Savaş mağduru genç hayatını kardeşlerine adadı

Savaş mağduru genç hayatını kardeşlerine adadı
Ülkesindeki iç savaş nedeniyle Şanlıurfa'ya gelen 17 yaşındaki Suriyeli, engelli babası, annesi ve 9 kardeşine bakabilmek için her gün el arabasıyla yaklaşık 8 kilometre katederek plastik topluyor- Savaş nedeniyle liseyi bırakmak zorunda kalan Abdurrahman

ŞANLIURFA (AA) - Suriye'deki iç savaştan kaçarak ailesiyle Şanlıurfa'ya yerleşen 17 yaşındaki Abdurrahman el-Musa, kardeşlerini okutabilmek için her gün el arabasıyla yaklaşık 8 kilometre katederek plastik toplamaya çalışıyor.

Halep'e bağlı Hanasır bölgesindeki çatışmalar sonucu yaklaşık 2 yıl önce geldiği Şanlıurfa'nın Sancaktar Mahallesi'nde ailesiyle ev kiralayan Musa, babasının Suriye'de sol ayağını kaybetmesi nedeniyle ailesinin geçimini tek başına sağlıyor.

Musa, engelli babası, annesi ve 9 kardeşinin geçimini sağlamak için el arabasıyla çöplerden plastik topluyor.

Savaş nedeniyle lise eğitimini yarıda bırakan Musa, plastik toplamak için erken saatlerde kalkarak, merkez ilçelere bağlı mahallelerde günde yaklaşık 8 kilometre yol katediyor.

Yatsı namazının ardından evinin yolunu tutan Musa, tüm zorluklara rağmen 3 kardeşini okula gönderiyor.

Abdurrahman el-Musa, AA muhabirine, Suriye'deyken okula gittiğini ancak çatışmalar nedeniyle eğitimini sürdüremediğini söyledi.

Çatışmalarda evlerinin yerle bir olduğunu ve babasının engelli hale geldiğini belirten Musa, Türkiye'ye geldikten sonra ise ailesine bakmak durumunda kaldığı için okula gidemediğini anlattı.

Zor koşullarda çalıştığını, işinin çok yorucu olduğunu ifade eden Musa, şunları kaydetti:

"Sabah namazından itibaren işe çıkıyorum. Bu saatleri, yollarda trafik olmadığı ve diğer arkadaşlarımdan önce işe başlamak için tercih ediyorum. Çünkü çok sayıda kişi bu işi yapıyor, ne kadar hızlı davranırsak bizim için daha iyi. 15 mahallede, yaklaşık her gün 8 kilometre dolaşıyorum. Ortalama 20 ila 30 lira arasında kazanıyorum. 400 lira kiraya gidiyor zaten, geri kalan parayla da geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Allah'a şükür, zor olsa da yaşamaya çalışıyoruz. Bu arabayı doldurunca seviniyoruz ama o zaman da çekmek zor oluyor. Yollardan geçerken çok zorlanıyorum."

- "Okula gitsinler diye işi bırakmalarını istedim"

Kardeşlerinin okumaları için çalışmasına izin vermediğini dile getiren Musa, "İki kardeşim de önceleri çalışıyordu. Böyle olunca daha iyi kazanıyorduk ama okula gitmeleri için bu işi bırakmalarını istedim." dedi.

Ailesinin tüm yükünü tek başına omuzladığını belirten Musa, "Sırf eve daha fazla para götürebilmek için öğlen yemek dahi yemiyorum. Tek gayem ailemin huzurlu olması, kardeşlerim okula gitsin istiyorum. 3'ü zaten okula gidiyor. İnşallah diğerlerini de okutacağım." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.