Şarkıcı Sezen Aksu'ya tepki çığ gibi

Şarkıcı Sezen Aksu'ya tepki çığ gibi
"Şahane Bir Şey Yaşamak" şarkısında Hz. Adem ve Hz. Havva'ya yönelik ifadeleri nedeniyle popçu Sezen Aksu'ya tepki yağıyor.

"Şahane Bir Şey Yaşamak" şarkısında Hz. Adem ve Hz. Havva'ya yönelik ifadeleri nedeniyle pop şarkıcısı Sezen Aksu'ya tepki yağıyor.' Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem'e' sözlerine binlerce tepki yağdı.

dib.jpg

DİB: EN HAFİF TABİRLE SAYGISIZLIKTIR

Hz. Âdem, Hz. İsa, Hz. Havva ve Hz. Meryem’e yönelik polemiklerle ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İslam’ın seçkin şahsiyetlerine dair söylenen her cümlede, yapılan her açıklama ve yaklaşımlarda son derece hassas ve dikkatli olunması gerekmektedir.” denildi

İşte o açıklama:

Son zamanlarda İslam’ın kutlu elçileri Hz. Âdem ve Hz. İsa peygamberlerimize; insanlığın ortak değeri Hz. Havva ve iffet abidesi Hz. Meryem annelerimize yönelik gelişigüzel tartışmaların ve polemiklerin yapıldığına şahit olmaktayız.

Öncelikle bilinmelidir ki Hz. Âdem (a.s.), ilk insan olmasının yanında aynı zamanda ilk peygamberdir. Bu yönüyle vahye muhatap olmuş; akıl, şuur, irade gibi hususiyetleri ve eşya hakkındaki ilmiyle meleklere üstün kılınmış mükerrem bir şahsiyettir. Dolayısıyla Kur’an-ı Kerim’de “halife” olarak nitelenen Hz. Âdem ve onun eşi Hz. Havva, bütün insanlığın müşterek değeri ve muazzez atalarıdır.

Aynı şekilde Yüce Allah, “Allah katında İsa’nın yaratılmasındaki durum, Âdem’in durumu gibidir.” (Âl-i imran, 3/59) buyurarak Hz. İsa’nın yaratılışındaki ilahî kudrete ve onun mucizevî doğumuna açıkça vurgu yapmıştır. Tevhit inancının örnek şahsiyetleri olarak Hz. İsa ve onun mutahhar annesi Hz. Meryem, Allah’ın ezelî hitabına mazhar olan seçkin insanlardır. Yüce Allah, hem Hz. İsa’nın hem de onun mübarek annesi Hz. Meryem’in asaletinden ve saygınlığından Kur’an-ı Kerim’de defaatle bahsetmiştir. Nitekim Hz. Meryem, insanlık için iman, hayâ ve iffet timsali bir şahsiyet olarak tanıtılmıştır. Kur’an-ı Kerim’de yüce Allah’ın övgüsüne mazhar olmuş bu müstesna şahsiyetler, tarih boyunca bütün Müslümanlar tarafından da büyük bir saygı, hürmet ve muhabbet anılmıştır.

Dolayısıyla maksadı, niyeti ve bağlamı ne olursa olsun, İslam’ın seçkin, önder ve örnek şahsiyetlerine dair söylenen her cümlede, yapılan her açıklama ve yaklaşımlarda son derece hassas ve dikkatli olunması gerekmektedir. Dinî şahsiyet, sembol ve değerlerle ilgili özensiz tutum ve davranışlarda bulunulması, en hafif tabirle saygısızlıktır. Bu hususta asgarî bir insanî erdem olarak herkesin daha duyarlı olması ve hassasiyet göstermesi elzemdir. Bu itibarla, hem yüce dinimizin ilkeleri ve örnek şahsiyetleri hakkında konuşurken hem de söz konusu değerleri savunurken saygılı, özenli ve ilkeli olmak, herkesin içselleştirmesi gereken en temel insanî ve ahlakî tavırdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ali-yildiz-001.png

