Savunma sanayinin ham maddesi kenevir Konya'da mı üretilecek? Başkandan önemli açıklamalar!

Savunma sanayinin ham maddesi kenevir Konya'da mı üretilecek? Başkandan önemli açıklamalar!
Sınırlı Sorumlu Çumra Anadolu ve Üretim Pazarlama Kooperatifi, 2016 yılın da yayımlanarak belirlenen ‘‘Kenevir Üreticiliği ve Kontrolü” yönetmeliğinin Konya’da da faaliyete geçmesini talep ediyor.

Küresel ısınma tüm dünyayı tehdit ediyor. Kuraklık konusunda kaygı yaşanan illerden biri de Konya. Sınırlı Sorumlu Çumra Anadolu ve Üretim Pazarlama Kooperatifi, 2016 yılın da yayımlanarak belirlenen ‘‘Kenevir Üreticiliği ve Kontrolü” yönetmeliğinin Konya’da da faaliyete geçmesini talep ediyor.

Ekosistemde önemli bir yere sahip kenevirin Konya’da da üretimi talep ettiklerini ve bu konuda destek beklediklerini ifade eden Sınırlı Sorumlu Çumra Anadolu ve Üretim Pazarlama Kooperatif Başkanı Mahmut Şenyüz açıklamalarda bulundu. Şenyüz, “Küresel ısınma sebebi ile dünyamız kuraklık ile karşı karşıya. Konya olarak İç Anadolu’ya öncü olacak kooperatifimize konuyla ilgili üniversiteler, araştırma kurumları ve tecrübe sahibi insanlardan destek bekliyoruz. Verilecek destekler sayesinde ‘Kenevir Üreticiliği ve Kontrolü’ uygulaması ile Konya’da susuz bitkiler üretimine başlamak istiyoruz” dedi.

kenevir.png

‘İZİNLİ SANAYİ KENDİR VE KENEVİR

YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ’

Yaşanan kuraklık sebebi ile susuz bitki arayışına girdiklerini ifade eden Başkan Şenyüz, “Küresel ısınma sebebi ile dünyamız kuraklık ile karşı karşıya. Bizlerde yaşanan su sıkıntısından kaynaklı kooperatifimizde susuz bitki arayış içindeyiz. Kooperatifimiz adına Konya’da ve ilçelerinde izinli Sanayi Kendir ve Kenevir yetiştirmek istiyoruz. Kenevir bitkisinin lif ürünü oldukça iyi olmasına rağmen kurak bölgelerde sulamak koşuluyla iyi, bir lif elde etmek mümkündür. Kenevirin diğer tarımsal ürünlere kıyasla oldukça farklı ve bir o kadar da önemli özellikleri var. Bunlar silah sanayisinden tekstile ve birçok alanda karşımıza çıkıyor. Esasında kenevir bitkisinin hemen hemen tüm kısımlarının doğrudan veya dolaylı olarak ekonomik bakımdan kullanılabilir olması, söz konusu bitkiyi dünya genelinde önemli bir tarım ürünü haline getiriyor. Bunun yanı sıra yapılan çalışmalarda, ekosistemde önemli bir rolünün olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

kenevir.jpg

SANAYİ SEKTÖRÜNÜN

HAMMADDESİ: KENEVİR

“Kenevir üretimi 2016 yılın da yayımlanarak belirlenen ‘‘Kenevir Üreticiliği ve Kontrolü ’ ’konulu yönetmelik usul ve esaslarına göre yapılıyor. Bu yönetmeliğe göre, 19 ilde izin almak koşuluyla kenevir üretimine müsaade edilmekte ve yapılmakta. Şuan mevcut olarak Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak il ve ilçelerinde ekiliyor. Bizler de su sıkıntısından dolayı susuz bitki arayış içindeyiz, bilindiği üzere bu mahsul sanayi sektöründe büyük bir hammadde olarak kullanılmaktadır, bu mahsulden elde edilen hammaddenin işlenmesi suretiyle sanayide büyük bir istihdam da sağlayacak. Bu yüzden bizler de izinli olarak Kenevir ekmek istemekteyiz. Bu konuda ilgili kurum ve kişilerin yardımlarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

sinirli-sorumlu-cumra-anadolu-ve-uretim-pazarlama-kooperatif-baskani-mahmut-senyuz.jpg

Sınırlı Sorumlu Çumra Anadolu ve Üretim Pazarlama Kooperatif Başkanı Mahmut Şenyüz, son olarak sözlerine bu şekilde devam etti; “Taleplerimiz doğrultusunda kenevir üretimine başlarsak ilerleyen süreçlerde ise; Kapya, stevia gibi ürünlerin üretimi yapmak istiyoruz. Bu ürünlerin yanı sıra bakliyata dayalı ve hububata yönelik ekimlerde gerçekleştireceğiz.” •Tülay Gizem Başar

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum