Şeb-i Arus'un Bu Yılki Gözdesi "Keçe Tespih"

Şeb-i Arus'un Bu Yılki Gözdesi "Keçe Tespih"
Hazreti Mevlana'yı anmak için Konya'ya gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, hediyelik olarak en çok "Bütün bilgiler kalbe, aşka ve sevgiye ulaşmalı" temasıyla yapılan, çekildikçe daha kaliteli hale gelen keçeden tespihleri tercih ediyor- Keçe ustası Berbe

Mevlana'nın 744. Vuslat Yıl Dönümü Anma Törenleri'ne katılmak için yurt içi ve yurt dışından Konya'ya gelen turistler, "Bütün bilgiler kalbe, aşka ve sevgiye ulaşmalı" temasıyla keçe ustaları tarafından yapılan, çekildikçe daha kaliteli hale gelen keçeden tespihlere ilgi gösteriyor.

Mevlana'yı anmak ve anlamak amacıyla Konya'ya gelen ziyaretçiler, kendilerine ve sevdiklerine bu önemli haftaya özel hatıralar alıyor.

Ziyaretçiler, memleketlerine dönüşlerinde, biblo, tablo ve takı gibi ürünlerin yanı sıra bu yıl daha çok keçeden yapılmış özel temalı tespihleri götürüyor.

Tasarımlarını Şeb-i Arus'a özel ürünlerle yenileyen keçe ustalarıyla, bu haftaya özel ürünler satan hediyelik eşyacılar da turistlerin ilgisinden memnun.

Mevlana Müzesi yakınında bir sanatevinde sanatını icra eden keçe ustası Celalettin Berberoğlu, Şeb-i Arus törenleri için önceden hazırladıkları ürünleri ziyaretçilerin beğenisine sunduklarını ve her yıl farklı bir hediyelik ürünün ilgi gördüğünü söyledi.

- "Elimizdeki ısı ve nem keçeyi sıkılaştırıyor"

Bundan önce "semazen" ve "vav" figürlü takılarla, Mevlevilikte "var olmak ve yok olmak" kavramlarını anlatan Arapça harflerle yazılmış "hiç" kolyesi ile "Hz. Fatıma'nın eli" kolyelerine yoğun rağbet gösterildiğini anlatan Berberoğlu, şöyle devam etti:

"Bu sene en çok tercih edilen ürünler keçeden yaptığımız tespihler. Biz önceleri 'çabuk deforme olabilir mi' diye düşünerek bu tespihleri yapmak istemedik. Çünkü bunun aslı yün. Bu yüzden ilk keçe tespihi yaptıktan sonra sık sık tespih çeken bir arkadaşıma vererek, iki ay, devamlı çekmesini istedim. İki ay sonra bana tespihi getirdi. Tespihin iki ayda hiç dağılmadığını, aksine daha da keçeleştiğini gözlemledim ve şunu düşündüm; keçeleşme için sıcaklık ve nem gerekiyor. Elimizdeki ısı ve nem, dağılan keçeyi bir taraftan da sıkılaştırıyor aslında. Yani canlı bir obje gibi. Ayrıca keçe ve yün insandaki negatif elektriği alıyor ve rahatlama veriyor. Bu yüzden midir bilemiyoruz ama bu sene keçe tespihlerimiz çok satıyor. En çok tercih edilen el yapımı hediyelik eşya, şu anda keçe tespihler."

Berberoğlu, tespihin başka dine mensup insanlar tarafından da kullanıldığına işaret ederek, "Tespih diğer dinlerde de var. O yüzden turistler tespihin anlamını biliyorlar. Farklı sayılarda da olsa Ortodokslarda, Katoliklerde, farklı dinlerde tespih var." diye konuştu.

- "Vav, yaradılışın sembolü anlamına geliyor"

Tasarladıkları keçe tespihin yapımına ilişkin bilgi veren Berberoğlu, şunları kaydetti:

"El yapımı, arasında değerli taşların da kullanıldığı bir keçe tespihte, Mevlevilerin başlarına giydikleri sikke üzerine sarılan sarık anlamına gelen destar-ı şerif minyatürü kullanıyoruz. Bu, Mevlevilik yolunu sembolize ediyor. Ucunda uzanan bölüme taylasan deriz. Üzerindeki yeşil alan bilgiyi temsil eder. Taylasan da sol taraftan kalbe iner. Bunun anlamı şu, 'Bütün bilgiler kalbe, aşka ve sevgiye ulaşmalı. Kalbe, aşka ve sevgiye ulaşmayan bilgilerin hepsi ölü bilgilerdir.' Tespihte bir de 'vav' var. Bu da vahdet-i vücut, yaradılışın sembolü gibi anlamlara geliyor."

Berberoğlu, ustasının emeğini isteyen, her bir keçe boncuğu ayrı ayrı yapılan bu tespihlerin fiyatının ortalama 25 lira olduğunu aktardı.

Turistlerin genellikle el yapımı hediyelik ürünlere ilgi gösterdiğini dile getiren Berberoğlu, "Hazır ürünler artık her yerde var. İnsanlar onu artık ayırt edebiliyor. El yapımı ürünleri daha çok tercih ediyorlar." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.