DİYANET-SEN GENEL BAŞKANI ALİ YILDIZ'TAN TEPKİ

Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız, sanatçı ve söz yazarı Sezen Aksu’nun son şarkısı “Şahane Bir Şey Yaşamak” isimli şarkısında geçen “Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem’e” sözlerine tepki göstererek “Hz. Adem ve Havva yalnızca Müslümanların değil bütün kutsal dinlerin ortak değeridir. Aynı zamanda ilk peygamber olan Hz. Adem’e cahil demek kimsenin haddi değildir. Halkın dini değerlerini aşağılayan bu sözlerden dolayı gerekli hukuki girişimlerde bulunacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Ali Yıldız, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Sanatçı halkın değerleri noktasında daha duyarlı olmalıdır. İster sosyal paylaşım sitesi, ister kitap ya da film olsun ister şarkı olsun ve kim tarafından yapılırsa yapılsın düşünce ve ifade özgürlüğü bahane edilerek gerek Müslümanların mukaddesatına, kutsal değerlerine, din ve peygamberlere karşı aşağılayıcı bir dil kullanmak kesinlikle kabul edilemez. Halkın dini değerlerini alenen aşağılayan Sezen Aksu hakkında sendika olarak suç duyurusunda bulunacağız ” ifadelerine yer verdi.

Yıldız açıklamasına şöyle devam etti:

Hz. Adem ve Hz. Havva bütün kutsal dinlerin ortak paydasıdır. Onlara karşı kullanılan cahil yakıştırması, ortak dini değer ve sembol olan kişilerin bu şekilde aşağılanması halka mal olmuş bir sanatçıya yakışmamıştır. Sözlerinizle kast ettiğiniz genel olarak insanın cahilliğine vurgu olabilir ancak, bunu tüm kutsal dinlerin ortak değeri Hz. Adem ve Havva üzerinden yaptığınızda ne halkımız ne de sendika olarak bizler buna müsamaha gösteremeyiz. Derhal halkımızdan özür dileminizi ve gerekli açıklamayı yapmanızı bekliyoruz."

Sezen Aksu'nun tepki çeken 'Hz. Adem ve Hz. Havva' ile ilgili şarkı sözlerine Cübbeli Ahmet'ten sert tepki

CÜBBELİ AHMET: ALLAH'IN BU TOPLUMDAN RAZI OLUP

OLMADIĞINI ANLAMAK İÇİN YETERLİDİR

Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü sosyal medya hesabından Sezen Aksu'nun yeni şarkısında geçen Hazreti Adem ve Hazreti Havva için söylediği ifadeleri Sert sözlerle eleştirdi.

Twitter hesabından bir paylaşım yapan Ünlü, şu ifadeleri kullandı:

"Beşerin ilk babası ve ilk peygamber Adem Aleyhisselâm ve eşi Havva Validemize cahil diyecek kadar alçalan esfeller ve Allah-u Teâlâ'nın: "Allah Âdem'e bütün isimleri (dilleri ve ilimleri) öğretti" buyruğunu bilmeyecek derecede echeller bugün toplumun en meşhur ve gözde sanatçısı olarak kabul ediliyorsa artık Allah-u Teâlâ'nın bu toplumdan razı olup olmadığını anlamak için bu kıstas yeterlidir

20220117-2-51761692-72619634-001.jpg

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

"Şahane Bir Şey Yaşamak" şarkısında Hz. Adem ve Hz. Havva'ya yönelik ifadeleri nedeniyle sanatçı Sezen Aksu hakkında, "dini değerlere hakaret ve tahrik veya aşağılama" suçunu işlediği iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Adliye önünde bir araya gelen grup, Aksu'nun şarkısında Hz. Adem ve Hz. Havva'ya "cahil" ifadelerini kullanan sanatçı Aksu'ya tepki gösterdi. Suç duyurusuna ilişkin dilekçeyi savcılığa verdikten sonra grup adına açıklama yapan Avukat Mikail Yılmaz, Sezen Aksu'nun ifadeleriyle dini kişilikleri itibarsızlaştırmayı hedeflediğini vurguladı. Bu durumun İslam dini mensupları arasında haklı bir öfke uyandırdığını aktaran Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu haliyle 'dini değerleri aşağılama' suçunun unsurlarını oluşturan ifadelerin, ifade özgürlüğü sınırları içinde değerlendirilmesi mümkün değildir. İnternet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararı alınmasını talep ettik. Ayrıca suçtan elde edilen gelir olduğu için kazancın müsaderesini talep ettik."

