolmaya yüz tutan sıcak demircilik mesleği, Sarıkamış ilçesinde Aslan Cebir (57) ve kendisine çıraklık yapan üniversite öğrencisi oğlu Adnan Cebir'in (22) çabasıyla yaşatılıyor.

Sarıkamış'ın son demirci ustası Aslan Cebir, bir bir kapanan demirci atölyelerine karşın yaşamasını arzu ettiği mesleğine, üniversite öğrencisi oğlunun sahip çıkmasının mutluluğunu yaşıyor.

Azalan işlere rağmen, tavlanmış demire örs üzerinde çekiçle döverek şekil vermeye oğluyla devam eden Cebir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir zamanların en önemli mesleklerinden olan sıcak demirciliğin alet ve gereçlerin artık seri üretimle yapılması nedeniyle eski ilgiyi görmediğini ifade etti.

Babasının yanında 7-8 yaşlarında başladığı demirciliğin giderek yok olduğunu dile getiren Cebir, şunları söyledi:

"Eskiden 10 demirci dükkanı vardı, şimdi sadece biz çalışıyoruz. Bu sanatın mutlaka devam ettirilmesi gerekir. Binlerce yıllık ata geleneği olan demircilik, önemli bir sanattır. Çeliğe, demire su vermek bunlardan biridir. Bugün baltalar, fabrikada normal bir şekilde üretilir, pazarlanır ama yine o baltalar bana gelir ve ben onlara su veririm. Yoksa nalburda satılan baltalar, direkt kullanıma başlandığı zaman ağzı eğilir, onun için bu meslek vazgeçilmez bir meslektir aslında."

Mesleğinin yaşaması için yeni nesillerin meslekte yetişmesi gerektiğini belirten Cebir, kendisinin ise bu konuda şanslı olduğunu aktardı. Cebir, "Bu mesleğe oğlum da heveslendi, öğrendi. Hem çalışıyor hem de üniversiteyi okuyor. Şimdi beraber çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

- "Ben, demirciliği çok seviyorum"

Babasının yanında çıraklık yapmaya başlayan Adnan Cebir, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümünü bitirdiğini ve Açıköğretim Kamu Yönetimi Bölümünde öğrenimine devam ettiğini söyledi.

Üniversitede okurken baba mesleğini sürdürmeye karar vererek çıraklık yapmaya başladığını anlatan Adnan Cebir, şöyle konuştu:

"Bu mesleğin bir yeri ve önemi var. Geçmişimizi unutmamamız lazım. Ben, demirciliği çok seviyorum. Bu yüzden demircilik geleneğini babamla devam ettirmeye çalışıyorum. Ayın zamanda burada hayatı öğreniyoruz. Ben, şu anda üniversite okuyorum, boş zamanlarımda da babama destek olmak için gelip çalışıyorum. Okulum bittikten sonra kendi mesleğimle ilgili iş bulsam da bir üniversiteli demirci olarak çalışmaya devam edeceğim."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.