Yılmaz, AİHM uygulamalarında dinsel nefret söyleminin, ifade hürriyeti kapsamı dışında tutulduğunu anımsattı. Aksu'nun şarkısında geçen ifadelerin İslam'a saldırı niteliğinde olduğunu belirten Yılmaz, sanatçının "dini değerlere hakaret ve tahrik veya aşağılama" suçundan cezalandırılmasını talep etti.

iha-20220117aw519146-1.jpg

BİR SUÇ DUYURUSU DA DEVELİ ERCİYESSPOR'DAN

Develi Erciyesspor Başkanı Yılmaz Özalp; "Şahane Bir Şey Yaşamak" isimli klibinde "Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem'e" sözleri nedeniyle sanatçı Sezen Aksu'ya İslamiyet'e hakaret ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Dini değerlere saldırıda bulunan herkes için suç. duyurusunda bulunmaya devam edeceğini ifade eden Özalp açıklamasında; "Önüne gelen İslam'a ve mukaddesatımıza saldırıyor. Hem de hiç çekinmeden. Şarkıcı ya da sanatçı olmak kimseye dini değerlerimizi aşağılama hakkı vermez. Biz sessiz kaldıkça birileri her gün saldırının boyutunu artırıyor. Bu sebeple kendini şarkıcı olarak tanımlayan Sezen Aksu hakkında Hz. Adem peygamberimiz ve Hz. Havva annemize ettiği hakaretten ötürü suç duyurusunda bulundum. Başkalarının dini inanç ve değerlerine, yaşam tarzına zerre saygısı olmayan, kendinden olmayanı her fırsatta ötekileştiren, başka fikir ve inançlara tahammülü olmayan ve dini değerlerimize saldırıda bulunan herkes için suç duyurusunda bulunmaya devam edeceğim" ifadelerini kullandı.

iha-20220117aw519059-1.jpg

BU SADECE İSLAM ALEMİNE DEĞİL BU HAKARET TÜM İNSANLIĞA

Zonguldak'ın Alaplı İlçesinde bir vatandaş, Sezen Aksu, "Şahane Bir Şey Yaşamak" isimli şarkısında Hz. Adem ve Hz. Havva'ya "cahil" diyen "dini değerlere hakaret ve tahrik veya aşağılama" suçunu işlediği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu

Zonguldak'ın Alaplı İlçesinde fotoğrafçılık yapan Ramazan Arıkan, Alaplı Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusunda, sanatçı Sezen Aksu TCK'nın "Halkı dini değerleriyle oynamak ve tahrik veya aşağılama" suçunu kapsayan 216/2. maddesi uyarınca yargılanması isteyerek şikayetçi.

Suç duyurusunda, bulunan Arıkan, tüm vatandaşların dava açması için şikayetçi olmasını istedi. Arıkan, "Bizim ilk insanlarımız Âdem Aleyhisselâm ve Hava validemize hakaret içerikli bir şarkıda yer veren benim gözümde sanatçı değildir. Adem Aleyhisselama ve Havva validemize "Cahil" ifadesi kullanıyor. Bu sadece İslam alemine değil bu hakaret tüm insanlığa, tüm insanların annesi ve babasına yapılan hakarettir. Ben bunu kaldıramadım, benim dini duygularımı zedeledi. Ben insanlık görevimi yaparak, şikayetçi oldum. TCK'nın 216 maddesiyle ilgili cezalandırılmasını talep ettim. Bu kişinin ceza almasını istiyorum. Artık yeter, bizim dini duygularımızla kimse oynamasınlar. Dini değerlerimize hakaret etmesinler. Ben artık bu gibi insanlardan bıktım artık. Ben vatandaşlık görevimi yapıyorum ve sonuna kadar bu savaşın mücadelesini devam edeceğim.

OZAN ORHON: ÖZÜR DİLEMELİ

Son olarak bir televizyon programına katılan şarkıcı Ozan Orhon, yapılan hakarete tepki gösterdi. Bir televizyon programına katılan Ozan Orhon, Sezen Aksu'nun mutlaka bu konuyla ilgili açıklama yapmasını ve kamuoyundan özür dilemesini beklediğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.